Έντονη παρουσία του Ισραήλ στο Αιγαίο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012, 14:15


Άσκηση στο Αιγαίο πρόκειται να πραγματοποιήσουν πολεμικά πλοία του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών Μ.Μ.Ε. που φέρουν τον τίτλο «Τα πολεμικά του Ισραήλ στο Αιγαίο».

Στη σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «HABER», επισημαίνεται πως η άσκηση αυτή θα λάβει χώρα βόρεια της Μήλου και στη θέση «Καραβιά», ενώ θα συντονίζεται από τα ραντάρ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην Πάρνηθα.

Η άσκηση θα περιλαμβάνει και βολές με αληθινά πυρά, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των πολεμικών σκαφών του Ισραήλ που θα συμμετάσχουν σ' αυτήν.

Ωστόσο, δημοσίευμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ο ισραηλινός στόλος κάτω από τη μύτη μας» εκφράζει την κλιμάκωση της ανησυχίας που διακατέχει το τουρκικό ΥΕΘΑ σχετικά με την ενισχυόμενη παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κρούσης (αεροσκάφη και πλοία) όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και γύρω από την Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο. Σημειώνει ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα μονάδες του τουρκικού στόλου επιχειρούν να πραγματοποιήσουν άσκηση εντός των ορίων της ελληνικής και της κυπριακής Α.Ο.Ζ., με αποτέλεσμα την έντονη διαμαρτυρία της Λευκωσίας μέσω διπλωματιών οδών προς τον Ο.Η.Ε. και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Επισημαίνεται, επίσης, πως αυτήν τη στιγμή το Αιγαίο αποτελεί επίκεντρο διάπλου ρωσικών πολεμικών σκαφών από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας που κινούνται προς την Ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές της Συρίας.

Την Παρασκευή αγκυροβόλησε στη Ρόδο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Eisenhower», το οποίο κινείται συνεχώς μεταξύ Ανατολικής Μεσογείου και Αιγαίου ως βασική μονάδα του έκτου στόλου αλλά και μέσω του Σουέζ στον Περσικό Κόλπο, όπου και συμμετέχει στις κινήσεις των αμερικανικών σκαφών του στόλου του Ινδικού.

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, τα τελευταία 24ωρα στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου επιχειρούν τέσσερα αμερικανικά αεροπλανοφόρα καθώς και το γαλλικό «Charles De Gaulle». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το σύνολο των ρωσικών πλοίων που σε λίγα εικοσιτετράωρα θα βρίσκεται κοντά στις ακτές της Συρίας θα είναι μεταξύ 11 και 15 σκαφών. Ως γνωστόν, μοίρα του ρωσικού στόλου της Βόρειας Θάλασσας έχει ήδη αποπλεύσει από τις βάσεις της και κατευθύνεται μέσω Γιβραλτάρ προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε ισραηλινά πλοία επιφανείας περιπολούν ανοικτά των ακτών της Συρίας.

Τέλος, στη γενικότερη αυτή εικόνα στρατιωτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή Αιγαίου - Ανατολικής Μεσογείου προστίθενται και οι συνεχείς πτήσεις Νατοϊκών αεροσκαφών παρακολούθησης αλλά και μαχητικών του ΝΑΤΟ, τα οποία επιχειρούν με προκάλυμμα τη συμμετοχή τους σε στρατιωτικές ασκήσεις, από ελληνικές βάσεις όπως αυτές της Λάρισας, της Ελευσίνας και του Ακτίου.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012, 16:09