Πολλοί είναι οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς που επέλεξαν σήμερα να απολαύσουν την ηλιόλουστη Κυριακή κάνοντας βόλτα στα καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά στο πλαίσιο των χειμερινών εκπτώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και για τη σημερινή ημέρα είχε προγραμματιστεί πλήθος κινητοποιήσεων κατά του ανοίγματος των καταστημάτων, η κίνηση του κόσμου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι σχετικά ικανοποιητική, κάτι που δείχνει ότι οι καταναλωτές βλέπουν το μέτρο θετικά. Ωστόσο, ο φόβος πρόκλησης εντάσεων ανάγκασε τις Αρχές να περιφρουρήσουν το κέντρο της Αθήνας. 

Η λειτουργία των καταστημάτων είναι προαιρετική από τις 11.00 το πρωί ως τις 6.00 το απόγευμα για την Αθήνα και έως τις 8.00 το βράδυ για τη Θεσσαλονίκη. Οι χειμερινές εκπτώσεις άρχισαν στις 14 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιδράσεις

Στον αντίποδα, το μέτρο ανοίγματος των καταστημάτων της Κυριακής προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η οποία προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ κάλεσμα σε προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Σύνταγμα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διχάσει τον εμπορικό κόσμο.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού κάλεσε τα μέλη της σε απεργιακή συγκέντρωση στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία» την Κυριακή το πρωί.


(Περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.)

(Ποτέ την Κυριακή)

(Κλούβες των ΜΑΤ)

(Πορεία στην οδό Ερμού)

(Oμοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων)

(«Δεν δουλεύουμε, δεν ψωνίζουμε. Η Κυριακή είναι αργία» αναγράφει το πανό το οποίο κρατούν τα μέλη του Δικτύου Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων στην πλατεία Αριστοτέλους)

Έκκληση ΕΣΕΕ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης απηύθυνε σύσταση για αποφυγή εντάσεων κατά το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Ειδικότερα, παρακαλεί «εργοδότες, εργαζόμενους και αυταπασχολούμενους στο λιανικό εμπόριο να αποφύγουν τις όποιες εντάσεις, που κάνουν κακό στην αγορά του κέντρου των πόλεων και κατ’ επέκταση βλάπτουν το ελληνικό εμπόριο».

Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης υπενθυμίζει ότι «η Κυριακή 19 Ιανουαρίου είναι σύμφωνα με τον νόμο μια από τις επτά Κυριακές που ισχύει προαιρετικά το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων», ενώ απευθυνόμενος στους εμπόρους τονίζει ότι «οφείλουμε να σεβαστούμε την όποια απόφαση των συναδέλφων μας».

Σε ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας αναφέρεται ότι στο διάστημα των εκπτώσεων και σύμφωνα με το άρθρο 16, παρ.1 του ν. 4177/2013, τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014 με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο 11.00- 18.00.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

– Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

– Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Όσον αφορά τους καταναλωτές, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών συστήνει να επιλέγουν τα προϊόντα που προτίθενται να προμηθευτούν ύστερα από έρευνα της αγοράς και με γνώμονα την ποιότητα και την τελική τιμή έκπτωσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης