Η αγαπημένη εποχή του χρόνου έφτασε! Μαζί με τα Χριστούγεννα έρχονται και τα παραδοσιακά γλυκά τους που όλοι ανυπομονούμε να καταναλώσουμε! Όσο όμως και αν ανυπομονούμε πάντα υπάρχει λίγο άγχος για τις θερμίδες που περιέχουν. Κανένα τρόφιμο δεν πρέπει να μας τρομάζει!

Ας δούμε τα μελομακάρονα! Όσο περίεργο και αν ακούγεται ακόμα αυτά έχουν καλή διατροφική αξία! Τα μελομακάρονα παρασκευάζονται χωρίς βούτυρο, άρα δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά ή αλλιώς τα “κακά” λιπαρά που είναι επιβλαβή για τον οργανισμό μας. Αντίθετα παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι τα οποία αυξάνουν την διατροφική τους αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ελαιόλαδο, έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά καθώς και σε μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στην ρύθμιση του λιπιδαιμικού προφίλ, μειώνοντας την LDL (κακή) χοληστερόλη και διατηρώντας την HDL (καλή).
Τα καρύδια, είναι μία από τις καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων στη φύση. Επίσης, οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτά, σε συνδυασμό με τα ω-3 λιπαρά οξέα, προσφέρουν ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία.
Το μέλι, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, καλίου, ασβεστίου και αντιοξειδωτικών συστατικών και παράλληλα έχει αντιμικροβιακές ικανότητες.
Η κανέλα, περιέχει μικρή ποσότητα σιδήρου όμως σε συνδυασμό με την βιταμίνη C του πορτοκαλιού έχει μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή έχει αυξημένη απορρόφηση.

 

View this post on Instagram

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

A post shared by MY NUTRI (@mynutri_meals)

 

Κουραμπιέδες

Το επόμενο παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων είναι φυσικά οι κουραμπιέδες! Οι κουραμπιέδες μπορούν να χαρακτηριστούν λίγο πιο “ένοχοι” λόγω της παρασκευής τους με βούτυρο. Ωστόσο και σε αυτό το γλυκό μπορούμε να βρούμε θρεπτικά συστατικά.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MY NUTRI (@mynutri_meals)

Όπως προαναφέρθηκε, οι κουραμπιέδες περιέχουν βούτυρο άρα είναι και αυξημένοι σε κορεσμένα λιπαρά ή αλλιώς τα “κακά” λιπαρά τα οποία δεν ωφελούν τον οργανισμό μας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο και έτσι θα επωφεληθείς από τα θρεπτικά συστατικά της μαργαρίνης όπως τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.
Τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε η οποία είναι αντιοξειδωτική. Επίσης περιέχουν, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, κάλιο και σίδηρο, όλα απαραίτητα για τον οργανισμό.

Ναταλία Κουλούρη
Διαιτολόγος της MyNutri

Περισσότερες πληροφορίες στο www.mynutri.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2105773225

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης