Η.Π.Α.: Τα Μ.Μ.Ε. για τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, 05:52
Η.Π.Α.: Τα Μ.Μ.Ε. για τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάλυψαν τα αμερικανικά Μ.Μ.Ε. τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο.

Η κρίση στην Ευρωζώνη παραμένει απειλητική για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με την Ουάσινγκτον να επιμένει πως «η λιτότητα δεν αποτελεί μονόδρομο για την επίλυσή της, αλλά απαιτούνται μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης». Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται ο τίτλος που επιλέγει η «Washington Post», όπου γίνεται λόγος για «ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη λιτότητα».Έχοντας πλαισιώσει το κείμενο μ' ένα φωτορεπορτάζ από τη συνάντηση των δύο ανδρών, η WP εξηγεί πως ο Barack Obama έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της Ελλάδας για τις «τολμηρές και δομικές μεταρρυθμίσεις» που εφαρμόζονται από την ελληνική πλευρά και επεσήμανε πως «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τρόπους για να μεγαλώσει την οικονομία της και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, καταπολεμώντας την ανεργία».

Από την πλευρά της η «Wall Street Journal» εστιάζει στην παρότρυνση του Barack Obama για πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, προκειμένου να μην υπάρξει εκτροχιασμός των δημοσιονομικών στόχων.

«Ο Obama εκφράζει τη στήριξή του στον πρωθυπουργό της Ελλάδας», αναφέρει στον τίτλο της, υπογραμμίζοντας ότι «ο πρόεδρος είναι πεπεισμένος πως ο Σαμαράς θα συνεχίσει τη σκληρή προσπάθεια (για την έξοδο της χώρας από την κρίση)».«Η κυβέρνηση Obama ελπίζει ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης, τόσο όσο θα χρειαστεί για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προϋπόθεση για να λάβει η Ελλάδα την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

«Ο Ομπάμα ζητά περισσότερη ανάπτυξη για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος των δημοσιευμάτων στις εφημερίδες «Die Welt» και «Der Handelsblatt». Στην πρώτη γίνεται ακόμη λόγος για «στήριξη» που έλαβε η Ελλάδα «που υποφέρει από την κρίση» από τον Μπαράκ Ομπάμα και για «αγόρευση» του Αμερικανού Προέδρου υπέρ του «να μην ξεχαστεί η ανάπτυξη μέσα σε όλη τη λιτότητα». Αναφέρει δε ότι αυτό η (γερμανική) κυβέρνηση «μάλλον δεν το ακούει ευχάριστα».

Παραθέτει, εξάλλου, τις δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, υπέρ της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ της δημιουργίας θέσεων εργασίας ιδιαίτερα για τους νέους, αλλά και σχετικά με τις «τεράστιες θυσίες» που έχουν ήδη κάνει οι Έλληνες.

Η «Handelsblatt» αναφέρει επιπλέον ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα «επαίνεσε την προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Η «Wall Street Journal Deutschland» στην ηλεκτρονική της σελίδα, υπό τον τίτλο «Ο Ομπάμα ζητά αλλαγή πορείας για την Ελλάδα», επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «στήριξε δημοσίως την επιβαρυμένη με χρέη Ελλάδα» και μεταφέρει τις δηλώσεις των δύο ηγετών από τον Λευκό Οίκο. «Πολλοί Έλληνες ελπίζουν ότι ο Ομπάμα θα ασκήσει πίεση προς τη Γερμανία προκειμένου να συμφωνήσει για ένα νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα, αλλά τέτοιες απαιτήσεις δεν θα είχαν καμία επίδραση πριν από τις εκλογές το φθινόπωρο», τονίζει ακόμη η εφημερίδα.

Ανάλογα δημοσιεύματα φιλοξενούνται στη «Sueddeutsche Zeitung», στη «Stuttgarter Zeitung», στη «Die Zeit» και στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Stern», όπου τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από το σχετικό βίντεο της τηλεόρασης του πρακτορείου Reuters.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2013, 12:38