Ρουά ματ στη φοροδιαφυγή

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014, 16:40


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Έρευνα φωτιά διεξάγουν οι εισαγγελικές Αρχές αναφορικά με τα «έργα και τις ημέρες» του προέδρου της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Γιώργου Μαρκόπουλου, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, φέρεται να μην δήλωνε τα εισοδήματά του στην εφορία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορά του πρώην προέδρου της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος κ. Γιώργου Τσουνή και ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

Στη καταγγελία ο κ. Τσουνής κάνει λόγο για «σκοτεινούς» μηχανισμούς και παράτυπες αποφάσεις, ενώ αφήνει υπονοούμενα σχετικά με διασπάθιση δημοσίου χρήματος που προέρχεται από επιχορηγήσεις τονίζοντας ότι μέχρι το 2010 ο κ. Μακρόπουλος δεν υπέβαλλε φορολογικές δηλώσεις.

Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος της ΕΣΟ:

• Ποτέ δεν ενημέρωσε την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τις δραστηριότητες και την χρήση των επιχορηγήσεων.

• Τα χρήματα που ελάμβανε από το Υπουργείο Παιδείας ποτέ δεν τα χρησιμοποίησε για το σχολικό σκάκι.

• Αναθέτει διοργανώσεις με υψηλό κόστος σε συγκεκριμένους διοργανωτές συνεργάτες του χωρίς διαφάνεια, διαγωνισμό και οικονομικό απολογισμό.

• Αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει χώρο που του προσέφερε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για έδρα της Ομοσπονδίας προκειμένου τα έξοδα ενοικίου να διατεθούν στο σκάκι.

• Δεν έχει αναρτήσει δήλωση Πόθεν Έσχες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

• Χάρισε έσοδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας σε σκακιστική Ένωση προκειμένου να στηρίξουν τον συνδυασμό του στις εκλογές.

• Ανέθεσε σε ιδιώτη να εισπράξει χορηγίες για την ΕΣΟ δίνοντας 6.000 ευρώ στο ταμείο της ΕΣΟ και κρατώντας υπερδιπλάσιο για τον εαυτό του χωρίς έγκριση του Δ.Σ. της ΕΣΟ ή με μεταγενέστερη απόφαση.

• Δεν απαντά ποτέ σε επιστολές προς την ομοσπονδία που αφορούν λειτουργικά και αγωνιστικά ζητήματα.

«Το 2013 έλαβα εξώδικο από την ΕΣΟ που στην παράγραφο 9 αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να μου ζητηθεί εξωδίκως να ανακαλέσω τις καταγγελίες μου, διαφορετικά θα με περάσουν πειθαρχικό συμβούλιο και θα καταθέσουν εναντίον μου μήνυση και αγωγή. Εγώ απάντησα προς τη διοίκηση και το ΔΣ της ΕΣΟ ότι τους παρακαλώ να υποβάλουν σε βάρος μου μήνυση και αγωγή καθώς δεν πρόκειται να ανακαλέσω.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την ομοσπονδία σχετικά με την υπόθεση, πλην δύο στελεχών της ΕΣΟ που μου ζήτησαν να βάλω νερό στο κρασί μου, το οποίο αρνήθηκα ευγενικά» υπογράμμισε ο κ. Τσουνής στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα.

«Πρόκειται για συκοφαντίες»

Από τη μεριά του, ο κ. Μακρόπουλος μιλώντας στο zougla.gr, τόνισε ότι οι καταγγελίες δεν ευσταθούν κάνοντας λόγο για συκοφαντίες που έχουν σκοπό να τον πλήξουν ηθικά και επαγγελματικά.

«Δεν μου έχει ασκηθεί καμία δίωξη. Με καλούν να καταθέσω για ένα θέμα σε μία διοργάνωσή μας σχετικά με τις βίζες που παραχωρήθηκαν. Υπάρχει κάποιος που κάνει καταγγελίες και έχουν ζητήσει πληροφορίες. Κάνουν καταγγελίες στον αέρα. Πάντα υπέβαλλα φορολογική δήλωση, εργαζόμουν στην Ελευθεροτυπία και γινόταν αυτόματα κράτηση από τον μισθό μου. Όλα αυτά είναι εντελώς ανύπαρκτα. Είχαν καταγγείλει ότι δεν εργαζόμουν καν στην εφημερίδα. Εγώ εργάζομαι εκεί από το 1976.

Πρόκειται για συκοφαντίες. Ελεγχόμαστε από υπουργεία και από γενικές συνελεύσεις, δεν κάνουμε ότι θέλουμε. Σε ένα από τα πρωταθλήματα στην Πάτρα που διοργανωτής ήταν η Σκακιστική Ένωση Αχαΐας είχαμε βάλει μια εταιρεία να ψάξει για χορηγίες. Η συμφωνία ήταν ότι θα πάρουμε 6.000 ευρώ αλλά θα κάλυπταν όλο το κόστος προβολής που ήταν άλλες 6.000 ευρώ. Τα έκαναν αυτά και μπήκαν μέσα ουσιαστικά. Δεν πήραμε καθόλου χρήματα. Είναι ψέματα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014, 17:04