Αναμένουν με αγωνία την ανάληψη ευθύνης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 18:10


Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την εκρηκτική ύλη την οποία χρησιμοποίησαν οι βομβιστές που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στο εμπορικό κέντρο «The Mall Αthens», το γνωστότερο της πρωτεύουσας.

Η αστυνομία εξετάζει εάν η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν ζελατινοδυναμίτιδα και ANFO (μείγμα πορώδους νιτρικού αμμωνίου με καύσιμη ύλη), ενώ βέβαιη θεωρείται η ύπαρξη ωρολογιακού μηχανισμού.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν περισυλλέξει υπολείμματα από τη χύτρα ταχύτητας όπου τοποθετήθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός. Το εύρημα της αστυνομίας φωτογραφίζει τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς είναι η μόνη οργάνωση που στο παρελθόν χρησιμοποίησε χύτρες για την τοποθέτηση τέτοιων μηχανισμών.

Το ωστικό κύμα από τη χαμηλής ισχύος έκρηξη προκάλεσε την κατάρρευση γυψοσανίδων. Κομμάτια τους τραυμάτισαν πολύ ελαφρά δύο άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας του Mall, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ, για να πάρουν σχεδόν αμέσως εξιτήριο. Οι πρώτες εκτιμήσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως οι δράστες δεν επιθυμούσαν να υπάρξουν θύματα.

Στην Αντιτρομοκρατική έχει σημάνει συναγερμός. Οι έρευνες συνεχίζονται και οι επιτελείς της Κατεχάκη και της ΓΑΔΑ αναμένουν με αγωνία την ανάληψη ευθύνης.

Στο μικροσκόπιο το υλικό από τις κάμερες

Στο μαγνητοσκοπημένο υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του Mall, της Αττικής Οδού και του παρακείμενου σταθμού του προαστιακού «Νερατζιώτισσα» επικεντρώνει αυτήν την ώρα την έρευνά της η Αντιτρομοκρατική, προκειμένου να ανιχνεύσει τις κινήσεις των βομβιστών.

Η έκρηξη στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας σημειώθηκε στις 10.45, ενώ είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 09.59 στη «Ζούγκλα» και τέσσερα λεπτά νωρίτερα στην «Ελευθεροτυπία».

Οι δράστες έδωσαν χρονικό περιθώριο 48 λεπτών για την εκκένωση του εμπορικού κέντρου, χρονικό διάστημα που κρίνεται υπεραρκετό από τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Η βόμβα τοποθετήθηκε σε κάδο απορριμμάτων κοντά σε σταντ με έντυπα, κάτω από τη σκάλα που οδηγεί από το υπόγειο στο ισόγειο του κτιρίου, και δίπλα σε κατάστημα καλλυντικών και ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό κουτί, μέσα σε σακούλα.

Η βομβιστική ενέργεια συνέβη λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των πεζών περιπολιών των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., πράγμα που -ως φαίνεται- το γνώριζαν οι δράστες.

Ανακοίνωση της αστυνομίας για τις έρευνες

Αναφορικά με την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ζητεί από οποιονδήποτε πολίτη γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β).

Το τηλεφώνημα στη zougla.gr


Στις 09.59 το πρωί της Κυριακής άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στη zougla.gr και ανέφερε ότι σε 48 λεπτά θα εκραγεί ισχυρός μηχανισμός στο εσωτερικό του Mall. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης.

Ο άγνωστος είπε τα εξής: «Έχει τοποθετηθεί ισχυρός μηχανισμός στο εσωτερικό, επαναλαμβάνω, στο εσωτερικό του Mall. Να εκκενωθεί ο σταθμός "Νερατζιώτισσα" και η Ανδρέα Παπανδρέου. Να εκκενωθεί ο σταθμός. Δεν είναι φάρσα, θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης».

Η πληροφορία ότι θα υπάρξει ανάληψη ευθύνης αποτελεί αυτήν την ώρα και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία αναμένει με αγωνία τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης.To xρονικό

Η έκκρηξη σημειώθηκε στις 10.45 στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου «The Μall Αthens» στο Μαρούσι.

Από θραύσματα επήλθε ο ελαφρύς τραυματισμός δύο ανδρών της ασφάλειας του Mall (σεκιούριτι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ (σ.σ.: πήραν εξιτήριο το μεσημέρι), ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες τραυματίστηκαν την ώρα που ανέβαιναν από το υπόγειο του κτιρίου στο ισόγειο, από γυψοσανίδες που εκτινάχθηκαν λόγω του ωστικού κύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο χαμηλής ισχύος μηχανισμός τοποθετήθηκε δίπλα από ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, σε κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν από το υπόγειο στον πρώτο όροφο του καταστήματος.Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Κατεχάκη, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Μεγάλο το χρονικό περιθώριο

Ο χρόνος των 48 λεπτών που έδινε ο άγνωστος σαφώς και ήταν αρκετός προκειμένου η αστυνομία και η ασφάλεια του εμπορικού κέντρου να εκκενώσουν το κτίριο και να εξέλθουν με ασφάλεια οι δεκάδες πελάτες που βρίσκονταν εκεί. Όπως και έγινε. Οι επισκέπτες του Mall εξήλθαν δίχως κανένα πρόβλημα και κανείς τους δεν τραυματίστηκε.

Προκύπτουν ωστόσο ερωτηματικά για το εάν ελήφθη σοβαρά υπόψη η προειδοποίηση, καθότι τραυματίστηκαν ελαφρά δύο εργαζόμενοι.

Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν στη zougla.gr

Αυτόπτης μάρτυρας καταγγέλλει στη zougla.gr πως στις 10.22 της Κυριακής, εντός του χρονικού ορίου που είχαν δώσει στην εφημερίδα μας οι δράστες, οι άνδρες της ασφάλειας του Mall άφηναν τους πολίτες να εισέρχονται στο πάρκινγκ. Ο άνδρας αναφέρει ότι πάρκαρε το αυτοκίνητό του κανονικά, και μόνο όταν ανέβηκε στον πρώτο όροφο από τη σκάλα αντιλήφθηκε κάποια κινητοποίηση και συνειδητοποίησε τι συμβαίνει.
Πελάτης του εμπορικού κέντρου, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι ο κρότος δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντικός και ότι η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά την εντολή των αστυνομικών για εκκένωση και όταν ήδη άρχιζε να αδειάζει το εμπορικό. «Ευτυχώς, πρόλαβαν και μας ειδοποίησαν οι άνδρες της αστυνομίας. Με το που πατήσαμε το πόδι μας έξω από το κέντρο, ακούσαμε την έκρηξη, η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντική. Η έκρηξη ακούστηκε από τον πρώτο όροφο και τότε αρχίσαμε τρομοκρατημένοι να τρέχουμε προς τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.


O Δήμαρχος Αμαρουσίου μιλά για το συμβάν:

Η ΝΔ για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο «The Mall Αthens»

Μιλώντας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή την επίθεση στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens», ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή αποτρόπαια πράξη αναζητούσε αίμα αθώων ανθρώπων. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, με όπλο την έκφραση μιας τυφλής και ανεξέλεγκτης βίας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας οφείλουν να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στις πρακτικές βίας και τρομοκρατίας. Περιθώρια για ανοχή και αστερίσκους δεν υπάρχουν.

»Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει η χώρα απαιτούν ενότητα και συνοχή. Αυτοί που θέλουν να επιστρέψουμε σε πρακτικές εμφυλίου και διχασμού θα μας βρουν απέναντί τους. Όσοι ανέχονται ή παρέχουν πιστοποιητικά κοινωνικής νομιμοποίησης σε αυτές τις πράξεις στρέφονται εναντίον της κοινωνίας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες καταδικάζουν ομόθυμα αυτές τις πράξεις. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να χτυπήσουμε καίρια αυτούς τους θύλακες τυφλής βίας».

H ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens».

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια», ενώ την καταδίκασε «απόλυτα και απερίφραστα» και τόνισε ότι αυτό ελπίζει να γίνει «και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας».

«Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας. Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ «καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της «εκφράζει τη καταδίκη της για την επίθεση στο "The Mall", όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».

Καταδίκη από το ΠΑΣΟΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταδίκασε με τη σειρά του την επίθεση, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και της χώρας».

Tι αναφέρει η διοίκηση του «Τhe Mall Athens»


«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του «Τhe Mall Athens» και προστίθεται: «Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.

Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος. Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Διακοπή δρομολογίων


Η διεξαγωγή των δρομολογίων του ΗΣΑΠ έχουν διακοπεί στον σταθμό Νεραντζιώτισσα αυτήν την ώρα, καθώς πραγματοποιείται έλεγχος.

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει κλειστό το τμήμα του προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς τον σταθμό του Κιάτου έως τον σταθμό της Μεταμόρφωσης, και από και προς τον σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο.


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος - Πέτρος Σιδερέας - Παναγιώτης Σαγκούρης

Διαβάστε επίσης:

Bόμβα-μήνυμα στο "Mall", Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 15:00

Έκρηξη βόμβας στο Mall, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 10:47

Aπειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 10:09

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013, 18:54