Να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ζητά από κόμματα και βουλευτές το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, 15:27
Να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών ζητά από κόμματα και βουλευτές το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας
Να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, όποτε κι αν έρθει στη Βουλή των Ελλήνων προς κύρωση, ζητά από τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με ψήφισμα που εξέδωσε σήμερα, μετά από σχετική εισήγηση του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα. «Τον λόγο για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα θα πρέπει να έχει ο ελληνικός λαός. Η ιστορικότητα, η ελληνικότητα και η μοναδικότητα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτη σήμερα και στο μέλλον» αναφέρει το ψήφισμα. Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώνει αντίθετο στην «επικίνδυνη και εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» όπως τη χαρακτηρίζει.

«Σήμερα έχουμε ένα νέο δεδομένο, η συμφωνία αυτή κυρώθηκε από τη Βουλή των Σκοπίων και έρχεται για ψήφιση - πληροφορούμαι - την επόμενη εβδομάδα από την Ελληνική Βουλή» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας. «Η έκδοση του ψηφίσματος σήμερα είναι μόνο η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα πάρουμε στις επόμενες μέρες» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης και γνωστοποίησε ότι μεθαύριο θα έχει συνάντηση με δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας. Είπε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να φέρνει αυτή την συμφωνία προς κύρωση και ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και την ψήφιση της συμφωνίας από τα δύο τρίτα της ελληνικής Βουλής.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Μπασδάνης από την "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια" χαρακτήρισε επιζήμια τη συμφωνία και πρότεινε να κλείσει η Περιφέρεια και την ημέρα της ψήφισης στη Βουλή και να υπάρξει συνάντηση εκπροσώπων των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" δήλωσε ότι η παράταξή της είναι κατηγορηματικά αντίθετη στη συμφωνία αυτή, που όπως είπε «επιβλήθηκε από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, από τις ΗΠΑ» και σχολίασε ότι η συμφωνία βοηθάει τα σχέδια των ιμπεριαλιστικών κύκλων και ανοίγει το δρόμο για βαθιές αλλαγές σε όλα τα Βαλκάνια. Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη "Συμμετέχω" δεν συμμετείχε στη σημερινή συζήτηση λέγοντας ότι «μια καινούρια συζήτηση υπηρετεί σκοπούς έξω από το περιφερειακό συμβούλιο».

«Όσοι σήμερα διαμαρτύρονται γι΄ αυτή τη συμφωνία κρύβουν το κύριο, ότι δηλαδή καμία φωνή διαμαρτυρίας δεν ύψωσαν όταν ο αμερικανός πρέσβης στην περιοχή μας καθημερινά εργαζόταν με θεσμούς όπως είναι η Περιφέρεια για την επίτευξη της κύρωσης αυτής της συμφωνίας» σημείωσε ο Βασίλης Ρέβας από τη "Λαϊκή Συσπείρωση". Η Νιόβη Παυλίδου από τους "Πολίτες Μπροστά" τόνισε ότι αποκαλύφθηκε μια κρυφή διπλωματία και πρόσθεσε ότι αν γινόταν μια άλλου τύπου διαπραγμάτευση, όπως αρμόζει σε ένα εθνικό θέμα με όλους τους πολιτικούς ηγέτες γύρω από ένα τραπέζι, μπορεί να είχε επιτευχθεί μια καλύτερη συμφωνία. Ο Δαμιανός Ανδρέου από την "Οικολογία Αλληλεγγύη" σημείωσε ότι η παράταξη στηρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019, 15:28