“Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός; Ένα υπέροχο χόμπι. Να επικοινωνείς για χρόνια με ανθρώπους, να τους γνωρίζεις, να κάνεις φίλους χωρίς να τους έχεις δει από κοντά, αλλά και να προσφέρεις, όπου και όπως μπορείς…”. Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας Θανάσης Κακαδιάρης, μας “συντονίζει” στις συχνότητές τους, με αφορμή και την Διεθνή Ημέρα Ραδιοερασιτεχνισμού που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΝΩΣΗ

Τον Μάιο του 1989 μερικοί φίλοι που τους ένωνε μεταξύ άλλων, η αγάπη τους για τον Ραδιοερασιτεχνισμό, αποφάσισαν να “ενωθούν” για να μπορέσουν να αναδείξουν αλλά και να δώσουν σάρκα και οστά στον σκοπό του ραδιοερασιτεχνισμού, ο οποίος είναι ο πειραματισμός, η επικοινωνία και η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 14 Μαΐου λοιπόν εκείνου του έτους και στην καφετέρια “Φρούριο”, συγκεντρώθηκαν αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες και αποφάσισαν την ίδρυση Σωματείου με την επωνυμία “Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας”.

Τα χρόνια πέρασαν, οι φίλοι μεγάλωσαν, προστέθηκαν κι άλλοι στην παρέα με τον στόχο να παραμένει ίδιος: προσφορά, βοήθεια όπου και όταν χρειαστεί.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός, όπως αναφέρει στην “Πολιτεία” ο κ. Κακαδιάρης, είναι μια υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας, που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία, την αλληλοεπικοινωνία, την τεχνολογική έρευνα των ραδιοερασιτεχνών καθώς και την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη επιχειρήσεων βοήθειας σε περιπτώσεις καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και καταστροφών.

Όσο για το πώς μπορεί κάποιος να γίνει ραδιοερασιτέχνης, ο κ. Κακαδιάρης επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να αποκτήσει πτυχίο ραδιοερασιτέχνη και να του χορηγηθεί άδεια ερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου.

Τόσο η διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη όσο και η χορήγηση των σχετικών αδειών αποτελεί αρμοδιότητα των Υπηρεσιών Μεταφορών και Επικοινωνιών της κάθε Περιφέρειας.

Οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα, δεν κάνουν μεταδόσεις όπως αυτές του ραδιοφώνου και επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο.

ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Ο Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Θεσσαλίας αριθμεί σήμερα 350 μέλη, εκ των οποίων 85 ενεργά και από το 2002 στεγάζεται στο πάρκο Χατζηχαλάρ, σε οίκημα που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Λαρισαίων και ανακαινίστηκε από μέλη και φίλους του Συλλόγου.

Διαθέτει ομάδα έκτακτων αναγκών 20 ατόμων και συμμετέχει σε όλα τα συντονιστικά όργανα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και του Δήμου. Τα μέλη του ευελπιστούν το επόμενο διάστημα να συγκροτήσουν “πυρήνες” ραδιοερασιτεχνών σε κάθε Δήμο των νομών της Θεσσαλίας, ώστε σε περίπτωση έκτακτων αναγκών να κερδηθεί χρόνος στη “μάχη” της αποκατάστασης των επικοινωνιών.

Η ετοιμότητά τους φάνηκε στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου δε χρειάστηκε να επέμβουν, μιας και τα δίκτυα κινητής και σταθερής δούλεψαν, ωστόσο συνέδραμαν σε δραστηριότητες της Περιφέρειας και συνέλεξαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς, ενώ πρόσφατα συνεισέφεραν και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Η κοινωνική δράση του Συλλόγου και η εκπαίδευση νέων μελών δε σταμάτησε ούτε την περίοδο της πανδημίας, με αποτέλεσμα αυτό το διάστημα να αποκτήσουν πτυχίο και να εγγραφούν 35 νέα μέλη, ενώ οι θεσσαλοί ραδιοερασιτέχνες είναι παρόντες σε αγώνες, ασκήσεις διάσωσης, φυσικές καταστροφές κι όπου αλλού χρειαστεί.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Φέτος, μετά τη διακοπή δύο ετών, η Ένωση ετοιμάζεται για το φεστιβάλ της, το HAM FEST, το οποίο έχει εξελιχθεί σε θεσμό, καθώς εδώ και χρόνια συγκεντρώνει κόσμο από όλη την Ελλάδα. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου και οι ραδιοερασιτέχνες έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν τεχνικές και να δουν νέες τεχνολογίες και εκθέματα. Όπως αναφέρει ο κ. Κακαδιάρης, “αυτή τη χρονιά αναμένουμε πάνω από δυόμισι χιλιάδες άτομα. Είμαστε σε συνεργασία με το Διαχρονικό Μουσείο, τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και τον Δήμο Λαρισαίων, ώστε στο πλαίσιο του φεστιβάλ, οι επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία με το τρενάκι του αστικού ΚΤΕΛ να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της πόλης και τα εκθέματα”.

Πηγή: formedia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης