Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σύρου δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση του μοριακού αναλυτή

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020, 14:31
Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σύρου δεν επιτρέπουν την απομάκρυνση του μοριακού αναλυτή

Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις από πλευράς εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για τη διαφαινόμενη απομάκρυνση του μηχανήματος μοριακού αναλυτή από την υγειονομική μονάδα του νησιού.

Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε εντολή από τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων για άμεση μεταφορά του μοριακού αναλυτή της Σύρου σε Νοσοκομείο της Αττικής, λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων covid-19.

Το πρωί της Τετάρτης εκδόθηκε ανακοίνωση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ενώ αυτή την ώρα υπάρχει κινητοποίηση από γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς εργαζόμενους εντός του χώρου της μονάδας.

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου εκδηλώνουν εντονότατα τη διαμαρτυρία και την αντίρρησή τους για την απόφαση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων. Μάλιστα, έχουν κάνει κινητοποίηση στους διαδρόμους και δηλώνουν αποφασισμένοι να εμποδίσουν όσους προσπαθήσουν να απομακρύνουν το μηχάνημα του μοριακού αναλυτή από το Νοσοκομείο του νησιού.

Στη συνέχεια η διοίκηση της 2ης υγειονομικής περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα:

«Σχετικά με την απεγκατάσταση του μοριακού αναλυτή (PCR) από το Γ.Ν. Σύρου «ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής, προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, με ό,τι αυτή συνεπάγεται:

Ο μοριακός αναλυτής, που εγκαταστάθηκε και λειτούργησε από 3-8-2020, έως σήμερα στο νοσοκομείο,  έχει δυνατότητα επεξεργασίας 96 δειγμάτων ανά 7ωρο.

Στο χρονικό διάστημα λειτουργίας του (16 ημέρες), πραγματοποιήθηκε έλεγχος μόνο 235 δειγμάτων. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η δυνατότητα του συγκεκριμένου μηχανήματος είναι πολλαπλάσια των αναγκών του Γ.Ν. Σύρου.

Προκειμένου να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες του λεκανοπεδίου Αττικής, λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο της θερινής περιόδου και ενόψει πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του συγκεκριμένου αναλυτή στο μικροβιολογικό τμήμα του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ», που είναι νοσοκομείο αναφοράς COVID-19.

Το εργαστήριο του Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» εξυπηρετεί τις ανάγκες εξέτασης δειγμάτων ύποπτων κρουσμάτων από το σύνολο της 2ης Υ.ΠΕ. καθώς επίσης και θα διενεργεί τον υποχρεωτικό έλεγχο των υγειονομικών υπαλλήλων, που επιστρέφουν από την θερινή τους άδεια.

Ταυτόχρονα, δρομολογήθηκε η αντικατάσταση του αναλυτή του Γ.Ν. Σύρου από άλλον αναλυτή, με δυνατότητα επεξεργασίας 4 δειγμάτων ανά 50΄, ο οποίος μεταφέρεται σήμερα από το Γ.Ν. Ρόδου, θα βρίσκεται στο νοσοκομείο της Σύρου αύριο Πέμπτη 20-8-2020  και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του Γ.Ν. Σύρου.

Οι ανάγκες του Γ.Ν. Ρόδου εξυπηρετούνται πλήρως με δύο μοριακούς αναλυτές, που συνεχίζουν να λειτουργούν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου.

Επομένως, δεν τίθεται θέμα ανάγκης αποστολής δειγμάτων στην Αθήνα και επιπλέον δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε ενέργεια αποδυνάμωσης του νοσοκομείου Σύρου, που πρόσφατα στελεχώθηκε και ενισχύθηκε με προσλήψεις ιατρικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού».

Πηγή: cyclades24.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020, 17:06