Διχάζει η κατασκευή νέου Χ.Υ.Τ.Α. στον Νομό Φθιώτιδας

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 12:23
Διχάζει η κατασκευή νέου Χ.Υ.Τ.Α. στον Νομό Φθιώτιδας
Με 45 εκατομμύρια ευρώ ανοίγει ο κύκλος των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ των έργων κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. και προμήθειας εξοπλισμού για τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με προκήρυξη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς, οι φορείς που έχουν τη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν πλέον δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση αλλά και τεχνικές μελέτες, για να ενταχτούν και να προχωρήσουν τα έργα κατασκευής τους.

Η Στερεά Ελλάδα, και ειδικότερα η Φθιώτιδα, δείχνει να βρίσκεται σε τραγικό σημείο σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μέσα στον Νομό της Φθιώτιδας έχει εγκατασταθεί μόνο ένας Χ.Υ.Τ.Α. στο Δομοκό, από τους τρεις που προβλέπονται στον περιφερειακό σχεδιασμό, ενώ ένας παλαιότερος που λειτουργεί στη Λαμία και εξυπηρετεί το 65% της περιοχής έχει φτάσει στα όριά του.

Η σχετική μελέτη για νέο Χ.Υ.Τ.Α. της Λαμίας, που έχει χωροθετηθεί κοντά στο χωριό Τρίλοφο της Μακρακώμης στη Δυτική Φθιώτιδα, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

«Εδώ θα γίνει Κερατέα» δηλώνουν οι κάτοικοι της περιοχής, όταν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κα Γερακούδη, υπέγραψε την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Την ίδια στιγμή που ο Δήμος της Λαμίας ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω των συγκεκριμένων χρημάτων του ΕΣΠΑ, ο Δήμος της Μακρακώμης ετοιμάζεται να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας και να ζητήσει την ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων.

Οι συσκέψεις τόσο στη Λαμία όσο και στην Αθήνα διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι τελικά το αποτέλεσμα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 12:23