Έρχεται Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2023-Εμφαση σε Πανεπιστημιακή και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 13:14
Έρχεται Διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2023-Εμφαση σε Πανεπιστημιακή και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Τον Μάρτιο του 2023 θα υλοποιηθεί μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Σε αυτόν να συμπεριληφθούν τόσο οι μη υλοποιηθείσες προσλήψεις των εκπαιδευτικών κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ του 2022, όσο και προσλήψεις του 2023.

Ο μεγάλος διαγωνισμός που υπολογιζόταν να πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο ή στις αρχές του Νοεμβρίου, φέτος, πήρε αναβολή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών στον απόηχο του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27/9 και ενέκρινε 17.942 μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο κατά το επόμενο έτος.

Ο γραπτός διαγωνισμός που θα διενεργηθεί υπό την μορφή των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα περιλαμβάνει:

  • Εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου.
  • Εξέταση γνώσεων που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων των θέσεων στην προκήρυξη.
  • Δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου αξιολογούνται, ιδίως, δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, δεξιότητες ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία.
  • Σημειώνεται πως οι παραπάνω εξετάσεις θα διενεργούνται είτε με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, είτε με ανάπτυξη κειμένου, είτε με συνδυασμό και των δύο.

Η εξεταστέα ύλη του κάθε διαγωνισμού θα καθοριστεί στην ανάλογη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, αφού ληφθούν υπόψη τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται για την πλήρωση των προκηρυσσόμενων θέσεων.

Για τις προσλήψεις θα τηρηθεί ο δεσμευτικός κανόνας μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση (μοντέλο 1:1), που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η μία στις δύο θέσεις των εγκεκριμένων μόνιμων προσλήψεων του επόμενου έτους απαιτούν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, καθώς δίνεται έμφαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 Ειδικότερα:

οι 5.495 θέσεις του συνόλου είναι κατηγορίας ΠΕ (Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση),
οι 2.888 θέσεις είναι κατηγορίας ΤΕ (Τεχνολογική Εκπαίδευση),
οι 4.881 θέσεις είναι στην κατηγορία ΔΕ (Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση),

οι 735 θέσεις είναι κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτική Εκπαίδευση),
οι υπόλοιπες θέσεις είναι για ειδικές κατηγορίες.

Ειδικά για τις θέσεις ΔΕ, στην πλειοψηφία τους προορίζονται για τις παραγωγικές σχολές (στρατιωτικές, αστυνομικές, πυροσβεστικής, λιμενικού), οι σπουδαστές των οποίων με την αποφοίτησή τους θα ενταχθούν στην κατηγορία ΠΕ.

Πού θα βρίσκονται οι θέσεις

Από τις 17.942 νέες μόνιμες προσλήψεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά:

  • οι 3.155 θα είναι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (περιλαμβάνονται 1.700 ΕΠΟΠ),
  • οι 2.265 θα είναι στους δήμους (οι 1.000 στη δημοτική αστυνομία),
  • οι 1.357 θα είναι στο υπουργείο Υγείας και
  • οι 1.230 θα είναι στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
  • Από τις θέσεις που δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω κανόνα (συνολικά 2.301), οι 1.367 είναι για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Εγκρίθηκαν επίσης 22.344 θέσεις ΙΔΟΧ (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου), αριθμός που είναι μειωμένος κατά 12% σε σχέση με πέρυσι, (με βάση σχετική νομοθετική δέσμευση), καθώς και 2.658 θέσεις εποχικού προσωπικού. Από το προσωπικό ΙΔΟΧ η μερίδα του λέοντος (7.259 θέσεις) προορίζονται για το υπουργείο Εσωτερικών για καθαρίστριες.

Υπενθυμίζεται πως για το 2022 είχαν εγκριθεί 23.818 θέσεις, 12.600 θέσεις το 2021 και το 2020 πήραν το «πράσινο φως» 6.075 θέσεις, με τον αριθμό των εκκρεμών προσλήψεων προηγούμενων ετών να φτάνει τις 33.602, γεγονός που αποδίδεται στις χρονοβόρες διαδικασίες των σχετικών διαδικασιών.

Όπως εξήγησε σχετικά ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, από τον διαγωνισμό θα δημιουργηθεί μια «δεξαμενή» επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, χωρίς να απαιτείται η σημερινή διαδικασία.

Τα αποτελέσματα προβλέπεται να εκδοθούν δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση και οι επιτυχόντες αναμένεται να ξεκινήσουν την εργασία τους μεταξύ Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2023.

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2022, 13:40