Στη μαζική διεξαγωγή των self tests τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα ποντάρουν η κυβέρνηση αλλά και οι λοιμωξιολόγοι για να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα της διασποράς του κορωνοϊού και να σχεδιάσουν το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα και έναν μήνα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Ο μαζικός εμβολιασμός θα αναχαιτίσει τον κορωνοϊό, αλλά αυτό θα γίνει σε μελλοντικό χρόνο και αφού έρθει η σειρά των παραγωγικών ηλικιών, στις οποίες ο ιός κάνει θραύση. Μέχρι να φτάσει εκείνη η στιγμή, τα self tests, τα οποία άρχισαν να κάνουν από χθες το βράδυ οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί τους, θα αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας και ταυτόχρονα το κλειδί για το άνοιγμα της κοινωνίας, κάτι που επιθυμούν οι πολίτες και ζητούν με επιμονή στελέχη της κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη μέρα, τα self tests αποκάλυψαν εκατοντάδες «κρυφά» κρούσματα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο 613 μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Η συντριπτική πλειοψηφία τους ήταν ασυμπτωματικοί και με βεβαιότητα -και χωρίς δική τους ευθύνη- θα μετέδιδαν τον ιό σε εκατοντάδες άλλους ανθρώπους.  

«Αυτή είναι η μεγάλη χρησιμότητα αυτού του νέου εργαλείου ανίχνευσης του ιού, το οποίο έχουμε πια στη διάθεσή μας και γι’ αυτό και το μέτρο αυτό θα επεκταθεί πολύ σύντομα, στο τέλος αυτής της εβδομάδος, στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, σε εργαζόμενους οι οποίοι μεταφέρουν φαγητό» τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για στοιχεία που «δικαιώνουν την επιλογή μας να επαναλειτουργήσουν με προσοχή και το λιανεμπόριο και η εκπαίδευση. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε, με πολύ μεγάλη προσοχή και να αξιοποιήσουμε και αυτό το πρόσθετο εργαλείο, ώστε να μπορέσουμε να εντοπίζουμε περιπτώσεις συμπολιτών μας οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και τους οποίους δεν μπορούμε εκ των πραγμάτων πάντα να εντοπίζουμε μέσα από τα οργανωμένα τεστ που κάνει η πολιτεία, τα οποία -θέλω να επαναλάβω- και θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο.

»Τα self test δεν είναι υποκατάστατο για τα μοριακά τεστ και για τα rapid test τα οποία δρομολογεί οργανωμένα η πολιτεία. Είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας και το οποίο σε επίπεδο πληθυσμού μπορεί να μας δώσει ένα σημαντικό πρόσθετο όπλο για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε πως είναι έτοιμος να εισηγηθεί το άνοιγμα των φροντιστηρίων, των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής. Αναφερόμενος στο άνοιγμα των λυκείων, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως, αν δεν υπήρχαν τα self tests, θα είχαμε σήμερα φορείς να διασπείρουν τον ιό στα σχολεία. Και προανήγγειλε πως σύντομα το εργαλείο αυτό θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο, ώστε να υπάρχει καλύτερη χαρτογράφηση της διασποράς. Επίσης σημείωσε πως, ως υπουργός Ανάπτυξης, υποστηρίζει το αίτημα του εμπορικού κόσμου για άνοιγμα των καταστημάτων χωρίς ραντεβού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης