Ξεκίνησε η δίκη για το κύκλωμα των μπράβων στη Θεσσαλονίκη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 20:22
Ξεκίνησε η δίκη για το κύκλωμα των μπράβων στη Θεσσαλονίκη
Άρχισε σήμερα η δίκη για το κύκλωμα εκβιαστών και μπράβων που εξαρθρώθηκε πέρσι τον Απρίλιο και του οποίου «εγκέφαλος» φέρεται να ήταν 36χρονος Ελληνοσύρος που είχε εμπλακεί στα διοικητικά της ΠΑΕ Ηρακλής.

Την περιπέτεια που έζησε «παγιδευμένος» στα «δίχτυα» του πολυμελούς κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων, περιέγραψε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ένα από τα δεκάδες θύματα της σπείρας.

Καταθέτοντας ενώπιον του δικαστηρίου, κατά την πρώτη μέρα εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης, ο 30χρονος, γιος ιδιοκτήτη γνωστής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων της Θεσσαλονίκης, είπε ότι λόγω των συσσωρευμένων χρεών του, υποχρεώθηκε να δανειστεί χρήματα από τον 36χρονο.
«Δανείστηκα τμηματικά συνολικά πάνω από 200.000 ευρώ, με μηνιαίο τόκο 8%, επειδή -όπως μου είπε- ήμουν καλός πελάτης».

Ο εφιάλτης του ξεκίνησε όταν το κύκλωμα άρχισε να ζητάει την αποπληρωμή των χρεών. Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από τις απειλές που δεχόταν για τη ζωή του, μέλη της σπείρας «φουσκωτοί» τον απήγαγαν δύο φορές για εκφοβισμό.

Σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας, απάντησε ότι τμηματικά επέστρεψε στον 36χρονο πάνω από 500.000 ευρώ σε μετρητά, ενώ του μεταβίβασε δύο ακίνητα, από τα οποία το ένα το επαναγόρασε λίγο καιρό αργότερα.

«Ήθελε να ρουφήξει όλη την περιουσία μου. Με πίεζε να του μεταβιβάσω ακόμη και τις μετοχές της αντιπροσωπείας», είπε ενώ πρόσθεσε: «Δεν έχω τίποτα να χάσω. Ναι, φοβάμαι. Είμαι ζωντανός-νεκρός».

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται πέρα από τον φερόμενο ως «αρχηγό» της εγκληματικής οργάνωσης και τη σύζυγό του, άλλα δέκα άτομα, μεταξύ αυτών κι ένας δικηγόρος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, το παράνομο περιουσιακό όφελος που είχε το κύκλωμα από το 2006 έως την εξάρθρωσή του προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ,
ενώ για να νομιμοποιήσουν τα «μαύρα χρήματα» τα μέλη του κυκλώματος αγόραζαν σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα κ.ά.

Μάλιστα, ο 36χρονος, που είναι προφυλακιστέος και σε λίγο καιρό συμπληρώνεται το 18μηνο της προσωρινής κράτησης, φέρεται να δάνεισε το ποσό των 514.000 ευρώ στην ΠΑΕ με αντάλλαγμα την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ακόμη, το κύκλωμα πουλούσε προστασία σε νυχτερινά μαγαζιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012, 20:25