Νέος γύρος καιρικών ασταθειών στη χώρα ήδη βρίσκεται καθ’οδόν με ψυχρότερες αέριες μάζες στην ανώτερη τροπόσφαιρα να μεταφέρονται προς τη νότια βαλκανική.Έτσι ο καιρός στην χώρα μας για τις πρώτες ημέρες της εβδομάδος αναμένεται εξαιρετικά ασταθής στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας με αρκετές βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους του Forecastweather.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βροχές και καταιγίδες εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Στην εικόνα και στο χάρτη που ακολουθούν παρουσιάζονται τα σημαντικότερα ύψη βροχόπτωσης όπως αυτά καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, την Κυριακή αναμένεται έντονη αστάθεια, κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα, πριν το μεσημέρι λίγες βροχές ή καταιγίδες ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια και στις Σποράδες. Σταδιακά και κυρίως κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές και στο Βόρειο Αιγαίο και κατά τόπους θα είναι έντονα. (Εξαίρεση αποτελεί η Δυτική Ελλάδα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα εντοπίζονται κυρίως στα ορεινά).

Οι καιρικές συνθήκες την Κυριακή το μεσημέρι - Χάρτης του Forecastweather.gr

Στους χάρτες που ακολουθούν απεικονίζεται η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά το πρώτο μισό της Κυριακής (αριστερά) και κατά το δεύτερο μισό της ημέρας (δεξιά).

Χάρτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Χάρτης Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Αναλυτικά ο καιρός στην Αττική:

Αρχικά διάσπαρτα νέφη κυρίως στα βόρεια ορεινά αλλά και αρκετή ηλιοφάνεια κυρίως στα νότια προβλέπεται για σήμερα στην Αττική, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα.

Σταδιακά στα βόρεια του νομού θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες. Αργά το μεσημέρι προς το απόγευμα πιο οργανωμένη καταιγίδα θα χτυπήσει Δυτικά ΒΔκά του νομού προς το Όρος Πατέρα-Κιθαιρώνα με κίνηση προς τα βόρεια ΒΑκά. Η καταιγίδα θα είναι πιθανώς ισχυρή(υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί νοτιότερα εκτεινόμενη έως τον Δυτ.Σαρωνικό με ενδεχόμενο να επηρεάσει  και τα δυτικά κυρίως του λεκανοπεδίου).

Το βράδυ αναμένεται άστατος καιρός με μεγάλα ανοίγματα αλλά  χωρίς να αποκλείονται επεισόδια αστάθειας(όμβροι-καταιγίδες).

Θερμοκρασία: Κέντρο: 26-32οC,Bόρεια Προάστια: 24 -31oC,,Δυτικά προάστια : 25 -32oC,Νότια προάστια:26 -31oC. Στα σημεία που θα εκδηλωθούν βροχές η θερμοκρασία πιθανόν και 2-3οC χαμηλότερη.

Άνεμοι: Τοπικές αύρες,τις θερμές ώρες της ημέρας με επικρατέστερο τον ΝΝΑκό στον Σαρωνικό 3-5Bf.

Θάλασσες: Στις νότιες θάλασσες προς Σαρωνικό λόγω του κυματισμού της αύρας,δεν θα είναι διαυγή τα νερά. Προς το απόγευμα η απειλή βροχών ή καταιγίδων κατά τόπους κυρίως προς τις ανατολικές ακτές,θα δημιουργήσει προβλήματα στους λουόμενους,χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα βρέξει κυρίως στη νότια παραλιακή ζώνη.

Χάρτης του Meteoclub για τον καιρό της Κυριακής

O καιρός στη Θεσσαλονίκη:

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις, με αυξημένη πιθανότητα για παροδικές βροχές ή καταιγίδες από το απόγευμα και μετά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από τις βραδινές ώρες βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 25 έως 29 βαθμούς.

Tα χαρακτηριστικά του καιρού σε διάφορες πόλεις:

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Forecastweather, Meteoclub, Weather

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης