Ύμνος στην Κρήτη!

Ύμνος στην Κρήτη!
Η «άλλη Κρήτη», ο εναλλακτικός τουρισμός, η Κρήτη της παράδοσης και της καθημερινότητας μπήκε στο… μικροσκόπιο του γαλλικού παγκόσμιου καναλιού TV5 Monde που έκανε ένα εκτενές ρεπορτάζ-ντοκιμαντέρ και το οποίο έχει προβληθεί ήδη σε όλες τις συνεργαζόμενες τηλεοράσεις και δίκτυα του κόσμου!

Το τηλεοπτικό συνεργείο συνοδευόταν από την δημοφιλή ηθοποιό Guylaine Tremblay η οποία ήταν μαζί με τις 4 κόρες της και τον σύζυγο της, τον Christian για να περάσουν 5 μοναδικές μέρες στην Κρήτη και οποίες καταγράφονταν από τις κάμερες…

Τη πρώτη μέρα έγινε η άφιξη της οικογένειας στον Ξενώνα Μουρτζανάκη και ένα καλωσόρισμα από τους οικοδεσπότες με παραδοσιακές γεύσεις (ντάκος, ντόπια τυριά, σαλάτες, χόρτα κλπ…). Αμέσως μετά η ηθοποιός με τον σύζυγο της θα συζητήσουν με τον Μουρτζανάκη μπροστά στην κάμερα, για την ιστορία της οικογενείας τους, τι τους έφερε στην Κρήτη. Στη συνέχεια τους μετέβησαν στην παραλία της Αλικής (ήσυχος και παραδοσιακός παλιός οικισμός πάνω στην παραλία μετά από το χωριό Σίσες) για να κολυμπήσουν τα παιδιά και να τους πάρουν πλάνα.

Η δεύτερη μέρα περιελάμβανε συνάντηση στην πλατεία της Αχλάδας. Τους ξενάγησαν στο χωριό. Επισκεφτήκαν μαζί όλες τις γειτονιές και το παλιό ελαιοτριβείο. Επίσης, επισκέφθηκαν το μεσαιωνικό λιόφυτο όπου υπάρχουν ελαίες πάνω από 1000 ετών, ακολούθησε επίσκεψη στον σύγχρονο ελαιοτριβείο του χωριού για να δουν την διαδικασία της παραγωγής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου από την ελιά μέχρι την εμφιάλωση.

Τη τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο περιβόλι της Ελένης Σγουράκη. Μάζεψαν μαζί με την Ελένη και τον σύζυγο της, τον Νίκο Σγουράκη, αγγούρια, τάματος, μελιτζάνες, κολοκύθια, και αυγά από το κοτέτσι, και ύστερα ξανά γύρισαν στο Ξενώνα μαζί με την Ελένη όπου τους μαγείρεψε με τον Νίκο παραδοσιακές Αχλαδιανές συνταγές. Το απόγευμα, αναχώρησαν για δουν πάτημα σταφυλιού στον Αγ. Μύρωνα.

Την τέταρτη μέρα πήραν πρωινό στον Ξενώνα και.. μάθημα για το πώς φτιάχνεται ο ελληνικός καφές. Μετά το πρωινό, πήγανε στο μιτάτο του Μανώλη του βοσκού της Αχλάδας, για να δουν πως φυλάει και φροντίζει τα πρόβατα και τις κατσίκες. Δύστυχος τότε δεν είχαν γάλα για να τους κάνει επίδειξη τυροκομίας. Ακλούθησαν ερωτήσεις από τα παιδιά της Guylaine για το Μανώλη για το πως διαχειρίζεται το κοπάδι του γενικώς και πόσα έχει κλπ… Το απόγευμα, πήγανε στην Αγία Πελάγια με τον ψαρά Αντώνη για να δουν πως ψαρεύουν, τι ψαρί ψαρεύουν συνήθως, και τι μεθόδους χρησιμοποιούν.

Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Μονή Σαββατιανών όπου τους κάνανε ξενάγηση της μονής. Στη συνέχεια στο μιτάτο του Μαρή στην Φόδελε για να δουν τα πρόβατα, κατσίκες, να ρωτήσουν τους βοσκούς πως φροντίζουν τα κοπάδια τους κάθε μέρα.

Ύστερα, ετοίμασαν αντικριστό και κρασί. Το απόγευμα, πήγανε στην παραλία της Φοδελες για να κολυμπήσουν τα παιδιά για αποχαιρετισμό.


Πηγή: cretalive.gr

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014, 09:18