Ποινές «χάδι» για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων

Ποινές «χάδι» για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων
Ποινές «χάδι» και με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον πρώην πρόεδρο του ΤΣΠΕΑΘ, Δημήτρη Καπράνο και τον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου «Μεταξά», Νίκο Δεσποτόπουλο για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων του Ασφαλιστικού Ταμείου των δημοσιογράφων (πρώην ΤΣΠΕΑΘ, νυν ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (ΤΕΑΥΦΕ), ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, το καθένα.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος τον κ Καπράνο, καταδικάζοντάς τον σε φυλάκιση 4 ετών με αναστολή, κρίνοντας παραγεγραμμένη την πράξη της δωροληψίας που αντιμετώπιζε.

Η ίδια ποινή επιβλήθηκε και στον κ. Δεσποτόπουλο για άμεση συνέργεια στο αδίκημα που καταδικάστηκε και ο κ. Καπράνος.

Οι δικαστές απάλλαξαν ωστόσο τους υπόλοιπους 8 κατηγορουμένους στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η οποία ακολούθησε και την εισαγγελική πρόταση, ουδεμία ζημία υπήρξε ή απειλήθηκε για τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο, όπως ανέφερε και το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης που διενεργήθηκε.

Για το λόγο αυτό, το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισαγγελική πρόταση η οποία κατέτεινε πως η δωροληψία του κ. Καπράνου τελέστηκε άπαξ το 2006 και άρα επρόκειτο για πλημμέλημα που έχει πλέον παραγραφεί, με δεδομένο ότι τότε δεν επέσυρε τιμωρία σε βαθμό κακουργήματος. Έτσι, οι δικαστές απάλειψαν την κατηγορία της δωροληψίας ως παραγεγραμμένη.

Ως προς το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος η εισαγγελική λειτουργός είχε προτείνει να κριθούν ένοχοι και οι δύο κατηγορούμενοι μόνο για το σκέλος του χρηματικού ποσού που άπτεται της δωροδοκίας.

Καθοριστικό ρόλο φαίνεται ότι έπαιξε η κίνηση εμβασμάτων ύψους 1.887.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού, των οποίων εμφανίζεται ο κ. Καπράνος ως αποδέκτης, λίγες μόλις ημέρες μετά την αγορά του δομημένου ομολόγου από το Ταμείο.

Από την πλευρά του, ο Δ. Καπράνος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα που κινήθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του στο εξωτερικό προήλθαν από πώληση περιουσιακών του στοιχείων, τίτλων εφημερίδων και περιοδικών.

Σχετικά τέλος με το ομόλογο, έχει ισχυριστεί ότι «επρόκειτο για επένδυση σε έκδοση του ελληνικού Δημοσίου με εγγυημένο το κεφάλαιο και καλές αποδόσεις, η απόφαση ήταν ομόφωνη και έπειτα από διαπραγματεύσεις πουλήθηκε για 133.100.000 ευρώ και άρα ουδεμία ζημία προέκυψε για το ΤΣΠΕΑΘ».

Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους, η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή τους , όπως και έγινε, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική πραγματογνωμοσύνη. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Δεμέστιχα, πρόεδρο του ΤΕΑΦΥΕ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών), Γιώργο Παπαμαρκάκη, ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής ΝΑΜ (North Asset Management), καθώς και τους Δ. Παστελάκο, Ζωή Μπασπανέλου, Κ. Κυριακόπουλο, Ζωή Συράκη, Ε. Γανουτζή, και Γερ. Κονιδάρη.

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, ο Δημήτρης Καπράνος που είχε παραμείνει προφυλακισμένος μέχρι τη λήξη του 18μήνου, τον περασμένο Απρίλιο δήλωσε: «Με την σημερινή απόφαση που δέχεται ότι δεν υπάρχει ζημία στο Ταμείο, πέφτει ένας ακόμα μύθος των σκανδάλων που οδήγησαν στην ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή».

Επίσης, οι δικηγόροι του κ. Καπράνου Αλέξης Στεφανάκης και Χρόνης Περιβολάρης, δήλωσαν ότι «η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη του πελάτη μας, ο οποίος αντιμετώπιζε τέσσερα κακουργήματα με την απειλή ισόβιας κάθειρξης και απέδειξε ότι «όλα ήταν ένα ψέμα». Μετά τους τόνους μελάνης και δημοσιευμάτων που έχουν χυθεί για το συγκεκριμένο ομόλογο του Ταμείου των Δημοσιογράφων, σήμερα 11 χρόνια μετά την αγορά του, το δήθεν σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων κατέληξε στην επιβολή πλημμεληματικής ποινής, φυλακίσεως 4 ετών. Ευελπιστούμε ότι και αυτή η ποινή θα καταπέσει στο Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο. Η συνέχεια στο Πενταμελές Εφετείο».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, 16:20