Χρονικά όρια για τη διαδικασία απέλασης αλλοδαπών κρατουμένων, θέτει με γνωμοδότησή της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου την οποία κοινοποιεί σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας και ερμηνεύει όσα προβλέπει ο πρόσφατος ν. 4325/2015.

Με αφορμή ερώτημα του διευθυντή των φυλακών Χαλκίδας, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός αποφαίνεται ότι η απέλαση του αλλοδαπού κρατουμένου «εκτελείται αμέσως μετά την υφ’ όρον απόλυση ή την έκτιση της ποινής του» μέσα σε διάστημα ενός με τριών μηνών, στην περίπτωση που ο αλλοδαπός «αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές και δεν αποκαλύπτει τα πραγματικά του στοιχεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει ωστόσο ο διευθυντής των φυλακών να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές πέντε μήνες πριν τη συμπλήρωση του χρόνου αποφυλάκισης του κρατουμένου για τη «διερεύνηση του εφικτού της απέλασης, την προετοιμασία και την υλοποίησή της».

Εφόσον παρέλθει το χρονικό περιθώριο των τριών μηνών για την απέλαση, αυτή αναστέλλεται υποχρεωτικά, με εισαγγελική διάταξη και επιβάλλονται όροι στον αλλοδαπό προκειμένου να απολυθεί.

Όπως επισημαίνεται στη γνωμοδότηση «η ταυτότητα του νομικού λόγου επιβάλλει την αποδοχή της άποψης ότι ο αλλοδαπός κρατούμενος δεν απολύεται αυτοδικαίως μετά την έκτιση της ποινής του ή τη συμπλήρωση του χρόνου για την υφ’ όρον απόλυση, αν δεν τηρήθηκε για οποιοδήποτε λόγο η διαδικασία που προβλέπεται για τη διερεύνηση του εφικτού ή μη της απέλαση και την προετοιμασία για την υλοποίησή της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης