Αντιδράσεις για την ένταξη των τμημάτων πληροφορικής στο 5ο ΕΠ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 16:14
Αντιδράσεις για την ένταξη των τμημάτων πληροφορικής στο 5ο ΕΠ
«Επιστημολογικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει το τμήμα πληροφορικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) την ένταξη των τμημάτων πληροφορικής της χώρας στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής), από το υπουργείο Παιδείας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η πληροφορική ανήκει στις Θετικές Επιστήμες και τα τμήματα πληροφορικής ανήκουν στο 2ο ΕΠ Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Με τη ρύθμιση αυτή του υπουργείου, πλέον οι υποψήφιοι των Ανωτάτων Σχολών δεν έχουν τη δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα να δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους ταυτόχρονα τόσο τα Πολυτεχνικά Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ όσο και τα τμήματα πληροφορικής».

Εκτιμάται δε, ότι «αυτή η ρύθμιση περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες σωστής επιλογής κατεύθυνσης σπουδών των υποψηφίων.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε με ποιο κριτήριο διαχωρίζει το υπουργείο τα τμήματα πληροφορικής σε τρεις κατηγορίες - σε αυτά που ανήκουν στο 2ο, σε αυτά που ανήκουν στο 5ο και σε αυτά που ανήκουν ταυτόχρονα και στο 2ο και στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο.

Από τον τίτλο τα διαχωρίζει και όχι από το περιεχόμενο σπουδών;» δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος πληροφορικής του ΑΠΘ Ιωάννης Βλαχάβας στο ΑΜΠΕ.

Εξήγησε μάλιστα ότι «πρακτικά οι μαθητές για να μπουν σε κάποια τμήματα πληροφορικής θα εξετάζονται στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, ενώ για άλλα τμήματα θα εξετάζονται στη Χημεία».

Το τμήμα πληροφορικής του ΑΠΘ γνωστοποιεί πως «επιφυλάσσεται για την με κάθε νόμιμο τρόπο ακύρωση αυτής της άδικης ρύθμισης στη συνέχεια» ενώ ο κ. Βλαχάβας ανέλαβε πρωτοβουλία επικοινωνίας με τους προέδρους των άλλων τμημάτων πληροφορικής και συλλογής υπογραφών.Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015, 16:14