Ερωτηματικά προκαλεί ο τρόπος κατά τον οποίο η πυρκαγιά πέρασε το «ανάχωμα» της λεωφόρου Μαραθώνος, με αποτέλεσμα από τον Νέο Βουτζά να καταλήξει στο Μάτι με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Και ναι μεν η καταστροφική δύναμη της και τα πολλά μποφόρ προκάλεσαν αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, όμως σύμφωνα με εύλογες εκτιμήσεις, η αντίδραση των αρχών δεν ήταν αυτή που έπρεπε ώστε να περιοριστεί το κακό, διότι άλλο μεγάλο ανάχωμα, όπως αυτό των 4 λωρίδων της λεωφόρου Μαραθώνος, δεν υπήρχε σε άλλο σημείο μέχρι τη θάλασσα.

Άρα, αυτό το σημείο θα έπρεπε να αποτελέσει την βασική ζώνη άμυνας του στρατηγικού σχεδιασμού της Πυροσβεστικής. Κάτι το οποίο εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι δεν έγινε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βίντεο-ντοκουμέντο που κατέγραψε ο φακός του zougla.gr αποτυπώνεται καρέ-καρέ η στιγμή που η φωτιά περνά από τη Λεωφόρο: 

 
Έντρομοι οι κάτοικοι του Μαραθώνα ζητούν βοήθεια, αναζητούν πυροσβέστες για να τους καθοδηγήσουν σε ασφαλές σημείο και να περιορίσουν τις φλόγες που κινούνται απειλητικά προς την περιοχή. Μάταια…  Στο σημείο οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι ελάχιστες. Η εικόνα είναι ο πιο αδιάψευστος μάρτυρας. Τις πρώτες στιγμές, ενα πυροσβεστικό όχημα και 2-3 πυροσβέστες βρίσκονται στην επίμαχη ζώνη, αδυνατώντας να επέμβουν. 

Ανύπαρκτα ήταν επίσης και τα εναέρια μέσα, τα οποία φθάνουν στο σημείο με τεράστια καθυστέρηση, και σε κάθε περίπτωση αφού είχε περάσει η φωτιά προς την κάτω πλευρά της Μαραθώνος.

Μάλιστα, όταν έφτασαν, όπως πολλοί παρατήρησαν και αποτύπωσε και ο φακός του zougla.gr, για άγνωστο λόγο, για σημαντικό χρονικό διάστημα, δεν έκαναν ρίψεις!

Δείτε τα χαρακτηριστικά βίντεο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η φωτιά μοιραία περνάει στην οικιστική ζώνη του Μαραθώνα. Το τι επακολούθησε είναι γνωστό: πτώματα απανθρακωμένα, σπίτια και οχήματα παραδομένα στις φλόγες ήταν οι εικόνες που αποκαλύφθηκαν το ξημέρωμα της Τρίτης. Οι προσπάθειες των εθελοντών με λάστιχα, μάνικες ακόμη και… μπουκάλια με νερό επίσης δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το μένος της πύρινης λαίλαπας.

Ένας από αυτούς, ήταν και ο Γιώργος Μπακαλόπουλος, ο οποίος «πολέμησε» μαζί με άλλους, τις κρίσιμες εκείνες ώρες, στο Μάτι. Περιγράφοντας τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε στον φακό του zougla.gr, επισημαίνει ότι ουσιαστικά αφέθηκαν μόνοι τους για πολλές ώρες, χωρίς καμία ενημέρωση για τίποτα και η Πυροσβεστική, για σημαντικό διάστημα, τόσο από γη όσο και από αέρα, ήταν… ανύπαρκτη.

Δείτε τη μαρτυρία του:

Οι καταστροφές είναι τεράστιες και ακόμη πιο μεγάλες οι ευθύνες. Πρώτο μέλημα, μετά την ολοκλήρωση του έργου των διασωστών, είναι να απαντηθούν τα αμείλικτα ερωτήματα για την καταστροφή που υπέστη η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Αττικής και πρώτα από όλα γιατί υπήρξε έλλειψη σχεδιασμού, προκειμένου να μπει πυροσβεστικό μπλόκο στη Λ. Μαραθώνος και να ανακόψει τη φωτιά.

Ευελπιστούμε οι απαντήσεις να δοθούν έγκαιρα και η Πολιτεία να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλήσουμε για ύπαρξη διοίκησης αρμόδιας να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μπορούμε να μιλάμε μόνο για το απόλυτο χάος…

Δείτε τη μετάδοση του zougla.gr τις κρίσιμες ώρες που η φωτιά πέρναγε τη Μαραθώνος:



Zougla Newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης