Παρέμβαση του στρατιωτικού εισαγγελέα για τους νεοσύλλεκτους που σχημάτισαν τον αλβανικό αετό

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 10:25
Παρέμβαση του στρατιωτικού εισαγγελέα για τους νεοσύλλεκτους που σχημάτισαν τον αλβανικό αετό
Ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου Ιωαννίνων παρενέβη προκειμένου να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες επτά νεοσύλλεκτοι φωτογραφήθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Μεσολόγγι σχηματίζοντας με τις παλάμες τους το έμβλημα της Αλβανίας, έναν αετό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έχει ήδη δώσει εντολές προς το Αρχηγείο του ΓΕΣ, ώστε να εξαντληθούν οι προβλεπόμενες ποινές εις βάρος των επτά που εικονίζονται στην επίμαχη φωτογραφία -αλλά και του όγδοου που την τράβηξε- η οποία αναρτήθηκε στα social media.

O κ. Καμμένος διέταξε επίσης να διενεργηθεί έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι ευθύνες των στρατιωτικών του συγκεκριμένου στρατοπέδου, για αδυναμία αντίληψης τέτοιων φαινομένων.

Πηγές του ΓΕΣ τονίζουν ότι τουλάχιστον ως προς τους επτά το συγκεκριμένο περιστατικό θα ληφθεί υπ' όψιν τόσο κατά την απόδοση των ειδικοτήτων όσο και κατά τις προσεχείς τοποθετήσεις τους στις Μονάδες Εκστρατείας. Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για επτά νεοσύλλεκτους που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων (κέντρο εκπαιδεύσεως).

Δεδομένου ότι οι επτά δεν έχουν ακόμη ορκιστεί, δεν μπορούν να τιμωρηθούν με βάση τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα.

Το περιστατικό ευλόγως προκαλεί ανησυχία, καθώς οι επτά νέοι που σχημάτισαν αυτό το σύμβολο του αλβανικού εθνικισμού και αλυτρωτισμού έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Στον ελληνικό στρατό υπηρετούν και έχουν ήδη υπηρετήσει τη θητεία τους τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι που διαθέτουν την ελληνική υπηκοότητα. Η ανησυχία των πιο έμπειρων εντοπίζεται όχι τόσο στο συγκεκριμένο περιστατικό όσο στο ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να μην είναι μεμονωμένο, αλλά να αποτελεί ένα απλό παράδειγμα μιας γενικευμένης στάσης αρκετών αλβανικής καταγωγής οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους.

Καμμένος: Θα επιβληθούν πολύ αυστηρές κυρώσεις

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι θα επιβληθούν πολύ αυστηρές κυρώσεις στους νεοσύλλεκτους και προανήγγειλε ότι θα διερευνηθεί πώς πήραν την ελληνική υπηκοότητα.

«Ήδη έχει διαταχθεί από το ΓΕΣ και από εμένα να εξαντληθούν οι πειθαρχικές ευθύνες, οι διοικητικές ευθύνες αλλά και οι ποινικές» τόνισε ο υπουργός μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και πρόσθεσε: «Είναι κάτι το οποίο περιλαμβάνεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται από τον αλβανικό εθνικισμό να προκαλέσει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Τέτοια φαινόμενα στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν γίνονται αποδεκτά».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017, 11:21