Resogun

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013, 22:02
Resogun

Αν ψάξουμε για τις ρίζες του γενεαλογικού δέντρου του Resogun, νομίζω ότι θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1979 και στο θρυλικό arcade Asteroids της πάλαι ποτέ κραταιάς Atari. Η γενική ιδέα του εν λόγω Shoot 'em up (η ελεύθερη κίνηση ενός σκάφους σε μια οθόνη που αναδιπλωνόταν και στους δύο άξονες - κοινώς έβγαινες από την μία άκρη και ξαναέμπαινες από την απέναντι) μεταφέρθηκε στην συνέχεια στο Stardust της Φιλανδικής Bloodhouse που κυκλοφόρησε το 1993, αρχικά για Amiga. Το sequel του εν λόγω παιχνιδιού ήταν το Super Stardust του 1994, ενώ η Bloudhouse κάποια στιγμή εκείνη την περίοδο συγχωνεύτηκε με την Terramarque για την δημιουργία της Housemarque. Κάπου εδώ ίσως αρχίζετε ακόμη και οι νεότεροι να αναγνωρίζετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται.

Αυτό το λέμε διότι το Super Stardust κυκλοφόρησε σε remake το 2007 για PS3 και PSP, με την σαφή ονομασία Super Stardust HD και με μηχανισμούς gameplay που συνδύαζαν τον "παππού" Asteroids με το επίσης ...αρχαίο Robotron: 2084. Η Housemarque δημιούργησε μια ακόμη έκδοση του εν λόγω Shoot'em up για το PS Vita αυτή τη φορά, το Super Stardust Delta που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2012. Κάπως έτσι λοιπόν φτάνουμε στο 2013 και την νέα γενιά κονσόλων, μαζί με την οποία η Housemarque μας προσφέρει τον πνευματικό απόγονο των παραπάνω games, το καταιγιστικό Resogun. Το next-gen αυτό Shoot'em up κυκλοφορεί για PS4 μέσω PSN (δωρεάν για τα μέλη του PS Plus) και μάλιστα αποτελεί έναν εκ των launch τίτλων της κονσόλας, κάτι που σημαίνει πως θα μπορέσετε να το απολαύσετε και στην Ελλάδα από τις 13 Δεκεμβρίου, τουλάχιστον όσοι αγοράσετε το νέο μηχάνημα της Sony.

Εξολοθρεύστε ότι κινείται
Επειδή τα Shoot'em ups αυτού του είδους σίγουρα δεν παίζονται για το σενάριό τους, ο τομέας αυτός δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή και ανάλυση. Σκοπός σας είναι να στείλετε στο πυρ το εξώτερον οτιδήποτε βλέπετε στην οθόνη και δεν είναι ...εσείς, ενώ παράλληλα προσπαθείτε να κάνετε high score με combos που σπάνε τα κομπιουτεράκια αλλά και να σώσετε κάποιου είδους μικρά πράσινα ανθρωπάκια, τα οποία αποτελούν κάτι σαν του τελευταίους humans που έχουν απομείνει. Ακούγεται απλό, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο. Το σίγουρο πάντως είναι πως το Resogun καταφέρνει να γίνει τρομερά εθιστικό, δίνοντας παράλληλα έναν νέο "αέρα" θα λέγαμε στο είδος που εκπροσωπεί.

Halo style
Το Resogun δεν ακολουθεί την γεωμετρία της δράσης των προκατόχων του, αλλά στηρίζεται σε μια παρόμοια λογική συνδυάζοντας την κίνηση με αναφορά ένα σταθερό σημείο με το side-scrolling στοιχείο. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία κυλινδρικών ουσιαστικά levels, όπου τα σκάφος σας κινείται γύρω από έναν άξονα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση επιθυμείτε. Σκεφτείτε δηλαδή το οριζόντιο επίπεδο στο κάτω μέρος της οθόνης σαν ένα μεγάλο δακτυλίδι. Αυτή η περίεργη ιδέα πραγματικά υλοποιείται πολύ όμορφα, δίνοντας ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην αποτελεί κάποια τομή στον χώρο του gaming, αλλά σίγουρα μας χαρίζει ένα ξεχωριστό Shooter.


Το σκάφος σας επομένως κάνει ...κύκλους όσον αφορά την πλάγια κίνηση, ενώ έχει την δυνατότητα να ανεβοκατεβαίνει στο κάθετο επίπεδο, όπως σε ένα τυπικό side-scrolling game. Αυτό ευθύς αμέσως καταλαβαίνετε πως δίνει άλλη βαρύτητα στο background, το οποίο δεν είναι απλά ένα όμορφο τοπίο έτσι για την πώρωση, αλλά αποτελεί την απέναντι πλευρά του πεδίου μάχης! Οι αντίπαλοι που βλέπετε "εκεί πίσω" είναι αυτοί που είτε έρχονται μπροστά σιγά-σιγά είτε θα τους συναντήσετε εάν κινηθείτε οριζόντια. Έτσι η δράση εκτείνεται ουσιαστικά στις τρείς διαστάσεις με έναν ξεχωριστό σίγουρα τρόπο.

Από εκεί και πέρα η κίνηση του σκάφους σας γίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με την χρήση του αριστερού analog stick. Με το δεξί analog πυροβολείτε επίσης προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, αλλά στον οριζόντιο μόνο άξονα (δηλαδή μόνο μπρος και πίσω, όχι πάνω-κάτω). Έτσι μπορείτε πχ. να κινείστε προς τα δεξιά και να "θερίζετε" προς τα αριστερά ή το αντίθετο, γενικώς δηλαδή υπάρχει μια ελευθερία στο πιστολιδι και υψηλοί ρυθμοί δράσης στους οποίους το DualShock 4 ανταποκρίνεται πραγματικά άψογα. Όλες οι άλλες λειτουργίες και τα δευτερεύοντα όπλα που θα δούμε παρακάτω, ενεργοποιούνται με τα triggers.

Από τα βάθη της gaming ιστορίας
Κακά τα ψέματα, όπως σε κάθε τέτοιο game που σέβεται τον εαυτό του από την δεκαετία του '70 μέχρι σήμερα, ο μεγάλος σκοπός στο Resogun είναι να κάνετε εξωφρενικά high scores και να κερδίσετε τον σεβασμό στα leaderboards! Αυτό επιτυγχάνεται με τους πολλαπλασιαστές του σκορ που βρίσκονται σε ισχύ όσο διατηρείτε την συνέχεια των combos σας. Κοινώς, αν για μερικά δευτερόλεπτα δεν χτυπήσετε κάτι, τα multipliers μηδενίζονται, ένας μηχανισμός που θα σας κρατάει σε μια συνεχή εγρήγορση ώστε να εξολοθρεύετε αντιπάλους χωρίς έλεος.

Το παιχνίδι απαιτεί σίγουρα skill και αντανακλαστικά επιπέδου ...Peter Schmeichel, αλλά δεν σας αφήνει αβοήθητους στο πεδίο της μάχης, καθώς το οπλοστάσιό σας είναι ιδανικό, με οτιδήποτε θα περιμένατε σε ένα τέτοιο Shooter. Αρχικά έχουμε τα βασικά laser όπλα σας, που αναβαθμίζοντάς τα αυξάνετε τον αριθμό των ριπών τους ή σας δίνεται η δυνατότητα να τα εξαπολύετε προς πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Υπάρχουν βόμβες -σε περιορισμένο αριθμό βεβαίως- που επιστρατεύετε όταν οι καταστάσεις γίνονται αρκετά "στριμόκωλες", αν και το παιχνίδι σας ενθαρρύνει να εξαντλείτε κάθε περιθώριο μη χρησιμοποίησης τους, καθώς σας δίνει έξτρα πόντους εάν βγάλετε ένα level χωρίς αυτές.

Μαζεύοντας κομμάτια από κατεστραμμένους εχθρούς ενεργοποιείτε το πανίσχυρο Overdrive cannon, το οποίο δημιουργεί ένα πεδίο γύρω από το σκαφάκι σας και το διοχετεύει σε μια καταστροφική ακτίνα ηλεκτρικής ενέργειας που κονιορτοποιεί ότι βρεθεί στο διάβα της. Τα δύο τελευταία όπλα είναι όπως καταλαβαίνετε το βαρύ πυροβολικό σας και θα πρέπει να τα κρατάτε για τις πραγματικά δύσκολες στιγμές αφού ο αριθμός τους είναι προφανώς περιορισμένος.

