Απαγόρευση καπνίσματος: Τι θα κάνουν οι καταστηματάρχες

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 14:05
Απαγόρευση καπνίσματος: Τι θα κάνουν οι καταστηματάρχες

Ρεπορτάζ: Νίκος Χριστοφάκης

Έχουν περάσει λίγες ημέρες από τη στιγμή που η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηροποίηση του νόμου για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους - και μη.

Ο νόμος, που προϋπήρχε εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, είχε εφαρμοστεί πλημμελώς και οι… «θεριακλήδες» αρνούνταν να σταματήσουν το κάπνισμα σε καταστήματα εστίασης και σε άλλους δημόσιους χώρους, καθώς οι… κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται.

Η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά στην απαγόρευση του καπνίσματος προκάλεσε έκπληξη, για κάποιους δυσάρεστη και για άλλους ευχάριστη, ενώ ούτε λίγο ούτε πολύ απαγορεύεται η εν λόγω συνήθεια σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Πώς όμως αντιδρούν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης; Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε στην περιοχή της Γλυφάδας και μίλησε με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι ως επί το πλείστον τάσσονται υπέρ του νόμου. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, πάντα το ίδιο με τους θαμώνες.

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις των καταστηματαρχών:

 

 

 

Παράλληλα, «μίνι αυτοψία» σε πάρκο της περιοχής κατέδειξε ότι δεν είναι όλοι οι πολίτες έτοιμοι να περιορίσουν το κάπνισμα ακόμη και σε χώρους όπου πολύ κοντά βρίσκονται μικρά παιδιά. Δείτε πλάνο από πάρκο της περιοχής:

Δείτε και σχετικά πλάνα του πρακτορείου Eurokinissi:

Πού ισχύει ο αντικαπνιστικός νόμος

Ι. Σε όλα τα κτήρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ.).

II. Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.ά.

III. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.

IV. Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

V. Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.

VI. Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης

α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 14:09