Εκδηλώσεις και δράσεις για την Ημέρα της Ευρώπης

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2011, 02:50
Εκδηλώσεις και δράσεις για την Ημέρα της Ευρώπης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει και φέτος την επέτειο από την Δήλωση του Robert Schuman, του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου 1950 και οδήγησε στη δημιουργία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Η Δήλωση αυτή  θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος που οδήγησε στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ημέρα αυτή (9η Μαΐου), πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που σκοπεύουν στην καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις δράσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε. Ο φετινός εορτασμός έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι το 2011 συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία είτε με την Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της "Εταιρικής Σχέσης Διαχείρισης" (management partnership) μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, είτε με εξειδικευμένες ΜΚΟ είτε μέσω του Δικτύου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" οργανώνουν σειρά εκδηλώσεων. 

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις ανά πόλη:

AΘΗΝΑ

- Έκθεση Φωτογραφίας για την επέτειο των 30 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, η οποία οργανώνεται από τις 6 έως τις 13 Μαΐου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (κτίριο παλαιού Ταχυδρομείου Πειραιά, Φίλωνος 29).

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την  προενταξιακή περίοδο μέχρι και σήμερα. Ιστορικές φωτογραφίες όπως εικόνες από τις Ελληνικές Προεδρίες, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και τους Έλληνες Επιτρόπους, άλλα και φωτογραφίες μεγάλων έργων που έχουν χρηματοδοτηθεί από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, θα αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα κύρια εκθέματα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Ώρες λειτουργίας: 10:00-13:00 και 15:00-17.00.

Στις 13/5/2011 στις 18:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

- Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας του Σχινιά/Μαραθώνα, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Μαΐου από ώρα 10.30. Η δράση αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου της "Ημέρας της Ευρώπης", σε συνδυασμό και με το "Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011". Στο πλαίσιο αυτό,  η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, συμμετέχοντας ενεργά στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία "Καθαρίστε τη Μεσόγειο 2011", καλούν μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν εθελοντικά στον καθαρισμό της παραλίας του Σχινιά, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία μιας από τις πολλές Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας.

Στην εθελοντική αυτή δράση έχει προγραμματισθεί η ενεργός συμμετοχή της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα και του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- Ανοιχτή Συζήτηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τη Δευτέρα 9 Μαΐου από ώρα 11.00 έως 14.00. Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Τεκμηρίωσης "Europe Direct" του Παντείου Πανεπιστημίου οργανώνει ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνου Καρβούνη και φοιτητών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου.

- Τη Δευτέρα 9 Μαΐου και ώρα 19.30, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνει, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ανοικτή εκδήλωση με θέμα ''Ευρώπη και Εθελοντισμός'', κατά την οποία θα μιλήσουν εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων και Εθελοντικών Οργανώσεων ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Την Κυριακή 8 Μαΐου, και ώρα 10.00 έως 15.00, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Κεντρικής Μακεδονίας συνδιοργανώνει με το φορέα υποδοχής του, τη «Μέρα Μαγιού», αφιερωμένη στην Άνοιξη και την "Ημέρα της Ευρώπης". To Κέντρο θα διανείμει ενημερωτικό και διαφημιστικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ θα οργανωθούν διαδραστικά παιχνίδια, συναυλίες, χοροί και άλλες δραστηριότητες.  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, στη Γεωργική και Βιοτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στις εξής πόλεις:

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

- Την Δευτέρα 9 Μαΐου, και από ώρα 09.00 έως 12.00 (στο χώρο του 10ου Λυκείου Ηρακλείου), το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct"  Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει παρουσίαση στους μαθητές με θέμα "Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σημαντικότεροι θεσμοί της". Επίσης θα παρουσιαστεί θεατρικό δρώμενο  και διαγωνισμός γνώσεων με θέμα την Ε.Ε. με βράβευση των καλύτερων επιδόσεων, ενώ στο τέλος οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι "Πάμε Ευρώπη!".

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Ηπείρου, θα διοργανώσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

- Την Δευτέρα 9 Μαΐου, στο 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Μηλέας Μετσόβου και το 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ανήλιου Μετσόβου, θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση των μαθητών για την "Ημέρα της Ευρώπης" και θα διανεμηθούν δώρα.

Επίσης, την ίδια ημέρα και από ώρα 09.15 με 10.00, η ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ (ΕΡΤ) ΗΠΕΙΡΟΥ, θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην "Ημέρα της Ευρώπης" (Ιστορία, σταθμοί, αναφορά στα 30 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ, κλπ), ενώ θα δοθούν δύο Συνεντεύξεις Τύπου για το θέμα αυτό σε τοπικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σταθμό.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Την Δευτέρα 9 Μαΐου και από ώρα 11.00 έως 13.30 (στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Γυμνασίου Καλαμάτας), το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Καλαμάτας, με το Σύλλογο Αποφοίτων Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, διοργανώνουν εκδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η επίσημη παρουσίαση του «2ου Διαγωνισμού Μεσσήνιου έφηβου καταναλωτή» που πραγματοποιήθηκε από 15/3 έως 6/5 σε σχολεία  του Νομού Μεσσηνίας. Θα συμμετέχουν μαθητές από τα Γυμνάσια Πύλου, Μελιγαλά και Καλαμάτας.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ


Την Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 και από ώρα 12.00 έως 14.00, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει ενημερωτικές εκδηλώσεις σε μαθητές τριών Γυμνασίων (Β' τάξης) με θέμα «Μαθαίνουμε για την Ευρώπη». Οι μαθητές θα ενημερωθούν από τα στελέχη του Κέντρου για θέματα που τους αφορούν  όπως η εκπαίδευση, τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητών, κλπ.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Την Δευτέρα 9 Μαΐου και από ώρα 10.30 έως 14.00 (στο χώρο του 6ου Γυμνασίου Κέρκυρας), το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Κέρκυρας συνδιοργανώνει μαζί με το 6ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, εκδήλωση με θέμα «Γιορτάζουμε την Ευρώπη». Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές μέσα από ομιλίες, χορό και μουσική, θα παρουσιάσουν την αξία και τους στόχους του εθελοντισμού στο πλαίσιο του  Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011. Την εκδήλωση θα συνδράμει και το Κέντρο Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Κέρκυρας με οργάνωση εθελοντικής αιμοδοσίας ενώ ομάδα εθελοντών αιμοδοτών του Ερυθρού Σταυρού Κέρκυρας θα ενημερώσει τους μαθητές για το έργο της εθελοντικής αιμοδοσίας.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Κομοτηνής, θα διοργανώσει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

- Την Κυριακή 8 Μαΐου και από ώρα 11.30 έως 14.30 (στην κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής), το Κέντρο θα διοργανώσει Γιορτή Εθελοντισμού με θέμα ''Γίνε εθελοντής! Η προσφορά σου είναι σημαντική''.  25 εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι και άτυπες ομάδες της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τις δράσεις και το έργο τους, να παρουσιάσουν διάφορα δρώμενα (ομαδικά και επιδαπέδια παιχνίδια, εκθέσεις βιβλίου, φωτογραφίας, αφίσας, θεατρικά σκετσάκια, μουσική, ποδηλατοδρόμια, αναρρίχηση, κατασκευή πρωτότυπων γλαστρών σε παλιά αντικείμενα) και να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για το θέμα του εθελοντισμού, αναδεικνύοντας τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς. Θα παρουσιαστεί επίσης παράσταση από την εθελοντική ομάδα εφήβων του θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής».

- Τη Δευτέρα 9 Μαΐου και από ώρα 08.30 έως 10.30 (στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης), η εθελοντική ομάδα "Je m'en fou" του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, θα ανεβάσει τη θεατρική διασκευή του έργου «Εχθροί εξ'αίματος» του Αρκά και του «Αγαπητέ Θεέ» του Έρικ Εμμάνουελ Σμιτ, συνοδεία μουσικής, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της δωρεάς οργάνων και τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς.

- Την Δευτέρα 9 Μαΐου 2011 και από ώρα 12.30 έως 14.30 (στο χώρο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Κομοτηνής) θα διοργανωθεί εκδήλωση με θέμα ''Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού- μη μένεις θεατής…γίνε εθελοντής''. Μέλη των εθελοντικών ομάδων του Κέντρου θα συζητήσουν για το σκοπό του Ευρωπαϊκού Έτους και την αξία του εθελοντισμού με μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Κομοτηνής.

ΛΑΜΙΑ


Την Δευτέρα 9 Μαΐου και από ώρα 10.30 έως 14.00 (στην πλατεία Παλαιού Δημαρχείου), το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Λαμίας θα πραγματοποιήσει για την "Ημέρα της Ευρώπης" τις παρακάτω  δράσεις:

- Επίσκεψη των στελεχών του Κέντρου στο 10ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, όπου οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ’ τάξης θα παρουσιάσουν ανά ομάδες, τα σημαντικότερα επιτεύγματα και σταθμούς στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ακολουθήσει οργάνωση παιχνιδιού αφιερωμένου στον εορτασμό για την συμπλήρωση 30 ετών από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ.

- Οργάνωση έκθεσης ζωγραφικής από παιδιά των Εικαστικών Εργαστηρίων του Δήμου Λαμιέων  με θέμα «9η Μαΐου-Ημέρα της Ευρώπης και 30 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη».

Οι δραστηριότητες θα ολοκληρωθούν με εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό με θέμα: «30 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

ΠΑΤΡΑ

Την Δευτέρα 9 Μαΐου, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Πάτρας θα αποστείλει Δελτίου Τύπου με θέμα "9 Μαΐου - Ημέρα της Ευρώπης" που θα δημοσιευθεί στις τοπικές εφημερίδες "Ρεπόρτερ της Πάτρας" και  "Σύμβουλος"  και θα ανακοινωθεί στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ''ΣΚΑΪ Πάτρας".

ΡΟΔΟΣ

Την Δευτέρα 9 Μαΐου, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης "Europe Direct" Ρόδου θα πραγματοποιήσει για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ευρώπης" τις παρακάτω  δράσεις:

- Δημοσίευση ένθετης επετειακής αφίσας στις εφημερίδες "Δράσις" και "Γνώμη" με το λογότυπο των 30χρόνων και αποστολή Δελτίου Τύπου σχετικό με την "Ημέρα της Ευρώπης" σε όλα τα ΜΜΕ του Νομού Δωδεκανήσου (15 εφημερίδες, 20 ραδιοφωνικοί και 9 τηλεοπτικοί σταθμοί).

- Συνέντευξη του Προέδρου και του Διευθυντή του Φορέα Υποδοχής του Κέντρου για τον εορτασμό της ημέρας, στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό "ΙΡΙΔΑ TV".

- Παρουσίαση στην ιστοσελίδα της "Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου" ξεχωριστής ενότητας για τον εορτασμό των 30 χρόνων η οποία θα περιέχει συνδέσμους, οπτικοακουστικό υλικό και όλα τα σχετικά λογότυπα τα οποία θα είναι στη διάθεση του κοινού προς χρήση και κατάλληλη αξιοποίηση.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Μαΐου 2011, 02:51