"Boo-ster!"
Η πιο "σωστή" δευτερεύουσα λειτουργία του σκάφους σας στο Resogun, την οποία προσωπικά βρήκα εξαιρετικά χρήσιμη και θα σας βγάλει πολλές φορές από την δύσκολη θέση, είναι το boost. Το τελευταίο πραγματικά συνεισφέρει τα μέγιστα και στο καταιγιστικό και γεμάτο συνεχή κίνηση gameplay του τίτλου. Όταν δείτε λοιπόν ότι σας στριμώχνουν οι δεκάδες εχθροί που σκάνε μύτη στην οθόνη, μπορείτε να πεταχτείτε σαν κομήτης πατώντας το boost προς την κατεύθυνση της επιλογής σας, περνώντας αλώβητοι μέσα από τους αντιπάλους και εξαπολύοντας μια επίθεση όταν σταματήσετε σε έναν μικρό χώρο γύρω από το σκάφος σας.

Το τελευταίο ουσιαστικά εξασφαλίζει το ότι δεν θα σκοτωθείτε κατά λάθος αν σταματώντας την επιτάχυνσή σας πέσετε πάνω σε κάποιον αντίπαλο. Υπάρχει μια μικρή μπάρα που σας υποδεικνύει πόσο boost σας απομένει (γεμίζει με τον χρόνο), ενώ όπως συμβουλεύει και το ίδιο το παιχνίδι, καλύτερο είναι το αξιοποιείτε σε μικρά σύντομα και ελεγχόμενα ξεσπάσματα, παρά να το εξαντλείτε όλο με μια μεγάλη κίνηση. Γενικά το Resogun δείχνει πόσο προσεγμένο παιχνίδι είναι από το γεγονός ότι όλοι του οι μηχανισμοί είναι ενσωματωμένοι άψογα στο ύφος του και εξυπηρετούν το gameplay 100%. 

Ναι, στο Resogun θα βρίσετε για τον απρόσεκτο θάνατό σας από μια ριπή που βρέθηκε από το πουθενά! Το DualShock 4 βέβαια, επειδή είναι ακόμα καινούριο, δεν θα το πετάξετε στον τοίχο!

Σώστε την ανθρωπότητα
Όπως σας αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν σε κάθε πίστα και μερικοί humans (οι οποίοι μοιάζουν με το μικρό πράσινο ανθρωπάκι στα φανάρια!) τους οποίους καλείστε να σώσετε, τουλάχιστον όσους περισσότερους είναι δυνατόν. Ενώ αρχικά υπάρχει περίπτωση να σκεφτείτε ότι αυτό αποτελεί περισσότερο μια αγγαρεία παρά μια αποστολή, τελικά θα δείτε πως και αυτό το κομμάτι του gameplay ταιριάζει γάντι στο καταιγιστικό στυλ του Resogun.

Τα ανθρωπάκια αυτά βρίσκονται αρχικά παγιδευμένα σε κάποια ορθογώνια κελιά στο κέντρο της πίστας, τα οποία ανοίγουν ένα-ένα εάν σκοτώσετε ένα συγκεκριμένο είδος εχθρού μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο. Αν δεν τα καταφέρετε το ανθρωπάκι πεθαίνει και περνάμε στο επόμενο. Αν η απελευθέρωση είναι επιτυχής, θα πρέπει να μαζέψετε τον μικρό φίλο σας από το έδαφος και να τον μεταφέρετε σε μια ειδική ακτίνα που θα τον "ρουφήξει" στην ασφάλεια και φυσικά θα σας ανταμείψει, είτε με πόντους είτε με κάποιο έξτρα δωράκι (βόμβα, ζωή κλπ.). Τελικά, το όλο αυτό θέμα έχει την πλάκα του, είναι κατά βάση προαιρετικό, ενώ αποτελεί έναν ακόμη λόγο να βρίσκεστε συνεχώς σε κίνηση και να μην είστε νωχελείς, κάτι πολύ βασικό στο συγκεκριμένο video game.

Resogunner
Να πούμε σε αυτό το σημείο πως το παιχνίδι σας προσφέρει τρία σκάφη για να επιλέξετε αυτό της αρεσκείας σας, καθώς το καθένα έχει διαφορετικά στατιστικά. Ο διαχωρισμός μεταξύ τους είναι απλός (το ένα πιο γρήγορο, το άλλο πιο δυνατό, το τρίτο πιο ισορροπημένο) και αξίζει τον κόπο να βρείτε πιο σας κάνει περισσότερο.

To Resogun διαθέτει πέντε επίπεδα τα οποία περιλαμβάνουν και ένα boss fight στο τέλος τους. Τα bosses είναι κυμαινόμενης δυσκολίας και η λογική τους είναι εναρμονισμένη με την Shoot'em up φιλοσοφία, καθώς απαιτούν σωστούς ελιγμούς, γρήγορες κινήσεις και πολύ πιστολίδι.


Δυστυχώς η διάρκεια του παιχνιδιού -για να το βγάλετε απλά μια φορά- δεν είναι ακριβώς ικανοποιητική, αφού θα σας πάρει περίπου μιάμιση ώρα σε normal επίπεδο δυσκολίας. Ωστόσο, το εθιστικό gameplay και το κυνήγι του ακόμα καλύτερου σκορ (αφού μπορώ!) δίνουν ένα πολύ αξιοπρεπές replay value στο εν λόγω game, ανεβάζοντας την διάρκειά ζωής του. Σε αυτά προσθέστε και ένα πολύ αξιόλογο online co-op mode, όπου μπορείτε να τσακίσετε τους εχθρούς με κάποιον φίλο σας.

Laser disco
Ο οπτικός τομέας του παιχνιδιού θα λέγαμε ότι χαρακτηρίζεται από μια μικρή μονοτονία στα περιβάλλοντα, αλλά κατά τα άλλα τα σπάει! Το ...επιληπτικό οπτικό αποτέλεσμα που πρέπει κάθε Shooter που σέβεται τον εαυτό του να έχει είναι παρόν και στο Resogun, με άπειρους εχθρούς επί της οθόνης, εκατοντάδες μικρές λάμψεις σε νέον αποχρώσεις, ριπές λέιζερ, μπάλες φωτιάς, εκρήξεις, ηλεκτρικές εκκενώσεις, συντρίμμια εχθρών και όλα τα προβλεπόμενα.

Το παιχνίδι εκμεταλλεύεται άψογα τις δυνατότητες του PS4 καθώς χωρίς να αποτελεί φυσικά τον ακρογωνιαίο λίθο της εξέλιξης στα next-gen γραφικά, είναι πολύ όμορφο οπτικά και δεν παρουσιάζει τις παραμικρές πτώσεις στο frame rate, άσχετα με το τι χαμός μπορεί να διαδραματίζεται στην οθόνη. Τα ίδια ισχύουν πάνω-κάτω και στον ηχητικό τομέα, με εφέ που παραπέμπουν στα "μπλιμπλίκια" και ηλεκτρονική μουσική μπιτάτη που τσακίζει κόκκαλα! Ότι πρέπει δηλαδή για την δημιουργία ιδανικών συνθηκών πώρωσης και video game-άδικης cult-ίλας.

Έκαστος στο είδος του, και η Housemarque στα 2D Shooters!
Το Resogun δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ΑΑΑ τίτλος που θα συνοδέψει το PS4 σας τις πρώτες μέρες που θα το αποκτήσετε. Όμως, αποτελεί ένα καταιγιστικό παλαιάς κοπής μεν Shooter, αλλά με μοντέρνα αισθητική δε και σχεδιασμό που πνέει έναν αέρα ανανέωσης και θα σας κρατήσει συντρόφια για αρκετές ...επικίνδυνα διασκεδαστικές και σκαλωματικές ώρες. Καλή επιληψία σας εύχομαι!

Θετικά:
- Καταιγιστικό, διασκεδαστικό gameplay
- Η μοντέρνα ιδέα του δακτυλίου
- Όμορφο οπτικά, μουσική που ξεσηκώνει
- Μεγάλο replayability, ύπαρξη co-op
- Άψογος χειρισμός

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια, έστω για να "βγει" την πρώτη φορά
- Λίγο άνισο στη δυσκολία του σε ορισμένες περιπτώσεις

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.8

Ένα εξαιρετικό "ορεκτικό" για το μετέπειτα μενού του PS4!

Γρηγόρης Βούλγαρης


Συντάκτης: grigoris@gameworld.gr (Γρηγόρης Βούλγαρης)
Πηγή: GameWorld.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013, 22:02