Διαφωνία υπήρξε μεταξύ του ανακριτή Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου, σχετικά με το ζήτημα της προφυλάκισης ή μη του Δημήτρη Κοντομηνά.

Ο ανακριτής πρότεινε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους που αφορούν στην καταβολή εγγύησης 5 εκατ. ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία στο Α.Τ. της περιοχής του. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρώτη φορά που ζητείται ένα τόσο μεγάλο ποσόν ως εγγύηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα η εισαγγελέας πρότεινε την προφυλάκισή του. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το δικαστικό συμβούλιο το πρωί της Τετάρτης.

Η απολογία

Με δύο υπομνήματα 120 σελίδων απαντά ο Δ. Κοντομηνάς στις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτήρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υποστήριξε ότι ο ίδιος ζήτησε τα δάνεια αλλά δεν έβαλε και τους όρους με τους οποίους δόθηκαν από το ΤΤ. Όπως αναφέρει, όταν ζητάει κανείς ένα δάνειο το οποίο εγκρίνεται, δεν βαρύνει ποινικά τον ίδιο, ούτε βάζει εκείνος τους όρους αλλά το πιστωτικό ίδρυμα.

«Απλά αυτός υποβάλλει την αίτηση και δεν οφείλει να διασφαλίζει τα συμφέροντα του ΤΤ κάτι που οφείλει να κάνει το ΔΣ του ιδρύματος», υποστήριξε.

Όσον αφορά το αδίκημα της απάτης που του αποδίδεται για την εταιρεία Best Line πιστωτικών καρτών συμφερόντων του, είπε ότι δεν είχε λόγο ο ίδιος να βάλει τους όρους αλλά το ΤΤ, αλλά ήταν απόφαση τουΔΣ του ιδρύματος.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει ροή χρήματος σε ατομικούς του λογαριασμούς, αλλά επρόκειτο για εταιρικές συναλλαγές.

Όσον αφορά το σπίτι στο Λονδίνο είπε ότι αγοράστηκε από εταιρεία συμφερόντων του 10 εκατ. ευρώ, πωλήθηκε αργότερα 15 εκατ. ευρώ και τα χρήματα αυτά, δόθηκαν για την εξόφληση του δανείου στη Millennium. Όλα τα χρήματα ήταν σε εταιρείες συμφερόντων του στις οποίες εμφανίζεται ο ίδιος ως διαχειριστής, ενώ για τα δάνεια είχε βάλλει ενέχυρο και μετοχές και είχαν γίνει και προσημειώσεις ακινήτων.

Στο υπόμνημα ο Δημήτρης Κοντομηνάς τονίζει ότι δεν είχε πρόθεση να εξαπατήσει το ΤΤ. Υπήρξε, όπως αναφέρει, κάποια καθυστέρηση στην εξόφλησή τους, αλλά ήταν λόγω της οικονομικής κρίσης και είχε πρόθεση να κάνει ρύθμιση.

Καμία από τις εταιρείες του δεν έχει κλείσει, σημειώνεται στο υπόμνημα, και όλες εμφανίζουν καλή οικονομική κατάσταση.

Όσον αφορά στη συμμετοχή του ΤΤ στην Best Line, είπε ότι δεν αγόρασε μετοχές αλλά το ΤΤ συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ από μεταγενέστερο έγγραφο της ΤτΕ το οποίο και προσκόμισαν οι συνήγοροί του, φαίνεται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ότι επρόκειτο για μια καλή συμφωνία.

Οι δικηγόροι του Δημήτρη Κοντομηνά αναμενόταν να παραδώσουν πέντε φακέλους με έγγραφα, τρεις φακέλους για τους περιοριστικούς όρους και δύο υπομνήματα συνολικά 120 σελίδων.

Πιο αναλυτικά τα κυριότερα σημεία:

– Η συνεργασία ΤΤ – Κοντομηνά υπήρξε κερδοφόρα, γεγονός που φαίνεται από τα κέρδη των ετών 2008, 2009 και 2010 (δόθηκαν μάλιστα μερίσματα).

– Το πρόβλημα ανέκυψε μετά το 2010, όταν η τράπεζα δεν μετέφερε το χαρτοφυλάκιο καρτών που είχε κληρονομήσει από την Τ-Bank στην εταιρεία. Υπήρχε σχετικός όρος μη ανταγωνισμού, ο οποίος δεν τηρήθηκε από το ΤΤ. Αυτή ήταν και η αιτία για την καταγγελία της σύμβασης, ως προς την οποία το διαιτητικό δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε υπέρ του Δημήτρη Κοντομηνά – εκτίμησε συγκεκριμένα ότι παραβιάστηκε ο όρος περί μη ανταγωνισμού, ως εκ τούτου ενεργοποιήθηκε η ρήτρα που υποχρέωνε το ΤΤ να αγοράσει τις μετοχές της ΔΕΜΚΟ στην εταιρεία.

– Το τίμημα προσδιορίστηκε στα 32 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΜΚΟ ζήτησε συμψηφισμό με το ύψος των δανείων που είχε λάβει. Ασκήθηκε από το ΤΤ αγωγή ακυρώσεως, αλλά η προσωρινή διαταγή για μη εκτέλεση (που ζητούσε) απορρίφθηκε. Η αγωγή εκκρεμεί μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Κοντομηνάς θα μπορούσε να έχει τηρήσει σκληρότερη στάση.

– Ως προς την κατηγορία της απάτης, ο επιχειρηματίας δείχνει το ΤΤ καθώς η τράπεζα έλαβε τις αποφάσεις ενώ επισημαίνει ότι το ΤΤ είχε δικαίωμα να προχωρήσει και σε άλλη εκτίμηση εκτός από αυτή της εταιρείας Deloitte.

– Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια δανεισμού, τονίζεται ότι το ΤΤ δάνειζε εταιρεία στην οποία ήταν μέτοχος κατά 50%, άρα ήταν λογικό να δανείζει με ευνοϊκότερο επιτόκιο.

– Ως προς το θέμα της επιστροφής χρημάτων, υπογραμμίζεται ότι δόθηκαν εγγυήσεις και προσημειώσεις μέσω πληρεξουσίου σε τράπεζες ύψους σχεδόν 6 εκατομμυρίων ευρώ.

– Σχετικά με τα δάνεια, οι εξασφαλίσεις που δόθηκαν ήταν επαρκείς τότε, πριν από την κρίση. Η μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων λόγω κρίσης αποτελεί τυχαίο γεγονός. Τότε ελήφθη και απόφαση αναδιάρθρωσης των δανείων προκειμένου να εξυπηρετηθούν (επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής).

– Αυτά τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για εταιρικούς σκοπούς. Δεν διοχετεύτηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς. Αυτές οι εταιρείες είναι δηλωμένες ως οικονομικών συμφερόντων Κοντομηνά. Είναι δηλωμένες και στο ΕΣΡ, λόγω Alpha, ενώ υπάρχει σαφής δήλωση στο πόθεν έσχες.

– Εταιρικός σκοπός περιλαμβάνει κάθε δραστηριότητα της εταιρείας. Με αυτό το σκοπό χορηγήθηκαν τα δάνεια.

– Η ρήτρα περί μη ελέγχου περιλαμβάνεται στη σύμβαση για τη Bestline.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης