Η εισαγγελία συναινεί στην αποφυλάκιση των κατηγορουμένων για τη λαθρεμπορία χρυσού

Η εισαγγελία συναινεί στην αποφυλάκιση των κατηγορουμένων για τη λαθρεμπορία χρυσού
Η πρώτη επίσημη, έμμεση μεν αλλά σαφέστατη, ομολογία πως η περιβόητη υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού ήταν γκάφα «μεγατόνων» έρχεται από την εισαγγελέα που υπέβαλε ήδη την πρότασή της στο δικαστικό συμβούλιο για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων!

Λίγες ημέρες μετά την ανάκληση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης που ζήτησε η ανακρίτρια για τους οκτώ συλληφθέντες ως μέλη της (αρχικά) αποκαλούμενης υπόθεσης λαθρεμπορίας χρυσού, η εισαγγελέας συντάσσεται μαζί της, ζητώντας και αυτή, την αποφυλάκισή τους.

Όπως είναι γνωστό , 24 μόλις ώρες μετά το τέλος των απολογιών, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Σταυρούλα Μπελδέκα, λαμβάνοντας υπόψη το έγγραφο της ΑΑΔΕ που της απεστάλη, μετά από δικό της αίτημα, έκρινε ότι "δεν συντρέχει πλέον λόγος διατήρησης της προσωρινής κρατήσεως" τόσο για τον γνωστό ενεχυροδανειστή όσο και για τους υπόλοιπους προφυλακισμένους κατηγορουμένους.

Η εισαγγελική πρόταση κατατέθηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών το οποίο πλέον είναι το μόνο αρμόδιο να αποφανθεί επί της ουσίας εάν στοιχειοθετείται ή όχι το κακούργημα της λαθρεμπορίας που βαρύνει τους κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, δεν προκύπτει , κατά τη διακίνηση χρυσού προς την Τουρκία, η κατηγορία της λαθρεμπορίας η οποία μάλιστα είναι βασική, τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης όσο και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Για το λόγο αυτό, η ανακρίτρια ζήτησε και την έγγραφη συναίνεση της Εισαγγελίας, η οποία ουδέποτε δόθηκε προκειμένου να αρθεί η προσωρινή κράτηση και των 8. Έτσι, οι συνήγοροι υπεράσπισης προχώρησαν σε απανωτές αιτήσεις αποφυλάκισης επικαλούμενοι και το επίμαχο έγγραφο της ΑΑΔΕ που αναφέρει ότι δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία.

Τώρα πια, τα …κάστανα από τη φωτιά καλείται να βγάλει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών που θα κρίνει τις αιτήσεις αποφυλάκισης. Πιθανότατα, η σύγκλησή του, αναμένεται στις αρχές της εβδομάδας χωρίς όμως να είναι βέβαιο, πόσες συνεδριάσεις θα χρειαστεί για την έκδοση του σχετικού βουλεύματος.

Από την πλευρά τους πάντως οι συνήγοροι των κατηγορουμένων , θεωρούν πως κάθε ημέρα συνέχισης της κράτησής τους είναι παράνομη.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2018, 18:05