Μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με τις μέδουσες στις θάλασσες, καθώς μετά τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, έκαναν την εμφάνισή τους σε παραλίες του Ιονίου.

Οι λουόμενοι φοβούνται να απολαύσουν το μπάνιο τους. Η ανησυχία σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές είναι τεράστια, καθώς οι επιχειρηματίες φοβούνται πως θα πληγεί ο τουρισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πανέμορφη παραλία του Αγίου Βασιλείου λίγο έξω από τη Θήβα, οι τσούχτρες αλωνίζουν ανεξέλεγκτα.

Επίσης στην παραλία του Αγίου Βασιλείου εμφανίζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Όταν για παράδειγμα οι άνεμοι είναι νότιοι, τότε το φαινόμενο είναι πιο έντονο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες εισβολή από τσούχτρες έχoυν δεχτεί η Ακράτα, το Αίγιο και το Ξυλόκαστρο. Οι επιχειρηματίες του Κορινθιακού, έχουν ήδη πληγεί από το φαινόμενο και είναι έτοιμοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.


(Βίντεο που τράβηξε ψαροντουφεκάς)

Το δηλητήριο της μέδουσας, η λεγόμενη νευροτοξίνη, προκαλεί ερεθισμό. Σε άτομα όμως που πάσχουν από αλλεργίες μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.

Το θέμα έχει φτάσει στη Βουλή και γίνεται συζήτηση ακόμη και να μπει ο Κορινθιακός κόλπος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Νατούρα.

Λουόμενοι στην Καλόγρια ξαφνιάστηκαν όταν ένα μεγάλο κοπάδι μεδουσών εμφανίστηκε στη θάλασσα…

Ανακοίνωση για την έξαρση του φαινομένου στον Κορινθιακό κόλπο εξέδωσε μεταξύ άλλων και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που προτείνει καθολική απαγόρευση της αλιείας για ένα χρόνο. «Προκειμένου να καταστεί δυνατή η γρηγορότερη λύση του προβλήματος, κατά την άποψη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα πρέπει να εξεταστεί η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Κορινθιακού με πιθανότητα εξολοκλήρου απαγόρευσης της αλιείας σε αυτόν, τουλάχιστον για ένα χρόνο. Επίσης, πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για την εκπαίδευση των αλιέων (επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών) αλλά και στελέχωση των λιμενικών αρχών ώστε να μπορούν αν προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους. Μόνο με την λήψη παρόμοιων μέτρων μπορούμε όλοι να βγούμε ωφελημένοι»,αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σε ανακοίνωση του ο Όμιλος Αυτοδυτών Λουτρακίου ενημερώνει τους λουόμενους στις παραλίες του Κορινθιακού κόλπου, σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης από τις τσούχτρες και μέδουσες.

Όπως αναφέρουν, «λόγο των ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών (αυξημένη θερμοκρασία θάλασσας,πρώιμη άνοιξη,μείωση των φυσικών εχθρών βλέπε δελφίνια, τόνοι, σκουμπρί, φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, κλπ)υπάρχει μια αυξημένη παρουσία από μέδουσες στις Ελληνικές θάλασσες.

Τα δυο είδη που συναντάμε στις θάλασσες του δήμου μας είναι η μέδουσα “Πελάγια”(pelagia nuctiluca) που βλέπουμε στην φωτογραφία εξωφύλλου και η μέδουσα “Κοτυλόριζα”(cotylorhiza turberculata) στην εικόνα που ακολουθεί.

Τσούχτρες & μέδουσες στον Κορινθιακό - Τι πρέπει να προσέχετε!

Από τα δυο είδη μόνο το πρώτο χαρακτηρίζεται ως τσούχτρα (τα πλοκάμια της φτάνουν και τα 5 μέτρα)και το τσίμπημα της είναι επώδυνο για τον άνθρωπο».

Γέμισαν οι πισίνες 

Την ίδια στιγμή, συνωστισμός επικρατεί στις πισίνες των παραθαλάσσιων ξενοδοχείων και μπαρ στην Αχαϊα, μετά την επιδρομή που έχουν κάνει μέδουσες και τσούχτρες.

Όπως αναφέρουν στο tempo24.news λουόμενοι, είναι πλέον δύσκολο να βρεις στις πισίνες μια θέση, καθώς οι περισσότερες ξαπλώστρες είναι κλεισμένες από πριν, ενώ στις παραλίες συμβαίνει το αμίμητο να κολυμπάνε οι λουόμενοι και να κοιτάνε συνεχώς κάτω και δίπλα τους για να εντοπίσουν καμιά… τσούχτρα.

Τις τελευταίες ημέρες, τσούχτρες έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε Ρίο, Καστελόκαμπο, ακόμη και στην Πλαζ, ενώ είναι πολλοί αυτοί που φέρουν πάνω τους το… σημάδι τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης