Χρήστηκαν αυτόκλητοι τιμωροί και «ενστικτωδώς» πήραν το νόμο στα χέρια τους για να «προστατέψουν» την κοινωνία και τους συνανθρώπους τους. Αυτή ήταν η υπεραστική γραμμή που ακολούθησαν οι κατηγορούμενοι για το βασανιστικό θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου, έξω από κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ,

Ξάφνιασαν και σόκαραν τα μέλη του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και όσους ήταν μέσα στην αίθουσα. Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση-παρατήρηση του προέδρου του Δικαστηρίου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος: Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα…

Είχε προηγηθεί το έωλο επιχείρημα του 55χρονου κατηγορούμενου μεσίτη ότι την ώρα που κλωτσούσε τα τζάμια στο κοσμηματοπωλέιο στην οδό Γλάδστωνος, το κεφάλι του Ζακ ήρθε σε επαφή με το… πόδι του!!

 «Δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα.Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου. Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδη αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική.Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό..

Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε…

Κατηγ: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…

Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.

Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;

Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…

Ένορκος: δεν μου απαντάτε όμως…

Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Η απολογία των δύο αστυνομικών 

Οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο περιστατικό μίλησαν για « άτομο σε κατάσταση αμόκ» που δεν ήξεραν πως θα αντιδράσει. Σύμφωνα με τις καταθέσεις  μαρτύρων ο Ζακ κρατούσε μαχαίρι μέσα και έξω από το κοσμηματοπωλείο. Σε αυτό ωστόσο δεν βρέθηκαν δακτυλικά του αποτυπώματα.  Ο ένας από τους αστυνομικούς κλήθηκε να το εξηγήσει, χωρίς ωστόσο να δώσει πειστική απάντηση.

Κατηγορούμενος αστυνομικός:Δεν το ξέρω τι μπορεί να έγινε στα εργαστήρια. Δεν καθαρίστηκε σε καμία περίπτωση. Το κράτησα προσεκτικά και το έβαλα στη σακούλα. Το έπιασα με τον ασφαλέστερο τρόπο.

Ένορκος  : Ποιες ήταν οι σωματικές επαφές που είχατε με τον Ζακ Κωστόπουλο;

Κατηγορούμενος : Η σωματική επαφή που είχα με τον θανόντα, ήταν το σπρώξιμο που του έκανα, με το πόδι μου σε μαλακά μόρια κάτω από τη μέση. Δεν ήθελα να του κάνω ζημιά. Ήθελα να χάσει την ισορροπία του. Αυτή η μόνη επαφή που είχα μαζί του.

Ο δεύτερος αστυνομικός ισχυρίστηκε ότι όταν πλέον έφτασε το ασθενοφόρο δεν τους ζητήθηκε να τον συνοδεύσουν. Δέχθηκε πολλές ερωτήσεις και από την πρόεδρο του δικαστηρίου αλλά και από τον εισαγγελέα για το εάν ήταν ενδεδειγμένη ενέργεια να δεσμεύσουν εκείνη τη στιγμή τον Ζακ Κωστόπουλο .

Κατηγορούμενος αστυνομικός : Είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε.

Πρόεδρος : Να τον παραδώσετε ζωντανό.

Κατηγορούμενος : Ζωντανός έφυγε.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 4 Απριλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης