Αρχαιολογικός θησαυρός αξίας 11 εκατ. ευρώ!

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012, 10:19
Αρχαιολογικός θησαυρός αξίας 11 εκατ. ευρώ!
Στα 11 εκατ. ευρώ υπολόγισαν οι αρχαιολόγοι την αξία των εντυπωσιακών αρχαίων αντικειμένων που κατασχέθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν καταλήξουν στα χέρια αρχαιοκαπήλων.

Προκύπτει, επίσης, ότι τα αντικείμενα αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής από το αρχαϊκό νεκροταφείο του Αρχοντικού της Πέλλας, που -ελλείψει κονδυλίων- στερείται φύλαξης.

«Μόνο το καλοκαίρι του 2011, όταν οι αρχαιολογικές ανασκαφές είχαν διακοπεί λόγω της έλλειψης κονδυλίων- εντόπισα περί τα 10 τυμβωρυχικά ορύγματα στον αφύλακτο -επίσης λόγω της έλλειψης κονδυλίων για την αμοιβή των φυλάκων- χώρο του νεκροταφείου. Οι σύγχρονοι τυμβωρύχοι ανέλαβαν πλέον και κάνουν άφοβα το δικό μας έργο, πραγματοποιώντας συμπόσια στους τάφους των Μακεδόνων» δήλωσε την Πέμπτη, κατά την εισήγησή του στο 25ο συνέδριο για το αρχαιολογικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα, ο επικεφαλής των ανασκαφών στο Αρχοντικό της Πέλλας, αρχαιολόγος Παύλος Χρυσοστόμου.

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα ανέφερε ο κ. Χρυσοστόμου στη διάρκεια της εισήγησής του με θέμα «Χρυσές μάσκες και τα υποκατάστατά τους από το δυτικό νεκροταφείου του Αρχοντικού Πέλλας», τα εντυπωσιακά αντικείμενα-προϊόντα της λαθρανασκαφής μεταφέρθηκαν εδώ και περίπου έναν μήνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου και εκτιμήθηκαν από τριμελή επιτροπή αρχαιολόγων της περιοχής.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012, 10:38