Ελεύθερος ο προσαχθέντας Αλγερινός, ύποπτος για διασύνδεση με τζιχαντιστές του Βελγίου

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015, 11:16
Ελεύθερος ο προσαχθέντας Αλγερινός, ύποπτος για διασύνδεση με τζιχαντιστές του Βελγίου
Οι συλλήψεις που έγιναν το Σάββατο στην Αθήνα δεν έχουν καμία σχέση με τις έρευνες για τον τζιχαντιστικό πυρήνα στο Βέλγιο. Αυτό εκτιμούν οι βελγικές εισαγγελικές αρχές που έχουν αναλάβει την έρευνα για τον τζιχαντιστικό πυρήνα που εξαρθρώθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, ενώ τα μέλη του ετοιμάζονταν να διαπράξουν επιθέσεις. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των προσώπων αυτών και της έρευνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Έρικ Φαν Ντερ Σιπτ.

Η αστυνομία προσήγαγε δύο άτομα τελικά στο Παγκράτι, διευκρινίζοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει στείλει γενετικό υλικό και αποτυπώματα για να επιβεβαιωθεί εάν μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο Αμπντελχαμίντ Αμπύνααοτ, ένας 27χρονος Βέλγος μαροκινής καταγωγής που από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζεται ως επικεφαλής του τζιχαντιστικού πυρήνα.

Ο ένας προσαχθέντας είναι αλγερινής καταγωγής, 31 ετών και ήρθε στην Ελλάδα το 2011 ζητώντας άσυλο. Τελικά φυλακίστηκε για διακεκριμένες κλοπές και αφέθηκε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2014. Ο νεαρός, με το όνομα Ομάρ, αφέθηκε ελεύθερος, αφού δεν προκύπτει σχέση διασύνδεσης με τους τζιχαντιστές του Βελγίου.

Όταν ρωτήθηκε για τον Αμπααούντ η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν διοικούσε και χρηματοδοτούσε το δίκτυό του από την Ελλάδα ή την Τουρκία, όπως αναφέρουν πολλά βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, ο Αμπααούντ επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον αδελφό ενός από τους φερόμενους ως τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν όταν αστυνομικοί επιτέθηκαν στο κρησφύγετό τους στη Βερβιέ, στο ανατολικό Βέλγιο, το βράδυ της Πέμπτης.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015, 14:15