Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Εκτός φυλακής σε λίγους μήνες και 6,5 χρόνια μετά την καταδίκη τους θα βρίσκονται οι καταδικασθέντες Ευθύμιος Γιαννουσάκης, Γεώργιος Μπουρδούβαλης και οι τρεις Τούρκοι που συμμετείχαν στη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά απόφαση έλαβε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, που «έσπασε» τα ισόβια στα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα και επέβαλε σήμερα κάθειρξη 18 ετών για το μεγαλύτερο φορτίο του «λευκού θανάτου» που πέρασε ποτέ από την Ευρώπη.

Το δικαστήριο «έσπασε» τα ισόβια που τους είχαν επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο χορηγώντας τους το ελαφρυντικό της καλής διαγωγής μετά την πράξη.

Με την χορήγηση του ελαφρυντικού, οι καταδικασμένοι σε 18 έτη κάθειρξη μπορούν να αποφυλακιστούν έχοντας εκτίσει το 1/5 της πραγματικής ποινής και τα 3/5 με τον ευνοϊκό υπολογισμό των ημερομισθίων εργασίας κατά την κράτηση τους στη φυλακή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προκειμένη περίπτωση έχουν εκτίσει πάνω από έξι χρόνια πραγματική κράτηση ενώ αν υπολογιστούν τα μεροκάματα μέσα στη φυλακή, αποφυλακίζονται σε λίγους μήνες, με πρώτο τον Ευθύμιο Γιαννουσάκη ο οποίος έχοντας πάνω από 1.300 μεροκάματα, αναμένεται να βγει από την φυλακή το Δεκέμβριο, μόλις 6,5 χρόνια μετά τη σύλληψη του για τους 2,1 τόνους ηρωίνης του “Noor 1”.

Αιτιολογώντας την πρωτοφανή δικαστική απόφαση, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Κουφούδη ανέφερε σχετικά:

«Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα εκτέθηκαν και τη βαρύτητα της πράξης, κρίνει για τις πράξεις των κατηγορουμένων ότι θα έπρεπε, εκτός από τον Εξακάλ (σ.σ. κατηγορούμενο Τούρκο διερμηνέα στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης και όχι κάθειρξης), να επιβληθεί η ποινή ισοβίου καθείρξεως πριν το ελαφρυντικό».

Νωρίτερα το δικαστήριο είχε αποφασίσει πριν τις συγχωνεύσεις να επιβάλει στους Γιαννουσάκη, Μπουρδούβαλη και τους τρεις Τούρκους καταδικασθέντες κάθειρξη 6 έτη για την εγκληματική οργάνωση, 15 έτη για τα ναρκωτικά, καθώς και χρηματική ποινή 250.000 ευρώ στους Γιαννουσάκη και 100.000 ευρώ στους Τούρκους.

Στον ιδιοκτήτη της αποθήκης στο Κορωπί, όπου είχαν αποθηκευτεί τα ναρκωτικά, Κωνσταντίνο Καρτσώνη, επιβλήθηκε κάθειρξη 13 έτη και 20.000 ευρώ. Μειοψήφησε η πρόεδρος και μία εφέτης που είχαν προτείνει την επιβολή χρηματικής ποινής 40.000 ευρώ.

Στον Ιρανό Μπονιάντ, που επέβαινε στο «Noor 1» και βοήθησε στη μεταφορά της ηρωίνης στη βίλα της πρώην συζύγου του Γιαννουσάκη στη Φιλοθέη, επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ.

Στον συνεργάτη του Γιαννουσάκη, Σταύρο Λάγιο, επιβλήθηκε φυλάκιση 5 ετών και χρηματική ποινή 7.000 ευρώ. Η πρόεδρος και μία εφέτης είχαν την άποψη πως έπρεπε να επιβληθεί κάθειρξη 5 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ.

Στον Τούρκο Εξακάλ (σ.σ. βοήθησε ως διερμηνέας τους συμπατριώτες τους) επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών.

Το δικαστήριο αποφάσισε να αναστείλει επί τριετία για τους Λάγιο και Εξακάλ με τους όρους της περιοδικής εμφάνισης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα κατοικίας τους και της συμμετοχής τους σε συνεδριάσεις με επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Αποφυλακίζεται ο Γιαννουσάκης μέχρι τον Δεκέμβριο

Μέσα στον Δεκέμβριο αποφυλακίζεται, σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του Φίλιππο Φίλια, ο πελάτης του, στο σπίτι της συζύγου του οποίου βρέθηκε μεγάλο μέρος του φορτίου της ηρωίνης.

Ο Γιαννουσάκης έχει εκτίσει 6,5 χρόνια πραγματικά στη φυλακή, ενώ έχει 1.500 μεροκάματα εργασίας, με αποτέλεσμα τον Δεκέμβριο να συμπληρώνονται τα 3/5 που απαιτούνται για να αποφυλακιστεί με βάση τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Αντιστοίχως μέσα στους επόμενους μήνες αποφυλακίζεται και ο Γ. Μπουρδούβαλης ο οποίος έχει εκτίσει 6 έτη κάθειρξη, ενώ έχει και 216 μεροκάματα στους φούρνους των φυλακών Πάτρας όπου κρατείται, όπως μας είπε ο συνήγορος υπεράσπισης του Χάρης Σύψας.

Μάχη με τον χρόνο και την Εισαγγελέα Εκτελέσεως Πειραιά θα δώσουν οι συνήγοροι των τριών Τούρκων κατηγορουμένων οι οποίοι επί οκτώ μήνες “φιλοξενούνταν” στα κρατητήρια της Δραπετσώνας, αλλά δεν θεωρούνταν κρατούμενοι, με αποτέλεσμα να μην υπολογίζεται στον χρόνο κράτησης. Αν συμβεί αυτό, τότε θα παραμείνουν στη φυλακή ακόμα οκτώ μήνες και στη συνέχεια θα αποφυλακιστούν και αυτοί.

Το δικαστήριο αποφάσισε, επίσης, να αποδοθεί το πλοίο “Noor 1” στους ιδιοκτήτες του.

Συναγερμός για ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού

Σημειώνεται ότι ένας από τους Τούρκους καταδικασθέντες εμφάνισε πυρετό. Πρόκειται για τον κατηγορούμενο Μεντίν ο οποίος κρατείται ήδη στη φυλακή μαζί με ακόμα δύο συμπατριώτες του. Ο ασθενής κρατούμενος δεν παρέστη σήμερα στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου.

Παράλληλα, οι αστυνομικοί τοποθέτησαν τους υπόλοιπους κρατούμενους μακριά από τους δικαστές και τους διάδικους κατά την ανακοίνωση της απόφασης για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης