Τον κίνδυνο να μείνουν και φέτος εκτός βρεφικών και παιδικών σταθμών δεκάδες χιλιάδες παιδιά, επεσήμανε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη.

Και αυτό γιατί η προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), ως δικαιούχος της πράξης, προβλέπει μείωση του ποσού χρηματοδότησης ανά παιδί τουλάχιστον κατά 11,5% για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και κατά 4,5% για τις ιδιωτικές δομές, μειώνει το όριο εισοδήματος από τα 30 χιλιάδες ευρώ στις 27 χιλιάδες ευρώ, ενώ περιορίζει στο 70% τη χρηματοδότηση της δυναμικότητας κάθε δομής, από το 100% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ η Ελπίδα Παντελάκη έθετε ως βασική απαίτηση που πρέπει να έχει η ΚΕΔΕ την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος ώστε να μη μείνουν παιδιά εκτός των σταθμών, ο πρόεδρος της Ενωσης χαρακτήριζε ως μεγάλη επιτυχία το να φτάσει η χρηματοδότηση τα 180 εκατ. ευρώ, ποσό ίδιο με πέρσι που άφησε εκτός σταθμών χιλιάδες παιδιά.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής κοινωνικής πολιτικής της ΚΕΔΕ, κατά την εισήγησή του, τόνισε πως με τη μείωση στο 70% της δυναμικότητας του δημοτικού σταθμού υπάρχει ενδεχόμενο να μπουν τροφεία για το υπόλοιπο 30% αλλά και είναι ορατός ο κίνδυνος απόλυσης προσωπικού, καθώς το 30% που απομένει δε θεωρείται συνεχιζόμενο – συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Υπογράμμισε, επίσης, πως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι του 2011, γεγονός που σημαίνει ότι τα νέα, του 2013, θα είναι ακόμα χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ περισσότερες οι αιτήσεις και περισσότερα παιδιά που θα μείνουν εκτός. Κατήγγειλε μάλιστα πως αρκετοί ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί έπαιρναν και τη χρηματοδότηση και ζητούσαν από τους γονείς το ποσό των 120 ευρώ μηνιαίως.

Σε αυτά η Ελπίδα Παντελάκη απάντησε πως «πως και φέτος η κατάσταση είναι χειρότερη, καθώς πάνω από 30.000 παιδιά θα μείνουν εκτός σταθμών» και στάθηκε στα κριτήρια μοριοδότησης, τα οποία χαρακτήρισε διάτρητα, ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα. «Για εμάς, η εργαζόμενη γυναίκα με σταθερή απασχόληση, η γυναίκα με μερική απασχόληση και η άνεργη γυναίκα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα και ίδια αντιμετώπιση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης