Δάγκειος πυρετός: Προσοχή σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009, 00:11
Δάγκειος πυρετός: Προσοχή σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Ο εφιάλτης της «Ισπανικής γρίπης» που στην Ελλάδα οι παλιοί την θυμούνται με την ονομασία «Δάγκειος πυρετός», απειλεί και πάλι την Υφήλιο. Με πυρήνα εξάπλωσης, τους τροπικούς της Νοτίου Αμερικής , ο Δάγκειος ήδη αποδεκατίζει τη Βραζιλία, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να «μεταφερθεί» στην Ευρώπη με φορείς τους ταξιδιώτες.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος αυτήν την εποχή που συρρέουν χιλιάδες τουρίστες στη Βραζιλία για να γιορτάσουν το Καρναβάλι. Μεταδίδεται από δείγμα κουνουπιού της οικογενείας AEDES και ο ιός μπορεί να σκοτώσει κυρίως ευάλωτους πληθυσμούς, όπως ηλικιωμένους και παιδιά.

Επιδημία στο Ρίο Ντι Τζανέιρο

Σαράντα - τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιδημία Δάγκειου πυρετού που έχει ξεσπάσει στο Ρίο ντε Τζανέιρο από την αρχή του χρόνου. Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι πέθαναν από Δάγκειο πυρετό τις τελευταίες τρεις μέρες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της κυβέρνησης, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 67.  Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, μέχρι στιγμής στο Ρίο έχουν μολυνθεί με τον ιό που προκαλεί τον Δάγκειο πυρετό 33.000 άνθρωποι. 
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις και ερύθημα. 

Δεδομένου ότι μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν πολλά παιδιά, οι αρχές του Ρίο ζήτησαν τη βοήθεια παιδιάτρων και από άλλα μέρη της Βραζιλίας, ενώ ο στρατός έχει εγκαταστήσει υπαίθρια νοσοκομεία γιατί τα υπάρχοντα είναι πλήρη.
Ο Δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιών . Συναντάται συχνότερα σε τροπικά μέρη και στην Αφρική. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακάμπτουν, αλλά δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική θεραπεία για τη νόσο. Η σφοδρότερη επιδημία Δάγκειου πυρετού στο Ρίο σημειώθηκε το 2002, όταν πέθαναν 90 άνθρωποι.

Η Επιδημία από την  Ισπανία

Ήταν μια απλή γρίπη, ένα απλό νόσημα, που όμως έμεινε στην ιστορία, αφήνοντας πίσω της περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους νεκρούς σε ολόκληρο τον κόσμο και αρκετές χιλιάδες στην Ελλάδα. Έφθασε στη χώρα μας το 1918 από την Ισπανία. Γι' αυτό και ονομάστηκε «Ισπανική». Έτσι έμεινε να αναφέρεται στις εφημερίδες και τις ιατρικές επιθεωρήσεις της εποχής, σε λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και σε... μαντινάδες. «Δεν σ' απαρνούμαι εγώ ποτές, είματις και γυρίσει η γρίπη του δεκαοχτώ και μας ε-ξεχωρίσει»...

Ήταν τόσο βαριά εκείνη η γρίπη του '18, προκαλούσε τόσο έντονα αναπνευστικά προβλήματα, που πολλοί νόμισαν πως πρόκειται για πνευμονική πανώλη και οι αρχές φοβόντουσαν να το πουν φανερά, μην τυχόν και προκαλέσουν μεγαλύτερο πανικό στον κόσμο.

Ο πανικός των ανθρώπων, όμως, ήταν ήδη πολύ μεγάλος. Σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι, υπήρχαν περισσότερα από δύο άτομα που νοσούσαν. Υγιείς να φροντίζουν τους αρρώστους δεν βρίσκονταν και οι γιατροί δεν προλάβαιναν πια να φροντίσουν τους ασθενείς τους. Οι νομαρχίες αναγκάζονταν να λάβουν έκτακτα μέτρα και αναζητούσαν γιατρούς για να τους διορίσουν σε όσες περισσότερες συνοικίες μπορούσαν. Τα σχολεία έμεναν κλειστά επί ημέρες. Ακόμη και οι εκκλησίες.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Δάγκειο Πυρετό

Ελευθέριος Ανευλαβής

Προκαλείται από ιό ο οποίος μεταφέρεται με κουνούπια: Aedes  aegypti, aedes albopictus (που περιγράφονται ως κουνούπια τίγρεις: άσπρες ραβδώσεις, μαύρο σώμα).

Τα κουνούπια τσιμπούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η νόσος δε μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ο Δάγκειος ενδημεί σε τροπικές περιοχές (Ασία, Πολυνησία, Ανατολική και Δυτική Αφρική) με πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική. Εμφανίζεται τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές.

Μετάδοση καθ’ όλο το έτος, αλλά κατά την περίοδο των βροχών αυξάνεται η αναπαραγωγή των κουνουπιών.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

Περίοδος επωάσεως (από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων) 5-6 ημέρες:

Στην κλασσική μορφή του Δάγκειου Πυρετού εμφανίζονται:

─ Υψηλός Πυρετός (38,5 ο-39 ο C), συνολικής διαρκείας 3-7 ημερών

─ Εξάνθημα καθώς ο πυρετός πέφτει

─ Έντονος πονοκέφαλος

─ Πόνος πίσω από τα μάτια (βολβοί των οφθαλμών)

─ Πόνοι πολύ έντονοι στους μυς και τις αρθρώσεις (μυαλγίες, αρθραλγίες). «Κοκαλοσπάστης πυρετός (Breakbone fever)»

Μετά από 1-2 ημέρες πυρετού και εξανθήματος εμφανίζεται απυρεξία, για να επανέλθει ο πυρετός 3-4 ημέρες αργότερα.

Το δεύτερο κύμα του πυρετού ακολουθείται από νέο εξάνθημα  στο πρόσωπο, τον κορμό, και τα άκρα, αλλά όχι στις παλάμες και τα πέλματα. Ο πυρετός μετριάζεται με την εμφάνιση του δεύτερου εξανθήματος.

Αλλα συμπτώματα:

Πόνοι στην κοιλιά, ναυτία, έμετοι, διάρροιες. Συμπτώματα παρόμοια της γρίπης.

Θεραπεία: 

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Άφθονα υγρά.

Αντιπυρετικά: Παρακεταμολή (Ντεπόν, Παναντόλ)

ΟΧΙ ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη.

ΑΤΟΜΙΚΗ Προφύλαξη:

Εντομοαπωθητικά στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δικτυωτό (σήτα) στις πόρτες και τα παράθυρα.

Κουνουπιέρες για παιδιά και ηλικιωμένους που κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εμβόλιο: Δεν έχει ακόμη παρασκευασθεί.

Ο απλός Δάγκειος Πυρετός δεν είναι συνήθως θανατηφόρος.

Ο Αιμορραγικός Δάγκειος Πυρετός έχει θνητότητα περίπου 15%.

ΔΑΓΚΕΙΟΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ 

─ Υψηλός πυρετός και

─ Αιμορραγίες κάτω από το δέρμα (πετέχιες), από τη μύτη, τα ούλα, το στομάχι (αιματέμεση: εμετός με αίμα)  

─ Κρύο ψυχρό ιδρωμένο δέρμα στα άκρα (χέρια, πόδια)

─ Υπνηλία ή διέγερση

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Πηγή: WHO 2009

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009, 00:11