Περιζήτητο έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο το επάγγελμα του σωματοφύλακα, καθώς οι ληστείες, οι απόπειρες και οι δολοφονίες επιχειρηματιών, ευπόρων πολιτών και καταστηματαρχών έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο. Το ειρωνικό της όλης ιστορίας, που έχει πλέον ξεφύγει από τα χέρια της αστυνομίας, είναι ότι ακόμη και οι «μπράβοι» προσλαμβάνουν μπράβους. Όλοι χρειάζονται κάποιον να τους φυλάει.

Οι μεγιστάνες του τόπου και οι ιδιαίτερα εύποροι επιχειρηματίες πάντα είχαν ανθρώπους-σκιές στο πλευρό τους, προκειμένου να προστατέψουν καταρχήν τη σωματική τους ακεραιότητα και κατά δεύτερον την περιουσία τους από επιδόξους ληστές, κακόβουλους ανταγωνιστές ή ακόμη και τρομοκράτες. Το τελευταίο διάστημα όμως, ειδικά μετά το κύμα απαγωγών που έχει κατακλύσει την Ελλάδα, η ανάγκη τους για περισσότερη ασφάλεια και προστασία ολοένα και μεγαλώνει. Έτσι οι προσωπικές τους «στρατιές» πληθαίνουν και όσοι μέχρι σήμερα δεν θεωρούσαν αναγκαία την παρουσία ενός ή περισσοτέρων σωματοφυλάκων στο πλευρό τους, ύστερα από την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αναθεώρησαν την άποψή τους και προσέλαβαν επειγόντως προσωπικούς φρουρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και ευκατάστατοι πολίτες, μεγαλογιατροί ή απλοί επιχειρηματίες, θεωρούν πλέον αναγκαία την προστασία τους από σωματοφύλακες. Οι περισσότεροι δε αναζητούν άτομα που να μην φαίνονται ως προσωπικά σεκιούριτι, ούτε να παραπέμπουν σε «μπράβους» της νύχτας και σε πολλές περιπτώσεις ζητούν από τους υποψηφίους σωματοφύλακες να είναι γνώστες ή ακόμη καλύτερα δάσκαλοι πολεμικών τεχνών.

Ο Γιάννης Ν. 40 ετών, πατέρας δύο παιδιών είναι άνθρωπος της νύχτας. Μαζί με την ομάδα του «προστατεύουν» διάφορα μαγαζιά και επιχειρήσεις στο Θησείο, στο Γκάζι και στο κέντρο της Αθήνας:

«Παλιά τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αγριέψει πολύ. Ακόμη και στη νύχτα είχαμε κάποιους κανόνες. Δεν σε έτρωγε κανείς χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος ή να του έχεις κάνει χοντρό πούλημα. Οι οικονομικές διαφορές δεν ήταν συμβόλαιο θανάτου. Τώρα δεν ξέρεις από πού θα σου έρθει. Ό,τι συμβαίνει την ημέρα, συμβαίνει και τη νύχτα. Δεν ζούμε σε άλλο κόσμο εμείς. Απλώς οι περισσότεροι δεν έχουν πια λεφτά ούτε για να φάνε. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος δεν έχει τίποτα να χάσει, θα πατήσει εύκολα τη σκανδάλη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γιάννης Ν. δεν είχε δουλέψει ποτέ ως «σωματοφύλακας» κάποιου επιχειρηματία, ειδικά την ημέρα. Τα τελευταία δύο χρόνια, τα χρήματα που βγάζει από την «πρωινή» του δουλειά είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που παίρνει και μοιράζεται με την ομάδα του από τα μαγαζιά και τους ανθρώπους της νύχτας. «Εδώ και ενάμισι, δύο χρόνια με παίρνουν συνέχεια τηλέφωνο άνθρωποι που χρειάζονται προστασία την ημέρα. Και μην φανταστείς ότι είναι τίποτα εφοπλιστές ή τρελά πλούσιοι. Με παίρνουν ακόμη και μεγαλογιατροί που φοβούνται όλους τους τρελούς που έχουν μαζευτεί σ’ αυτήν τη χώρα. Δεν ξέρουν από πού θα τη φάνε. Από αγανακτισμένο ασθενή; Από κακομοίρη που δεν έχει να φάει και θα τους την πέσει για να πάρει κανένα φράγκο; Από οργανωμένους ληστές που βλέπουν τη βίλα του και νομίζουν ότι έχει τρελά φράγκα; Από τον άντρα της γκόμενας τους…; Κάθε μέρα είμαι δίπλα σ’ έναν επιχειρηματία, μαζί με δυο ακόμη άτομα. Τον είχαν ληστέψει πριν από τρία χρόνια και από τότε δεν κυκλοφορεί μόνος του, ειδικά όταν πηγαίνει και φεύγει από το μαγαζί. Πληρώνει καλά και νιώθει πιο ασφαλής. Από την άλλη, να ξέρεις ότι κι εγώ δεν κυκλοφορώ μόνος μου. Παντού έχω μαζί μου δικούς μου, που τους πληρώνω για να προσέχουν την πλάτη μου. Στο μόνο μέρος που βρίσκομαι μόνος μου είναι στο κρεβάτι με τη γυναίκα μου. Πουθενά αλλού».

Ο Μανώλης Κουκουράκης 31 ετών είναι δάσκαλος πολεμικών τεχνών, από τους πιο σκληρούς στο χώρο του. Οι προσφορές για να εργαστεί ως σωματοφύλακας πέφτουν βροχή. Εξηγεί στη zougla.gr το λόγο που πολλοί αναζητούν ασφάλεια σε ανθρώπους των πολεμικών τεχνών και μιλάει για το φόβο και την αγωνία που βιώνουν σε καθημερινή βάση όσοι έχουν κάποια περιουσία, επιχειρηματίες, ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης