Λίγο η καθυστέρηση στην παραγγελία νέων φιαλών οξυγόνου από πλευράς νοσοκομείου, λίγο η εσκεμμένη κωλυσιεργία της προμηθεύτριας εταιρείας που ήταν απλήρωτοι και  οι ασθενείς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» της Θεσσαλονίκης, παραλίγο να μείνουν χωρίς οξυγόνο!

Ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Ματθαίος Τσούγκας, είναι κατηγορηματικός: «Δεν κινδύνεψε στιγμή η ζωή των ασθενών, γιατί αμέσως τέθηκε σε λειτουργία το εφεδρικό οξυγόνο». Όπως παραδέχεται όμως μιλώντας στη zougla.gr… είχε προνοήσει και είχε ζητήσει ήδη τη βοήθεια του γειτονικού ΑΧΕΠΑ, από το οποίο προμηθεύτηκε δύο μεγάλες φιάλες οξυγόνου… καλού κακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με το εφεδρικό οξυγόνο ήμασταν καλυμμένοι τουλάχιστον για δύο με τρεις ημέρες», συμπληρώνει ο κ. Τσούγκας για να καταλήξει… «ίσως θα έπρεπε να είχαμε παραγγείλει μια ημέρα νωρίτερα τις φιάλες».

Ακούστε τα όσα δηλώνει στη zougla.gr ο διοικητής του νοσοκομείου, τόσο για την καθυστέρηση της παραγγελίας από πλευράς νοσοκομείου, όσο και για τον “εκβιασμό” της προμηθεύτριας εταιρείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αγωγές απειλούν οι προμηθευτές

Στο μεταξύ, με ομαδικές αγωγές κατά των δέκα μεγαλύτερων νοσοκομείων «απαντούν» οι προμηθεύτριες εταιρείες, διεκδικώντας τα χρωστούμενα εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου, θα καταθέσουν μαζικές αγωγές κατά του Ευαγγελισμού, του Κρατικού Αθηνών, αλλά και των Πανεπιστημιακών νοσοκομείων Λάρισας, Ιωαννίνων, Πάτρας και Ηρακλείου, γιατί τα συνολικά χρήματα που τους χρωστούν αυτά τα δέκα νοσηλευτικά ιδρύματα αγγίζουν τα 145 εκατομμύρια ευρώ.

Τα χρήματα αυτά αφορούν σε προμήθειες αναλώσιμων υλικών, από γάζες και γάντια μέχρι ορούς και καθετήρες.

Απεργούν οι γιατροί του Δημοσίου

Σε 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή προχωρούν οι γιατροί του Δημοσίου, διαμαρτυρόμενοι για τις μονομερείς και επί τα χείρω αλλαγές στη σύμβαση για το νέο τους μισθολόγιο, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Δεν είναι όμως μόνο η απεργία. Η αναταραχή που προκαλεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς όλης της χώρας αλλά και η μη τήρηση των συμφωνηθέντων από τον υπουργό Υγείας απειλεί για μια ακόμη φορά τη σταθερότητα και τη λειτουργικότητα του ΕΣΥ.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Επιτροπή της Βουλής την Τρίτη και προκάλεσε αντιδράσεις από «γαλάζιους» βουλευτές, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε νέα πολιτική περιπέτεια τον υπουργό Υγείας.

Παράλληλα, προκαλείται μεγάλο ζήτημα με τις εφημερίες. Εάν η κλαδική σύμβαση κυρώνονταν όπως υπογράφτηκε, θα ήταν δεσμευτική για όλους τους γιατρούς της χώρας, προκειμένου να υπάρξει παρέκκλιση από το 48ωρο. Τώρα κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει οιονδήποτε θελήσει να εφαρμόσει πρόγραμμα δύο εφημεριών το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι καθίσταται άκρως επισφαλής η εφημέρευση των νοσοκομείων.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απειλήσει την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρ. Δικαστήριο για το ζήτημα του 48ωρου και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση της, μετά την τελευταία εξέλιξη.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προέβη σε μια άνευ προηγουμένου εξαπάτησή τους, αφού το νομοσχέδιο που κατετέθη, αλλοιώνει τη σύμβαση σε βασικά της σημεία:

1.- οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς είναι μικρότερες κατά 50-100 ευρώ των συμφωνηθέντων.

2.- δεν περιλαμβάνει το αφορολόγητο των εφημεριών άνω των 4.

3.- δεν περιλαμβάνει την κατάργηση του πλαφόν Αρεοπαγίτη με 29 χρόνια προϋπηρεσία.

4.- παραλείπει οιαδήποτε αναφορά στη διάρκεια της συλλογικής σύμβασης, η οποία είχε συμφωνηθεί να είναι ετήσια.

(Πρώτη καταχώρηση: 11 Φεβρουαρίου, 09:37)

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης