H Free Radical Design είναι μια από τους λιγότερο γνωστούς developers που μας έχει προσφέρει άπειρες ώρες video game απολαύσεων την τελευταία 15ετία. Μια πλειάδα ταλαντούχων προγραμματιστών την ίδρυσε το 1999, αφού προηγουμένως οι εν λόγω προγραμματιστές εγκατέλειψαν την Rare, developer που αγαπήσαμε διαμέσου των εξαιρετικών FPS GoldenEye 007 και Perfect Dark στο Nintendo 64. Με την πρότερη τεράστια και επιτυχημένη εμπειρία τους στον χώρο των FPS, τα μέλη της Free Radical Design έγιναν παγκόσμια γνωστοί το 2000 δημιουργώντας το TimeSplitters, ένα απολαυστικό FPS υψηλών αξιώσεων που υπήρξε ο «γεννήτορας» της ομώνυμης σειράς που όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να γεννά «απογόνους» και στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, ευχάριστες πληροφορίες από τα δημοσιογραφικά στέκια των video games, ανέφεραν τον Μάρτιο του 2013 ότι η Crytek, developer στην οποία ανήκει η Free Radical Design από το 2009 μετονομαζόμενη πλέον σε Crytek UK, έδωσε το «πράσινο φώς» για την δημιουργία ενός high definition TimeSplitters για τα PC μας, με τίτλο “TimeSplitters Rewind”. Πάνω στο project δουλεύουν μαζί ορισμένοι από τους δημιουργούς του original TimeSplitters και πλήθος φανατικών της σειράς. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για γραφικά δημιουργημένα με την CryEngine 3, multiplayer modes και challenges από τα τρία video games της σειράς, Online με 8-16 παίκτες κ.ο.κ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα αναρωτιέστε ήδη προς τι τόσος ντόρος για ένα FPS σε μια αγορά που έχει πλημμυρίσει με FPS franchises. Αυτό θα εξετάσουμε παρακάτω μπαίνοντας στα άδυτα του τίτλου που τα ξεκίνησε όλα, του TimeSplitters για το PS2.

Αναζητώντας σενάριο!
Όποιος φιλοδοξεί να ανακαλύψει το σενάριο του TimeSplitters θα βρει τον εαυτό του μετά από αρκετή ώρα να περιφέρεται εντός του δωματίου του ξύνοντας το κεφάλι του σαν να έχει…ψείρες και θα μονολογεί αλά Άμλετ: Σενάριο, σενάριο, που είναι το σενάριο; Βαδίζοντας στα χνάρια των old school Action video games, το TimeSplitters σας προσκαλεί να φορέσετε τον πολεμικό σας εξοπλισμό και να σαρώσετε 9 διαφορετικές τοποθεσίες γεμάτες αιμοδιψείς αντιπάλους που επιθυμούν το κακό σας. Σε κάθε τοποθεσία μπορούν να αγωνιστούν δύο συγκεκριμένοι χαρακτήρες, ο ένας αρσενικού και ο άλλος θηλυκού γένους οπότε μιλάμε για 18 συνολικά διαφορετικούς playable χαρακτήρες που μπορείτε να δοκιμάσετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ μακελεύετε κορμάκια στις διάφορες πίστες θα συνειδητοποιήσετε ότι εκτός από τα πλάσματα που τις κατοικούν, εμφανίζονται που και που κάτι εξωγήινα τερατάκια που ξεπετάγονται μέσα από χωροχρονικές πύλες και σας επιτίθενται με περίσσεια μανία! Αυτοί οι εξωγήινοι είναι οι TimeSplitters, σατανικά μεταλλαγμένα όντα που ταξιδεύουν στον χρόνο και προσπαθούν να σας συντρίψουν πριν ολοκληρώσετε ένα level και αποτρέψετε τα καταχθόνια σχέδια τους!

Split the TimeSplitters!
Αν εκτιμάτε τα Action games που σας τοποθετούν χωρίς πολλές κουβέντες στο κέντρο μίας επικής σύγκρουσης και σας αφήνουν να τα βγάλετε πέρα μόνοι σας τότε θα αγαπήσετε το TimeSplitters. Τα δύο διαθέσιμα modes είναι το Story και το Arcade. Το story είναι το campaign στο οποίο θα έχετε 9 τοποθεσίες και χιλιάδες εχθρούς που πρέπει να ξεκάνετε. Το arcade είναι το multiplayer mode με το οποίο θα ασχοληθείτε αρκετές ώρες αν έχετε φίλους στο PS2. Τα levels στο story εκτείνονται χρονολογικά στο διάστημα μίας χιλιετίας, ξεκινώντας το 1935 και φτάνοντας μέχρι το 2035. Στην αρχή μόνο τα τρία πρώτα levels είναι προσβάσιμα αλλά μόλις τα ολοκληρώσετε ανοίγει η επόμενη τριάδα. Όσο εξελίσσεται το story, καλείστε να περιπλανηθείτε σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών που εκτείνονται από αιγυπτιακούς τάφους, στοιχειωμένες επαύλεις και γραφικά χωριουδάκια μέχρι άγνωστους πλανήτες, διαστημοδρόμια και high–tech εργοστασιακές εγκαταστάσεις.

Σε κάθε τοποθεσία έχετε ένα και μόνο στόχο: να βουτήξετε ένα αντικείμενο που βρίσκεται συνήθως στο τέλος του level και στην συνέχεια να το μεταφέρετε σε ένα συγκεκριμένο σημείο το οποίο συνήθως βρίσκεται στην αρχή της πίστας! Το να πάτε από το σημείο Α στο σημείο Β και στη συνέχεια να επιστρέψετε στο σημείο Α μπορεί να μοιάζει παιχνιδάκι αλλά δυστυχώς μια λεγεώνα πολύχρωμων και πρωτότυπων πλασμάτων στέκεται μονίμως ανάμεσα σε εσάς και το αντικείμενο που ποθείτε.

Τέρατα για όλα τα γούστα!
Το TimeSplitters ικανοποιεί όλες σας τις προσδοκίες αναφορικά με το τι αντιπάλους περιμένετε εισερχόμενοι σε κάθε πίστα. Στον αιγυπτιακό τάφο σας περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες ντόπιοι βεδουίνοι με φέσια, στην πίστα Chinese σας καλωσορίζουν πάνοπλα μέλη της ντόπιας Γιακούζα, στην Cyberden (φόρος τιμής στην πασίγνωστη εταιρεία Cyberdyne που δημιούργησε τους Terminators στη θρυλική κινηματογραφική σειρά ταινιών) θα αντιμετωπίσετε αιμοδιψή cyborgs, στον Planet-X θα εξολοθρεύσετε μεγάλους αριθμούς από TimeSplitters κ.ο.κ.

Η εξόντωση τέτοιου πλήθους εχθρών επέβαλλε και μια σχετική ποικιλία σε playable characters. Ανάλογα με το timeline του εκάστοτε level που παίζετε, οι χαρακτήρες ταιριάζουν ασορτί: τύποι με πέτσινα μπουφάν πιλότου της δεκαετίας του ’30 και γυναίκες με φουστίτσες εποχής στην Αίγυπτο, αστυνομικοί με παντελόνια… «καμπάνα» στην Κίνα του 1970, μαύρος χίπης και ακροβάτισσα στην έπαυλη του 1965 και πολλές ακόμα απίθανες φάτσες στις άλλες πίστες!

Δυστυχώς η επιλογή αρσενικού ή θηλυκού χαρακτήρα δεν έχει την παραμικρή διαφορά στο gameplay. Ότι κι αν επιλέξετε ξεκινάτε με τα ίδια όπλα και το ίδιο health, συνεπώς η επιλογή έχει νόημα μόνο στο multiplayer mode όπου βλέπετε τους χαρακτήρες των φίλων σας!

Ένα ισχυρό οπλοστάσιο είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσετε στα αιματοβαμμένα χώματα του TimeSplitters και το παιχνίδι σας το προσφέρει. Από την αρχή της εκάστοτε πίστας έχετε μαζί σας ένα όπλο χαμηλής αποτελεσματικότητας όπως είναι ένα απλό πιστόλι και σχεδόν αμέσως βρίσκετε στο πάτωμα ένα πολύ αποτελεσματικότερο όπλο σαν τα uzi, τα sniper rifles, τα shotguns ή φουτουριστικότερα όπλα στα διαστημικά επίπεδα (όπως raygun ή sci-fi autorifle). Για όσους είστε trigger happy και δεν γουστάρετε να σας τελειώνουν τα πυρομαχικά, μην έχετε πρόβλημα, οι αντίπαλοι ρίχνουν άφθονα όταν ψοφάνε και θα βρείτε πάρα πολλά καθοδόν.

Τα levels είναι άρτια σχεδιασμένα και πολυεπίπεδα, με υπόγεια, ανηφόρες, κατηφόρες, φαράγγια και πλήθος σημείων όπου μπορείτε να βρείτε κάλυψη τόσο εσείς όσο και οι εχθροί σας. Ο ασφαλέστερος και συντομότερος δρόμος που θα σας οδηγήσει στον θρίαμβο είναι η απομνημόνευση και του παραμικρού σημείου της κάθε πίστας που, παρά τις διακλαδώσεις της, είναι γραμμική και σχετικά μικρή.

Γνωρίζοντας καλά τα κατατόπια θα έχετε σχεδιάσει ήδη στο μυαλό σας την στρατηγική φυγής σας με το που βρείτε το αντικείμενο που ψάχνετε. Όταν συμβεί αυτό, ανοίγουν οι πύλες της…κολάσεως και τα TimeSplitters πλημμυρίζουν ασταμάτητα την πίστα συνεπώς. Αν δεν θυμάστε τον δρόμο για την έξοδο δεν είναι δύσκολο να σας λιανίσουν μέχρι να πείτε “κύμινο”!

“Σας έχω όλους στην μπούκα του κανονιού μου!”
Το θετικότερο στοιχείο του gameplay που θα το θυμηθείτε όσοι ασχοληθήκατε με το απολαυστικό GoldenEye 007 στο Nintendo 64, είναι η ύπαρξη της αυτόματης σκόπευσης. Στρέφοντας την κάννη σας προς τον εχθρό, το όπλο ευθυγραμμίζεται με το σώμα του και τα περισσότερα πυρά τον γαζώνουν. Το παιχνίδι σας δίνει την δυνατότητα να απενεργοποιήσετε το auto aim αλλά αυτό δεν συνίσταται εκτός αν θέλετε να σας σπάσουν τα νεύρα διότι ο μοχλός του gamepad δεν έχει για παράδειγμα καμία σχέση με την ακρίβεια ενός mouse.

Φέρτε μου TimeSplitters να γαζώσω. Έχει ακόμα πολλές σφαίρες ο γεμιστήρας του όπλου μου!

Υπάρχει φυσικά και το button στο gamepad που σας επιτρέπει manual σκόπευση και θα το χρησιμοποιήσετε πολλές φορές ειδικά στην πίστα Mansion, διότι οι εχθροί εκεί πρέπει να χάσουν το κεφάλι τους κυριολεκτικά για να ψοφήσουν και αυτό απαιτεί μεγάλη ακρίβεια. Με το auto aim επιτυγχάνεται μόνο αν τους πυροβολήσετε εξ’ επαφής με καραμπίνα! Το A.I. των αντιπάλων σας είναι τυπικό και οι κινήσεις τους αναμενόμενες. Στέκονται πάντα στα ίδια σημεία, αντιδρούν στον παραμικρό ήχο που ακούν από εσάς κι έτσι μπορείτε να προβλέψετε τις κινήσεις τους και να τους εξοντώνετε μακριά τον ένα από τον άλλο.

Μην διανοηθείτε να το παίξετε Die Hard μπουκάροντας παντού τρέχοντας και πυροβολώντας, διότι τα πλασματάκια του TimeSplitters δεν τα σηκώνουν αυτά. Με δυο τρεις εύστοχες βολές θα δείτε τα ραδίκια ανάποδα. Καλό είναι επίσης να κάνετε οικονομία στα medikits που βρίσκονται στο έδαφος καθώς και στα armor. Αμφότερα θα σας σώσουν την ζωή όταν θα έχετε γίνει σαν ελβετικό τυρί από τις ριπές! Γενικά η αλληλεπίδρασή σας με το περιβάλλον είναι πολύ περιορισμένη. Μόνο σε ένα σημείο του παιχνιδιού χρειάζεται να πατήσετε διακόπτη και -κατά τα άλλα- η μόνη ίσως αλληλεπίδραση με το ντεκόρ αναλώνεται στην καταστροφή κιβωτίων που εκρήγνυνται, στο σπάσιμο τζαμιών κ.τ.λ.

Στατιστικών το ανάγνωσμα!
Οι…εκκαθαριστικές σας επιχειρήσεις στα levels του TimeSplitters δεν πιάνουν πολύ χρόνο διότι οι πίστες είναι τόσο μικρές ώστε μπορείτε να τις διανύσετε εντός δεκαλέπτου. Το ζήτημα είναι φυσικά ότι μέχρι να τις μάθετε και να μπορείτε να εξοντώσετε τους «κατοίκους» τους θα περάσουν γύρω στις 4 με 5 ώρες. Ο τερματισμός των 9 επιπέδων φυσικά είναι η κορυφή του παγόβουνου!

Τελειώνοντας το story, πέραν του ότι θα ανοίξουν νέες πίστες για το arcade και νέοι characters, ξεκλειδώνει μια ενότητα εν ονόματι challenge. Για να ολοκληρώσετε τα επίπεδα του challenge θα πρέπει να αποπερατώσετε μια αποστολή μέσα σε ορισμένο χρόνο. Ένα τέτοιο task μπορεί να σας ζητάει να σκοτώσετε π.χ. 100 εχθρούς (και τι εχθρούς, κάτι φουκαριάρες πάπιες σαν τον Donald Duck!) μέσα σε 5 λεπτά, να αποκεφαλίσετε χ αριθμό πτωμάτων μέσα σε ορισμένο χρόνο ή να παίξετε ένα ξεκαρδιστικό κυνηγητό όπου όλοι είναι οπλισμένοι και κυνηγούν τον τύπο που κρατάει μια σακούλα με έναν έξτρα εγκέφαλο μέσα!

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε τα στατιστικά που διατηρεί το TimeSplitters. Στην επιλογή “View statistics” που θα δείτε στην αρχική οθόνη μπορείτε να δείτε στο κάθε mode που παίξατε πόσα kills κάνατε, ποιο είναι το όπλο ή ο χαρακτήρας που χρησιμοποιείτε συχνότερα, πόση απόσταση διανύσατε ή τα ποσοστά ευστοχίας. Γενικότερα οτιδήποτε κάνετε καταγράφεται για να το απολαμβάνετε στην συνέχεια!

Τρέχοντας και πυροβολώντας ότι κινείται!
Η ποικιλία των levels και των επιμέρους επιλογών του multiplayer mode θα σας εκπλήξει. Μπαίνοντας στη επιλογή “Arcade” θα δείτε όλες τις πίστες του story αλλά και άλλες που ξεκλειδώσατε παίζοντας να σας περιμένουν να τις κατακτήσετε, δηλαδή να τις πλημμυρίσετε στο αίμα φίλων και bots που θα τολμήσουν να σας αντιπαρατεθούν.

Υπάρχουν μπόλικα modes για να παίξετε, από το κλασικό Deathmatch όπου είναι ο καθένας για πάρτη του και προσπαθεί να φάει όσο περισσότερους μπορεί για να κάνει μεγάλο σκορ, μέχρι παραλλαγές του Capture the flag (όπου αντί για σημαία πηγαινοφέρνετε μια σακούλα!) και last stand στο οποίο πρέπει να αμυνθείτε σε μια συγκεκριμένη περιοχή με ότι έχετε στην διάθεσή σας, από turret που γαζώνει τους πάντες μέχρι τις γροθιές σας!

Στο menu του mode που επιλέγετε μπορείτε να παραμετροποιήσετε τα πάντα, από το χρονικό όριο που θα έχει η πίστα και το αν θα ξεκινήσετε οπλισμένοι ή άοπλοι μέχρι το τι μορφή θα έχουν τα bots και αν τα πυρά σας θα έχουν friendly fire! Φυσικά το multiplayer παίζεται καλύτερα με τέσσερις φίλους σας που θα χειρίζονται αντίστοιχους χαρακτήρες στην μάχη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πανζουρλισμός επικρατεί όταν τρέχουν πάνω κάτω περίεργα πλάσματα, από zombies μέχρι μούμιες και cyborgs και εσείς προσπαθείτε να τους γαζώσετε!


Dial M for Mediocrity!
Στον τομέα των γραφικών, το TimeSplitters δεν ξεπερνάει την μετριότητα. Οι πίστες είναι μεν καλοσχεδιασμένες αλλά μικρές και με λειτουργικά γραφικά, χωρίς υπερβολικά χρώματα και εφέ. Τα cutscenes απουσιάζουν παντελώς ακόμα και αν τερματίσετε το story. Στον αντίποδα, τα animations είναι εξαιρετικά για τα δεδομένα του PlayStation 2. Παρατηρήστε τις ρεαλιστικές κινήσεις των αντιπάλων σας, τον τρόπο με τον οποίο πέφτουν και ξανασηκώνονται, τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν χωρίς επιτυχία να επανατοποθετήσουν το κεφάλι τους στην θέση του και το πως επιτίθενται!

Η μουσική επένδυση του TimeSplitters είναι προσαρμοσμένη στο περιβάλλον της πίστας που παίζετε. Βρίσκεστε στις πυραμίδες; Το μουσικό κομμάτι που ακούτε έχει μεσανατολικά χαρακτηριστικά. Πολεμάτε στην Κίνα; Ανατολίτικη μουσικούλα θα σας χαϊδεύει τα αυτιά προσπαθώντας να σας μεταδώσει το κλίμα της τοποθεσίας. Οι υπόλοιποι ήχοι που θα ακούσετε είναι οι πυροβολισμοί και οι περίεργοι ήχοι που κάνουν τα ενεργειακά σας όπλα, το μουγκρητό και τα ουρλιαχτά των εξωγήινων που σας περιτριγυρίζουν, σπασίματα γυαλιών, οι εκρήξεις των κιβωτίων και άλλοι τυπικοί ήχοι.

Time Splitting is good!
Το TimeSplitters είναι ένα video game που έχει υψηλότατο δείκτη διασκέδασης για τους οπαδούς των FPS αλλά και όσους αναζητούν μερικές ώρες άμεσης και απροβλημάτιστης διασκέδασης. Το multiplayer mode του θα το λιώσουν οι λάτρεις του αντίστοιχου mode της σειράς Quake. Είναι γρήγορο, χαβαλεδιάρικο και ένας απολαυστικός τρόπος να τεστάρετε τα αντανακλαστικά σας. Μπορεί το story mode να μην διαρκεί πολύ αλλά για αυτό τον λόγο υπάρχουν και τα επίπεδα δυσκολίας που προσθέτουν έξτρα εχθρούς στα levels.

Το δημιούργημα της Free Radical Design τόλμησε για την εποχή του να εμφανιστεί αποκλειστικά στο PlayStation 2 και μάλιστα μαζί με την κυκλοφορία της κονσόλας στην Αμερική, αλλά τελικά ο χρόνος έδειξε ότι κέρδισε ένα σημαντικό στοίχημα. Εν κατακλείδι, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα FPS που έχει να επιδείξει η δεύτερη κονσόαλ της Sony.

Θετικά:
– Καταιγιστική δράση
– Διασκεδαστικό multiplayer mode
– Πληθώρα αντιπάλων και όπλων
– Χιουμοριστικοί χαρακτήρες

Αρνητικά:
– Απουσία cutscenes
– Μικρή διάρκεια
– Υποτυπώδες σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Με ασταμάτητη δράσης είναι ιδανικό για διασκεδαστικές βραδιές με φίλους και δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή κανενός fan των FPS και της Sony.

Γιάννης Μοσχονάς 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης