Στις αγωνιώδεις προσπάθειες του να φτάσει στη φλεγόμενη περιοχή διά θαλάσσης αναφέρθηκε εκτενώς, στις έγγραφες εξηγήσεις του στους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Σε πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε δια του δικηγόρου του, Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο Δήμαρχος Μαραθώνας αισθανόμενος προφανώς την ανάγκη να δικαιολογήσει την απουσία του εκείνες τις κρίσιμες ώρες, αναφέρει ότι είχε αποφασίσει να φύγει για λίγες ημέρες προκειμένου να βρίσκεται στο Μαραθώνα τον πιο επικίνδυνο μήνα για την εκδήλωση των πυρκαγιών που δεν είναι άλλος από το Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας το υπόμνημά του που αριθμεί 28 σελίδες, ο Δήμαρχος Μαραθώνα εκφράζει τη θλίψη του για τις 99 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους . Ο ίδιος ωστόσο πιστεύει πως κατέδειξε, στις έγγραφες εξηγήσεις του, ότι ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσε το καθήκον του.

Όσον αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες, τις στρέφει στην Πυροσβεστική και, ακολούθως, στην Περιφέρεια Αττικής για τους χειρισμούς τους, τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς.

Ο κ. Ψινάκης υπεραμύνθηκε όλων των ενεργειών στις οποίες είχε προχωρήσει ο Δήμος προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον ορατό κίνδυνο της φωτιάς και υποστήριξε πως όλες οι υπηρεσίες ήταν σε απόλυτη ετοιμότητα μπροστά στο ενδεχόμενο των καλοκαιρινών πυρκαγιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Μαραθώνα, όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, ο κ. Ψινάκης ήταν «από το πρωί της 23ης Ιουλίου σε απόλυτη ετοιμότητα και επιφυλακή, αντέδρασαν ακαριαία και με απόλυτο συντονισμό, παρείχαν δε από τις πρώτες στιγμές κάθε δυνατή βοήθεια και αρωγή στους πληγέντες της πύρινης λαίλαπας.”

Ο Δήμος Μαραθώνα είχε φροντίσει για τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων, την περισυλλογή των ξερών χόρτων, ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «ήταν όσο καλύτερα προετοιμασμένος θα μπορούσε να είναι, με τα μέσα που διαθέτει»

Διευκρινίζοντας ο κ. Ψινάκης πως δεν έχει καμία αρμοδιότητα από το νόμο για την ακτογραμμή και για τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Μάτι, τόνισε πως στις 23 Ιουλίου, είχε ενημερωθεί για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς, επιπέδου 4, κάτι όμως που συμβαίνει πολλές φορές, κάθε καλοκαίρι.

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα στο υπόμνημά του δικαιολόγησε και την απουσία του τις δραματικές ώρες της φωτιάς, καθώς, όπως σημείωσε, έλειπε για λίγες ημέρες, έχοντας επιλέξει να βρίσκεται στο Μαραθώνα τον Αύγουστο, που θεωρείτο ο πλέον επικίνδυνος μήνας για την εκδήλωση πυρκαγιών. Σε κάθε περίπτωση όμως ήταν σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, αναζητώντας εναγωνίως τρόπους για την επιστροφή του.

Στο υπόμνημά του ο κ. Ψινάκης αναφέρεται εκτενώς σε όσα έγιναν τις δραματικές ώρες στην περιοχή και τονίζει πως «η πυρκαγιά δεν έγινε αντιληπτή από επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, αλλά από το άκουσμα σειρήνας διερχόμενου πυροσβεστικού οχήματος». Συμπληρώνει δε πως η κινητοποίηση του επικεφαλής της πολιτικής προστασίας του Δήμου ήταν άμεση, πολύ πριν η πυρκαγιά περάσει τα διοικητικά όρια του δήμου Μαραθώνα. «Αμέσως μόλις ζητήθηκε συνδρομή του Δήμου για απομάκρυνση πολιτών, ο Δήμος ανταποκρίθηκε ακαριαία… Με το σύνολο του προσωπικού του Δήμου που εντάσσεται στην πολιτική προστασία, στην κατάσβεση υπό τις οδηγίες της πυροσβεστικής, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπήρχε οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να κάνει ο Δήμος» λέει χαρακτηριστικά στο υπόμνημα του ο κ. Ψινάκης.

Οι ευθύνες για τη μη απομάκρυνση των κατοίκων

Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή ο δήμαρχος υποστηρίζει πως δεν υπήρχε σήμα από την Πυροσβεστική «επίσημα ή ανεπίσημα», η οποία όπως λέει «είναι η μόνη αρμόδια να το εισηγηθεί στο Δήμο που πλήττεται από την καταστροφή, όταν δε η καταστροφή αφορά περισσότερους του ενός Δήμους, τότε η ευθύνη βαρύνει την περιφέρεια».

«Δυστυχώς υπήρξε μια ομιχλώδης εικόνα σε σχέση με τον τρόπο που κινούνταν η φωτιά.» υπογραμμίζει ο κ. Ψινάκης.

Ο δήμαρχος περιγράφει αναλυτικά και τη δική του προσπάθεια να φτάσει στο Μαραθώνα, τις ώρες της πυρκαγιάς, αναφέροντας: «Αμέσως αναζήτησα τρόπους να επιστρέψω το ταχύτερο δυνατό στο Μαραθώνα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρω. Δεν υπήρχε όμως δυνατότητα πτητικού μέσου λόγω των θυελλωδών ανέμων και των καπνών της πυρκαγιάς. Επιχείρησα να επιστέψω στο Μαραθώνα δια θαλάσσης με ιδιωτικό φουσκωτό σκάφος. Μετά τη Σύρο η θαλασσοταραχή ήταν τόσο έντονη που αναγκάστηκε ο χειριστής του σκάφους να προσεγγίσει τη Σέριφο μέχρι να καταλαγιάσει η θύελλα». Και καταλήγει, υπογραμμίζοντας τη βεβαιότητά του ότι «ως δήμαρχος Μαραθώνα επιτέλεσε το καθήκον του»

Το υπόμνημα του Δημάρχου Μαραθώνα μελετάται από τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, ενώπιον των οποίων συνεχίζονται οι καταθέσεις των υπόπτων για την καταστροφική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης