Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της εφετινής τουριστικής χρονιάς στη Θεσσαλονίκη εκφράζει η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης (ΕΞΘ), ορμώμενη από τη μικρή αύξηση που σημειώθηκε στις διανυκτερεύσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ταυτόχρονα όμως, με ανακοίνωσή της, εκφράζει ανησυχία ότι «οποιαδήποτε θετική εικόνα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας όσο δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους εταίρους, αλλά και των φημολογούμενων αποσπασματικών μέτρων, όπως αυξήσεις φόρων και ΦΠΑ στα καταλύματα και τον τουρισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «μείγμα» συγκρατημένης αισιοδοξίας και ανησυχίας που κυριαρχεί στις προσδοκίες των ξενοδόχων, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, διεφάνη και στη γενική συνέλευση των μελών της.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του φορέα, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, παρά την ανησυχία, «η Ένωση συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τις προσπάθειές της για περισσότερη εξωστρέφεια, θέλοντας να εκμεταλλευτεί τον ρυθμό αύξησης που πέτυχε στις πληρότητες ήδη από την περσινή χρονιά. Θέτει παράλληλα ως στόχο όχι μόνο την προσέλκυση περισσότερων τουριστών από βασικές και νέες αγορές, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του προφίλ των επισκεπτών του προορισμού, επιλέγοντας κυρίως εκείνους με μεγαλύτερο πορτοφόλι».

Υποστήριξε, δε, ότι σημαντικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η γερμανική, έχουν επηρεαστεί από την αβεβαιότητα στην Ελλάδα και έχουν αρχίσει να χάνουν πανελλαδικά τη δυναμική τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία (ποσοστό 4,3%), αλλά εξακολουθεί να παραμένει στην προτελευταία θέση μεταξύ 10 αντίστοιχων ευρωπαϊκών προορισμών, όσον αφορά στα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (στην τελευταία θέση η Βουδαπέστη).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης