Αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα είναι οι πρόεδροι των περισσότερων ΕΛΜΕ, οι οποίοι εναρμονίζονται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κήρυξη πολυήμερης απεργίας αμέσως μετά το «πρώτο» κουδούνι στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη.

Η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ συνεδριάζει σήμερα, Δευτέρα, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση της Ομοσπονδίας Καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης για τη στάση που θα τηρηθεί απέναντι στις διαθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση και κυρίως στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Περισσότερες από 65 (σε σύνολο 88 ΕΛΜΕ) θεωρούν ως καταλληλότερο μέσο πίεσης την απεργία, προτείνοντας ως ημερομηνία έναρξης την 16η Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι από το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο περιλαμβάνει μεταθέσεις και απολύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητούν την κατάργηση του νόμου για τις μετατάξεις και του προεδρικού διατάγματος για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις.

Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις σχολείων αποτελούν μια πρόταση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός των μαθητών στην τάξη, κάνοντας ακόμα δυσκολότερη την αποστολή του εκπαιδευτικού.

Κάθε παράταξη και… πρόταση!

Όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις στον χώρο του συνδικαλισμού έτσι και στη συνεδρίαση των ΕΛΜΕ δεν φαίνεται να υπάρχει μια κοινή γραμμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε παράταξη κατεβαίνει με δική της πρόταση. Ειδικότερα:

  • Οι εκπρόσωποι του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ (Συνεργασία με 3 έδρες στο ΔΣ) προτείνουν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αμέσως μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς
  • Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Συσπειρώσεις με 2 έδρες) προτείνει απεργία διαρκείας από τις πρώτες ημέρες του σχολικού έτους
  • Η ΔΑΚΕ (Νέα Δημοκρατία με 3 έδρες) επιθυμεί μια 48ωρη απεργία στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου και γενική συνέλευση έτσι ώστε να υπάρξει επανεκτίμηση της κατάστασης
  • Το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) προτείνει μια 48ωρη απεργία
  • Η ΠΑΣΚ (ΠαΣοΚ με μία έδρα) προτείνει δύο 48ωρες απεργίες στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου και στις 25 και 26 του μήνα

Αισιοδοξία στο υπουργείο Παιδείας

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει πως η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει κανονικά, υπογραμμίζοντας πως οι δάσκαλοι βρίσκονται στη θέση τους και τα βιβλία είναι έτοιμα προς διάθεση, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο εκ νέου επιστράτευσης των καθηγητών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», εξήγησε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και θα λειτουργήσουν ομαλά, «όπως άλλωστε έγινε και πέρυσι». «Τα βιβλία είναι στα σχολεία, οι μαθητές θα είναι στα θρανία, οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις», σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπούλος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της επιστράτευσης ήταν κατηγορηματικός:

«Η επιστράτευση ήταν αναγκαία, όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον».

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης