Πλούσιοι Τούρκοι «εξαγοράζουν» την είσοδό τους στην Ε.Ε.

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 08:12
Πλούσιοι Τούρκοι «εξαγοράζουν» την είσοδό τους στην Ε.Ε.
Στην επονομαζόμενη «χρυσή βίζα», την οποία επιχειρούν να αποκτήσουν στην Ελλάδα αρκετοί εύποροι Τούρκοι, προκειμένου να διασφαλίσουν την ελεύθερη μετακίνησή τους στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου n-tv.

«Πολλοί Τούρκοι θεωρούν την Ελλάδα ασφαλές λιμάνι στους αβέβαιους καιρούς που περνάει η πατρίδα τους. Με το αντίστοιχο αντίτιμο μπορούν να διασφαλίσουν μια έξοδο κινδύνου προς την Ε.Ε. Η ''χρυσή βίζα'' είναι η ασφάλειά τους για την εσχάτη των περιπτώσεων» σημειώνεται.

Το ρεπορτάζ εξηγεί στη συνέχεια πώς αποκτά κάποιος τη λεγόμενη χρυσή βίζα: «Όποιος επενδύει τουλάχιστον 250.000€ για την αγορά ενός ακινήτου, για παράδειγμα στην Αθήνα, λαμβάνει από την πρώτη μέρα άδεια παραμονής στην Ελλάδα για τον ίδιο, τον/τη σύζυγο, τα παιδιά κάτω των 21 ετών, τους γονείς και τα πεθερικά» και αυτό, όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, συνεπάγεται «το δικαίωμα της μετακίνησης χωρίς βίζα εντός της ζώνης του Σένγκεν».

Όπως αναφέρει το n-tv: «Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που χορηγεί ''χρυσή βίζα'' στην Ε.Ε., αλλά είναι η πιο οικονομική. Η Πορτογαλία, για παράδειγμα, διαθέτει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το οποίο όμως προβλέπει ως ελάχιστο ποσό επένδυσης τα 500.000€. Η Κύπρος δίνει απευθείας την υπηκοότητα, η οποία όμως κοστολογείται στα 2 εκατ. €». Τέλος, στο άρθρο αναφέρεται ότι «εφέτος, μέχρι τον Νοέμβριο, δόθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 170 άδειες παραμονής σε Τούρκους επενδυτές και στις οικογένειές τους. Το 2016 ήταν μόλις 30», επισημαίνοντας ότι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα όλο και περισσότεροι Τούρκοι εγκαταλείπουν την πατρίδα τους.

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017, 08:14