Live όλες οι εξελίξεις από την Τηλεόραση της Ζούγκλας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έκρηξη σημειώθηκε στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου «The Μall Αthens» στο Μαρούσι στις 10.45.

Μέχρι στιγμής υπάρχει αναφορά για μικροτραυματισμό δύο ανδρών της ασφάλειας του Mall (σεκιούριτι), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ (σ.σ.: πήραν εξιτήριο το μεσημέρι), ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αρκετά καταστήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες τραυματίστηκαν την ώρα που ανέβαιναν από το υπόγειο του κτιρίου στο ισόγειο, από γυψοσανίδες που εκτινάχθηκαν λόγω του ωστικού κύματος.

Στις 09.55 και στις 09.59 άγνωστος τηλεφώνησε στην «Ελευθεροτυπία» και στη zougla.gr αντίστοιχα, προειδοποιώντας για τοποθέτηση ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού σε κάδο απορριμμάτων στο εμπορικό κέντρο και δίνοντας χρονικό περιθώριο 48 λεπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της zougla.gr, ο χαμηλής ισχύος μηχανισμός τοποθετήθηκε δίπλα από ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας, σε κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν από το υπόγειο στον πρώτο όροφο του καταστήματος.

Οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας συλλέγεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς οι κινήσεις των δραστών ενδέχεται να έχουν καταγραφεί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Κατεχάκη, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Τι ανάφερε ο άγνωστος που τηλεφώνησε στη Ζούγκλα:

«Έχει τοποθετηθεί ισχυρός μηχανισμός στο εσωτερικό, επαναλαμβάνω, στο εσωτερικό του Mall. Να εκκενωθεί ο σταθμός “Νερατζιώτισσα” και η Ανδρέα Παπανδρέου. Να εκκενωθεί ο σταθμός. Δεν είναι φάρσα, θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης».

Ο άγνωστος, που τηλεφώνησε στις 09.59, έδωσε χρονικό περιθώριο 48 λεπτών.

Μεγάλο το χρονικό περιθώριο

Ο χρόνος των 48 λεπτών που έδινε ο άγνωστος σαφώς και ήταν αρκετός προκειμένου η αστυνομία και η ασφάλεια του εμπορικού κέντρου να εκκενώσουν το κτίριο και να εξέλθουν με ασφάλεια οι δεκάδες πελάτες που βρίσκονταν εκεί. Όπως και έγινε. Οι επισκέπτες του Mall εξήλθαν δίχως κανένα πρόβλημα και κανείς τους δεν τραυματίστηκε.

Προκύπτουν ωστόσο ερωτηματικά για το εάν ελήφθη σοβαρά υπόψη η προειδοποίηση, καθότι τραυματίστηκαν ελαφρά δύο εργαζόμενοι.

Αυτόπτης μάρτυρας καταγγέλλει στη zougla.gr πως στις 10.22 της Κυριακής, εντός του χρονικού ορίου που είχαν δώσει στην εφημερίδα μας οι δράστες, οι άνδρες της ασφάλειας του Mall άφηναν τους πολίτες να εισέρχονται στο πάρκινγκ. Ο άνδρας αναφέρει ότι πάρκαρε το αυτοκίνητό του κανονικά, και μόνο όταν ανέβηκε στον πρώτο όροφο από τη σκάλα αντιλήφθηκε κάποια κινητοποίηση και συνειδητοποίησε τι συμβαίνει.

Ο πελάτης του εμπορικού κέντρου, μιλώντας στη zougla.gr, ανέφερε ότι ο κρότος δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντικός και ότι η έκρηξη σημειώθηκε αμέσως μετά την εντολή των αστυνομικών για εκκένωση και όταν ήδη άρχιζε να αδειάζει το εμπορικό. «Ευτυχώς, πρόλαβαν και μας ειδοποίησαν οι άνδρες της αστυνομίας. Με το που πατήσαμε το πόδι μας έξω από το κέντρο, ακούσαμε την έκρηξη, η οποία δεν ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντική. Η έκρηξη ακούστηκε από τον πρώτο όροφο και τότε αρχίσαμε τρομοκρατημένοι να τρέχουμε προς τον δρόμο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κρότος ακούστηκε στις γύρω περιοχές και ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν το σημείο.

Η ΝΔ για την επίθεση στο εμπορικό κέντρο «The Mall Αthens»

Μιλώντας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή την επίθεση στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens», ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή αποτρόπαια πράξη αναζητούσε αίμα αθώων ανθρώπων. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας, με όπλο την έκφραση μιας τυφλής και ανεξέλεγκτης βίας. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας οφείλουν να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στις πρακτικές βίας και τρομοκρατίας. Περιθώρια για ανοχή και αστερίσκους δεν υπάρχουν.

»Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει η χώρα απαιτούν ενότητα και συνοχή. Αυτοί που θέλουν να επιστρέψουμε σε πρακτικές εμφυλίου και διχασμού θα μας βρουν απέναντί τους. Όσοι ανέχονται ή παρέχουν πιστοποιητικά κοινωνικής νομιμοποίησης σε αυτές τις πράξεις στρέφονται εναντίον της κοινωνίας. Η Ελλάδα, οι Έλληνες πολίτες καταδικάζουν ομόθυμα αυτές τις πράξεις. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να χτυπήσουμε καίρια αυτούς τους θύλακες τυφλής βίας».

H ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens».

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται».

Καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την επίθεση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τη χαρακτήρισε «τρομοκρατική και εγκληματική ενέργεια», ενώ την καταδίκασε «απόλυτα και απερίφραστα» και τόνισε ότι αυτό ελπίζει να γίνει «και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας».

«Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας. Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ «καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της «εκφράζει την καταδίκη της για την επίθεση στο “The Mall”, όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».

Καταδίκη από το ΠΑΣΟΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο καταδίκασε με τη σειρά του την επίθεση, επισημαίνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού και της χώρας».

Tι αναφέρει η διοίκηση του «Τhe Mall Athens»

«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου» αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του «Τhe Mall Athens» και προστίθεται: «Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.

Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος. Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Διακοπή δρομολογίων

Η διεξαγωγή των δρομολογίων του ΗΣΑΠ έχουν διακοπεί στον σταθμό Νερατζιώτισσα αυτήν την ώρα, καθώς πραγματοποιείται έλεγχος.

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας παραμένει κλειστό το τμήμα του προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς τον σταθμό του Κιάτου έως τον σταθμό της Μεταμόρφωσης, και από και προς τον σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο.

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης