Πρώτο κουδούνι με απεργίες

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 08:30


Έτοιμοι να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα είναι οι πρόεδροι των περισσότερων ΕΛΜΕ, οι οποίοι εναρμονίζονται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κήρυξη πολυήμερης απεργίας αμέσως μετά το πρώτο κουδούνι, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ συνεδριάζει σήμερα, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) για τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στις διαθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και κυρίως στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Περισσότερες από 65 (σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ) θεωρούν ως καταλληλότερο μέσο πίεσης την απεργία, προτείνοντας ως ημερομηνία έναρξης την 16η Σεπτεμβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο περιλαμβάνει μεταθέσεις και απολύσεις, και ζητούν την κατάργηση του νόμου για τις μετατάξεις και του προεδρικού διατάγματος για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων αποτελούν μια πρόταση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στην τάξη, καθιστώντας ακόμα δυσκολότερη την αποστολή του εκπαιδευτικού.

Κάθε παράταξη και… πρόταση!

Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις στον χώρο του συνδικαλισμού, έτσι και στη συνεδρίαση των ΕΛΜΕ δεν φαίνεται να υπάρχει μια κοινή γραμμή.

Κάθε παράταξη κατεβαίνει με δική της πρόταση. Ειδικότερα:

• οι εκπρόσωποι του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ (συνεργασία με 3 έδρες στο Δ.Σ.) προτείνουν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς

• η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (συσπειρώσεις με 2 έδρες) προτείνει απεργία διαρκείας από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους

• η ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία με 3 έδρες) επιθυμεί μία 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, και γενική συνέλευση, έτσι ώστε να υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης

• το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) προτείνει μία 48ωρη απεργία

• η ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ με μία έδρα) προτείνει δύο 48ωρες απεργίες, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και στις 25 και 26 του μήνα.

Αισιοδοξία στο Υπουργείο Παιδείας

Το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει πως η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά, υπογραμμίζοντας πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στη θέση τους και τα βιβλία είναι έτοιμα προς διάθεση, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο εκ νέου επιστράτευσης των καθηγητών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο υπουργός Παιδείας εξήγησε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και θα λειτουργήσουν ομαλά, «όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι». «Τα βιβλία είναι στα σχολεία, οι μαθητές θα είναι στα θρανία, οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις» σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο της επιστράτευσης, ήταν κατηγορηματικός:

«Η επιστράτευση ήταν αναγκαία, όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των πανελλαδικών, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον».

Διαβάστε επίσης: Απεργιακός πυρετός στην Παιδεία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 06:38

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013, 08:47