«Εμείς εγγυούμαστε ότι δεν θα πουληθεί δημόσια γη. Αντίθετα, η αξιοποίηση αυτής της περιουσίας είναι άκρως επιβεβλημένη, ακόμα κι αν δεν βρισκόμασταν σε κρίση» επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Ο εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν αποτελεί δέσμευση προς την τρόικα, είπε ότι «ο ενδεικτικός, αλλά με ρεαλιστικές προσεγγίσεις, στόχος των 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, είναι απόφαση και μόνο της ελληνικής κυβέρνησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «είναι δέσμευση της κυβέρνησης να προσπαθήσει να αλλάξει εκείνες τις συνθήκες ώστε, επιτέλους, η αναξιοποίητη δημόσια περιουσία, – την οποία, σε πολλές περιπτώσεις, λυμαίνονται διάφορα συμφέροντα και είναι ακόμα ακατάγραπτη – όχι να πουληθεί, ούτε να εκποιηθεί, αλλά να αξιοποιηθεί, όπως έχουμε υποχρέωση, ως Πολιτεία, να το κάνουμε προς όφελος των πολιτών».

Παράλληλα, παρέπεμψε στη νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας και, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι το τεχνικό μέρος σαφώς και θα προσδιοριστεί, ότι οι νόμοι δεν έχουν αναδρομική ισχύ και ότι όποιος κατέχει περιουσία με νόμιμο τρόπο δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί, εκτός αν υπάρχει παρανομία.

Είπε, ακόμη, ότι υπάρχουν πολλών ειδών ακίνητα στη δημόσια περιουσία, ότι θα υπάρχουν ρυθμίσεις που θα τα ξεδιαλύνουν όλα και υπογράμμισε ότι «είναι πολλές οι δυνατότητες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ώστε η πώληση να είναι ένας τρόπος που τον αποκλείουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συνεχίσει να κάνει όλες εκείνες τις κινήσεις για να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με τον πιο νόμιμο και συμφέροντα τρόπο για το Δημόσιο.

Ερωτηθείς για σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, ότι η πρωτοβουλία αυτή απαντά σε όσους δεν έχουν εκτιμήσει ότι η κυβέρνηση μιλά για «αξιοποίηση», ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «κακόπιστοι είναι εκείνοι που διακινούν ότι αξιοποίηση σημαίνει πώληση και που ακόμα και σήμερα προσπαθούν ψευδεπίγραφα να ταυτίσουν την αξιοποίηση με εκποίηση και χαριστικές εκποιήσεις της δημόσιας γης, κάτι που σαφώς δεν συμβαίνει».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί και η Ν.Δ. που μέσα σε πολύ θολό τοπίο έρχεται να μας καταγγείλει ότι πουλάμε δημόσια περιουσία, όταν εκείνη μιλούσε για 50 δισ. σε δύο χρόνια».

Για το εάν στους κακοπροαίρετους εντάσσονται και επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι δεν θέλει να προσδιορίσει το είδος συμφερόντων, διότι, όπως είπε, δεν γνωρίζει, ωστόσο τόνισε ότι «σήμερα υπάρχουν συμφέροντα που λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία και θα σταματήσουν να το κάνουν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι εδώ και δεκαετίες η δημόσια περιουσία είναι «στον αέρα» και ότι δεν είχε καταγραφεί, ώστε η παρούσα κυβέρνηση να αρχίσει την αξιοποίησή της και σημείωσε ότι εκείνη έχει ξεκινήσει ήδη τις μελέτες για την καταγραφή της, με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούνιο του 2011.

«Με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα, ο στόχος των 50 δισ. ευρώ είναι ένας σχετικά ρεαλιστικός στόχος», ανέφερε και εκτίμησε ότι αν υπάρχει καταγραφή, οι δυνατότητες αξιοποίησής της είναι πολύ πιο μεγάλες.

«Δεν μπορούμε να έχουμε υποβάλει τους πολίτες σε πρωτόγνωρες θυσίες και να αφήνουμε απ’ έξω την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε από αυτή να έχουμε επιτέλους και εισοδήματα» τόνισε.

Για το εάν θα αναζητηθούν νέοι τρόποι κάλυψης των στόχων, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, ο κ. Πεταλωτής είπε: «Μακάρι να είμαστε σε θέση και να δεσμευτούμε ότι αυτά τα 50 δισ. θα τα βρούμε: αυτό θα έδειχνε και θα δείξει την αποφασιστικότητά μας, αλλά η δέσμευση είναι δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό να κάνουμε τα πάντα, ώστε στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό να εξοικονομήσουμε αυτά τα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης