Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στη Ζάκυνθο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 13:45
Νέα αρχαιολογικά ευρήματα στη Ζάκυνθο
Νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα, που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μ. προέκυψε από υποβρύχια έρευνα, στην περιοχή Αλικανά Ζακύνθου, έρευνα την οποία πραγματοποίησε κλιμάκιο της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που μετέβη στη Ζάκυνθο για σειρά αυτοψιών, κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Ζακύνθου.

Πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό και καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στον χώρο με μεγάλη οπή στο κέντρο, κυκλικής διατομής περίπου 34 εκ., πιθανόν υποδοχή ξύλινων κίονων.

Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης, η χρονολόγηση του οποίου δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, και αναμένεται να δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, 13:48