Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πεταλιού
Για ένατη συνεχόμενη χρονιά η Αίγινα γιορτάζει το τοπικό της προϊόν και χαρίζει στους επισκέπτες γευστικούς πειρασμούς βασισμένους στο φιστίκι. Οι δρόμοι του νησιού έχουν γεμίσει με κόσμο – μουσικές και αρώματα ενώ στα περίπτερα που έχουν στηθεί στο λιμάνι μπορεί ο καθένας να δοκιμάσει παστέλια – παγωτά – μπισκότα και άλλα είδη με πρώτη ύλη το φιστίκι ή ακόμα και να αγοράσει κοσμήματα που έχουν φτιαχτεί από το τοπικό προϊόν ή έχουν το σχήμα του.
Η γιορτή του Αιγινήτικου φιστικιού είναι η μεγαλύτερη καθιερωμένη ετήσια γιορτή στην Αίγινα, αφιερωμένη στο φιστίκι που ξεχωρίζει για την ποιότητα αλλά επίσης και τη γεύση του.
Η Αίγινα σημειώνεται πως αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλαδάς ενώ σήμερα είναι το δευτέρο μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό νησί του Αργοσαρωνικού.
Οι εκδηλώσεις της μεγάλης γιορτής ολοκληρώνονται στις 17 Σεπτέμβρη με τη βράβευση της γηραιότερης αγρότισσας στην καλλιέργεια της φιστικιάς, κ. Μαρίας Γκίκα, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 στην κεντρική σκηνή που έχει στηθεί στο λιμάνι.
Λίγες ώρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 18:00, η λέσχη αρχιζαχαροπλαστών θα παρασκευάσει παστέλι φιστικιού το οποίο θα μοιραστεί στους παρευρίσκοντες.
Την τιμητική τους στην 9η γιορτή φιστικιού Αίγινας έχουν τα παιδιά καθώς καθ´ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έχουν διοργανωθεί αθλοπαιδίες – διαγωνισμοί και παιδικιές παραστάσεις.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και ξεναγήσεις σε ιστορικούς χώρους του νησιού όπως είναι τα Καποδιστριακά κτήρια και το μουσείο του γλύπτη Χρήστου Καπράλου.
Φωτογραφίες από τα περίπτερα που έχουν στηθεί στο λιμάνι της Αίγινας: