Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν, για την προσφορά τους στον τομέα της καινοτομίας, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, 16 στελέχη της ΠΑ και 1 του Στρατού Ξηράς.
Ο Αρχηγός ΓΕΑ σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του:
«Η ανάγκη για μία ισχυρή Πολεμική Αεροπορία προβάλει πιο επιτακτική από ποτέ, πόσο μάλλον σήμερα, στην ασταθή και ταραγμένη περιοχή που ζούμε, όπου οι συνεχείς ανακατατάξεις και προκλήσεις που εμφανίζονται στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, επιβάλλουν σχεδιασμό, εγρήγορση, ετοιμότητα και τελικά εξασφάλιση της υπεροχής. Οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου τείνουν να χάσουν τη θεσμική τους αξία και την πρακτική τους εφαρμογή, εφόσον δεν μπορούν να υποστηριχθούν και από την αυτόνομη δυνατότητα επιβολής τους, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον που οι έννοιες της ευνομίας και της καλής γειτονίας τείνουν να απωλέσουν την πραγματική τους δυναμική».
«Σε λιγότερο από δύο χρόνια αξιοποιήθηκαν τα υπερσύγχρονα Α/Φ RAFALE, καθιστώντας τη Μοίρα που τα υποδέχτηκε πλήρως επιχειρησιακή και έτοιμη να αναλάβει το σύνολο των αποστολών που της ανατίθεται, αλλάζοντας τους ποιοτικούς συσχετισμούς στο Αιγαίο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Α/Φ F16 VIPER, με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στην ΕΑΒ να υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος, προχωρώντας γοργά στην ενίσχυση της δεύτερης Πολεμικής Μοίρας, με το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό μαχητικό του τύπου που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα».
«Στόχος στο άμεσο μέλλον ο εκσυγχρονισμός των F-16 BLK50, με το βλέμμα στη μέγιστη δυνατή ομογενοποίηση του στόλου, που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα υποστήριξης, τόσο ποσοτικά και ποιοτικά, όσο και οικονομικά, ενώ θα μεγιστοποιήσει την ικανότητα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με το σύνολο σχεδόν των διατιθέμενων μέσων Αεράμυνας, δημιουργώντας ένα πλέγμα πολυεπίπεδης άμυνας εναντίον όλων των σύγχρονων απειλών. Και βέβαια στο άμεσο μέλλον αναμένουμε την έναρξη της διαδικασίας επίτευξης του επόμενου μεγάλου στόχου, την είσοδο στην 5η γενιά μαχητικών. Το άλμα στο μέλλον αναμένεται να είναι τεράστιο, με την επικείμενη πρόσκτηση των Α/Φ F-35, ενός μέσου που θα εισάγει την Αεροπορία στο κλειστό κλαμπ των χρηστών του πιο προηγμένου μαχητικού πολλαπλών ρόλων που κατασκευάστηκε και διατίθεται στον δυτικό κόσμο, προσδίδοντας μοναδικές δυνατότητες και κατατάσσοντάς την στις ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες παγκοσμίως. Η απόκτηση Α/Φ 5ης γενιάς από την ΠΑ δεν σημαίνει όμως μόνο νέες δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις που απορρέουν από την απαίτηση προσαρμογής μας σε έναν νέο τρόπο σκέψης στην επιχειρησιακή σχεδίαση, στην τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη, στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, καθώς και στην εκπαίδευση και στελέχωση».
«Μετά από τη μακρά και δυσβάσταχτη περίοδο της οικονομικής ύφεσης, που αναπόφευκτα επηρέασε και την Πολεμική Αεροπορία, με την αμέριστη συνδρομή της Πολιτείας καταφέραμε σταθερά και μεθοδικά να αυξήσουμε την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των Α/Φ και των Οπλικών Συστημάτων μας σε υψηλότερα επίπεδα, ξεπερνώντας τα συσσωρευμένα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η εσωτερική και διεθνής κατάσταση».