Τη Χίο και τη Λέσβο επισκέπτεται κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας με επικεφαλής τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, διευθυντή του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης.

Σήμερα ο κ. Σακελλαρίδης επισκέφτηκε τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη ΒΙΑΛ της Χίου, ενώ είχε συναντήσεις με στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας άσκησης πολιτικής πίεσης, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός στις μετακινήσεις των προσφύγων. Ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στις επιστροφές στην Τουρκία, ή σε άλλες χώρες προέλευσης όπως το Αφγανιστάν, προσφύγων στους οποίους δεν έχει εγκριθεί αίτημα ασύλου, χαρακτηρίζοντάς τες ανασφαλείς χώρες.

Παράλληλα, αναγνώρισε το δυσανάλογο βάρος που έχουν επωμιστεί οι νησιώτες. «Ο γεωγραφικός αποκλεισμός στα νησιά είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση, αντιβαίνει στις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες και δεν φαίνεται να προκύπτει από την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας» σημείωσε, τονίζοντας ότι οι κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να σηκώνουν το σχετικό βάρος της παραμονής στα νησιά χιλιάδων ανθρώπων.

Αύριο ο κ. Σακελλαρίδης θα επισκεφθεί τη Λέσβο προκειμένου να πραγματοποιήσει ανάλογες συναντήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης