Για ακήρυχτο πόλεμο με Τούρκους ψαράδες κάνουν λόγο Έλληνες αλιείς σε εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση.

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα» αναφέρουν στο εξώδικο συνολικά 36 υπογράφοντες Έλληνες αλιείς.

Στο έγγραφο ζητούν την παρέμβαση των αρμόδιων φορέων για την επίλυση του ζητήματος.
«Θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία» τονίζουν οι υπογράφοντες.
Μεταξύ άλλων ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», βάσει του οποίου προβλέπονται πρόστιμα και συλλήψεις.
Σύμφωνα με την εξώδικη καταγγελία, η απάντηση που έλαβαν οι Έλληνες ψαράδες από το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Αντί να αποτρέψουν και να συλλάβουν τους, επί σειρά ετών, παράνομα λυμαίνοντες τα ελληνικά χωρικά ύδατα Τούρκους αλιείς, μένουν απλά παρατηρητές και έτσι τα τουρκικά σκάφη “κερδίζουν” αλιευτικά πεδία όλο και πιο δυτικά, κυρίως προς την ηπειρωτική Ελλάδα» σημειώνουν.
Και συνεχίζουν:
«Σήμερα στο Θρακικό Πέλαγος δραστηριοποιούνται περισσότερα από 100 τουρκικά σκάφη, ενώ τα ελληνικά σκάφη από την Αλεξανδρούπολη έως την Καβάλα είναι μόλις 30».
Σε ένα άλλο σημείο του εξωδίκου, οι αλιείς σημειώνουν:
«H Τουρκία, με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους, έχει αρχίσει να “καταλαμβάνει χώρο” με “ειρηνικά μέσα”, προσπαθώντας έτσι να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους “χρησικτησία” θαλάσσιων περιοχών, φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».
Κατά τα καταγγελλόμενα όμως, δεν κινούνται μόνον στην παραμεθόριο, αλλά και στο δυτικό Αιγαίο, σε περιοχές όπου υπάρχουν διεθνή ύδατα, που απέχουν δηλαδή περισσότερο από 6 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή, ενώ πλησιάζουν ελληνικά νησιά και βραχονησίδες σε αποστάσεις ακόμα και μικρότερες του ενός μιλίου, αμφισβητώντας έτσι εμπράκτως την εθνική μας κυριαρχία.

«Οι Τούρκοι κυβερνήτες των αλιευτικών σκαφών δεν διστάζουν να διενεργήσουν αλιεία σε αποστάσεις μικρότερες ακόμη και του ενός μιλίου, αλλά και σε πολλές των περιπτώσεων του μισού μιλίου, μη σεβόμενοι την οριοθέτηση της θαλάσσιας οριογραμμής μεταξύ των δύο χωρών (Ελλάδας – Τουρκίας)» υπογραμμίζουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης