Παραδικαστικό: Έπεσαν καμπάνες

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015, 22:25


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος
 
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από την αποκάλυψη του παραδικαστικού κυκλώματος και των παραφυάδων του ωστόσο οι εξελίξεις συνεχίζουν να τρέχουν για την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Οι εκπομπές «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» είχαν αναδείξει όλες τις πτυχές του Παραδικαστικού 1 και του μεταγενέστερου κυκλώματος, του Νο 2, με τη Δικαιοσύνη να ασκεί διώξεις στους πρωταγωνιστές.

Τα νέα δεδομένα για τις πολύκροτες υποθέσεις αφορούν στον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, τον δικηγόρο Πέτρο Μαντούβαλο, αλλά και τον πρώην δικαστικό λειτουργό, Ευάγγελο Καλούση, ο οποίος ένεκα της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να βάλει πωλητήριο στο διαμέρισμά του που βρίσκεται στο Παγκράτι.

Στη φυλακή ο αρχιμανδρίτης


Έντεκα χρόνια μετά τις διώξεις της εισαγγελίας για το λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα και πέντε χρόνια από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση της «Μαφίας των Ακινήτων» από τον μάρτυρα-κλειδί Δημήτρη Παρασκευόπουλο, η Δικαιοσύνη διέταξε την προφυλάκιση του πρώην αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Γιοσάκη.

Ο ρόλος του Γιοσάκη ήταν κομβικός καθώς φέρεται -σε συνεργασία με γνωστό αρχιτέκτονα (σ.σ. βρίσκεται ήδη στη φυλακή) και- με τη συμμετοχή ιδιωτών και δικαστικών να προχωρούσε σε παράτυπες πράξεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο αρχιμανδρίτης, σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, κρίθηκε προφυλακιστέος για τις παράνομες δραστηριότητές του και τα… κόλπα του με τα ακίνητα. Επίσης, προφυλακιστέοι για την ίδια υπόθεση κρίθηκαν και οι δικηγόροι Πέτρος Λεωτσάκος και Γ. Ασλάνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιοσάκης είχε φυλακισθεί για συμμετοχή και στο παραδικαστικό Νο 1 τα μέλη του οποίου φρόντιζαν για ευνοϊκή δικαστική μεταχείριση επιχειρηματιών, εμπλεκομένων σε υποθέσεις ναρκωτικών και αρχαιοκαπηλίας.

«Καμπάνα» στον Μαντούβαλο

Παράλληλα, σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρος Μαντούβαλος για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην δικαστή Ευάγγελου Καλούση το 2000.

Από το άνοιγμα λογαριασμών του Ευ. Καλούση εντοπίστηκε η επίμαχη συναλλαγή με καταθέτοντα το ποσό έναν νεαρό συνεργάτη του Π. Μαντούβαλου.

Ο δικηγόρος είχε αθωωθεί πρωτόδικα το 2010 για την υπόθεση της δωροδοκίας. Όμως μετά από έφεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η υπόθεση οδηγήθηκε στο Εφετείο. Ωστόσο για τη δικαστική αυτή διαδικασία του 2010, είχαν υπάρξει καταγγελίες για απόπειρες χρηματισμού δικαστών με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε εξέλιξη νέα δικαστική έρευνα.

Βγάζει το σπίτι του στο σφυρί

Ο πρώην δικαστής Ευάγγελος Καλούσης, που προσπάθησε να ορθοποδήσει με το άνοιγμα δικηγορικού γραφείου έπειτα από το πολύκροτο σκάνδαλο, αποφάσισε πρόσφατα να βγάλει το σπίτι του στο σφυρί.

Σε ιστότοπο με αγγελίες ακινήτων, δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από το εσωτερικό του σπιτιού που βρίσκεται στο Παγκράτι (σ.σ.: εκεί είχε γίνει συνάντηση για παραλαβή χρημάτων), οι οποίες εντυπωσιάζουν. Μάλιστα σε έναν από τους τοίχους του φιγουράρει κάδρο με το πρόσωπό του…

«Χρυσά» αγαλματίδια, ψηφιδωτά, νιπτήρες με μάρμαρο και επίχρυσες βρύσες συνθέτουν την εικόνα των περασμένων μεγαλείων, τότε που πρώην δικαστικός λειτουργός μεσουρανούσε…

Σύμφωνα με την αγγελία, το διαμέρισμα βρίσκεται στον 5ο όροφο, εκτείνεται σε 150 τ.μ. και η τιμή πώλησής του ανέρχεται στα 290.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015, 07:39