H πολυδιαφημισμένη εδώ και χρόνια αναδιάρθρωση της καλλιέργειας εσπεριδοειδών ουδέποτε υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της ντόπιας παραγωγής να διατίθεται προς κατανάλωση από τον Ιανουάριο, ενώ την ίδια στιγμή να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του καλοκαιριού όπου γίνεται ακόμα και εισαγωγή του προϊόντος.

Η εικόνα των περιβολιών αυτές τις ημέρες σε Σκινέ, Φουρνέ, Αλικιανό, Βατόλακο στα μεγάλα πορτοκαλοχώρια των Χανίων, είναι απογοητευτική αφού ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής σαπίζει στο χώμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα και αν μαζεύονταν οι καρποί αυτοί πριν πέσουν το πιθανότερο ήταν να «κοπούν» στο συσκευαστήριο ως ακατάλληλα για κατανάλωση και να διατεθούν μόνο για χυμοποίηση σε τιμές που δεν συμφέρουν τους παραγωγούς.
«Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε αναδιάρθρωση καλλιεργειών, υπάρχει ορισμένη ποικιλία τα «μέρλιν» (ομφαλοφόρα) στα Χανιά που ωριμάζουν όλα τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα όλες οι ποσότητες να βγαίνουν στην αγορά την ίδια εποχή.

Σε αυτό να υπολογίσουμε ότι λόγω της χαλαζόπτωσης που προκάλεσε ζημιά, πολλοί παραγωγοί αγχώθηκαν και έσπευσαν να κόψουν άμεσα τα πορτοκάλια τους με αποτέλεσμα η διαθέσιμη ποσότητα να είναι τεράστια» δηλώνει στα “Χ.Ν.” ο κ. Γιάννης Μαράκης, προϊστάμενος εμπορίας του Α.Σ. Χανίων που αγοράζει πορτοκάλια και τα διαθέτει τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό.
Με βάση τα στοιχεία του Συνεταιρισμού η παραγωγή πορτοκαλιού έχει πέσει πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια.

Πριν από  30χρόνια η παραγωγή έφτανε τους 100.000 τόνους τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνά τους 30.000 τόνους. «Οι παραγωγοί που έχουν προχωρήσει μεμονωμένα σε κάποια αναδιάρθρωση και έχουν πρώιμα πορτοκάλια μπορεί να έχουν καλύτερες τιμές αλλά αυτοί είναι λίγοι», λέει ο κ. Μαράκης σημειώνοντας πως το πορτοκάλι που θα παραδώσει ο παραγωγός στο συσκευαστήριο μπορεί να το πληρωθεί από 20 έως και 25 λεπτά το κιλό, ενώ για χυμοποίηση φέτος το προϊόν δίνεται στην τιμή των 0,05 λεπτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: haniotika-nea

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης