Σπέτσες: Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για την «Αρμάτα»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 09:00
Σπέτσες: Ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις για την «Αρμάτα»
Άστραψαν και βρόντηξαν και φέτος τα μπουρλότα στην «Αρμάτα» των Σπετσών, μπροστά στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών που κατέκλυσαν το νησί της Μπουμπουλίνας για να παρακολουθήσουν την αναπαράσταση της πυρπόλησης του ομοιώματος της τούρκικης ναυαρχίδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε νωρίς το βράδυ με μουσικό ταξίδι από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και το χαιρετισμό του δημάρχου Σπετσών Παναγιώτη Λυράκη.

Την Παρασκευή είχαν προηγηθεί χοροί και τραγούδια από το Λύκειο Ελληνίδων με φιλική συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου καθώς και συναυλία του Κ. Μακεδόνα και Αναστασίας Μουτσάτσου.

Η αναβίωση του εθίμου έγινε και φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μεταφέροντάς μας σε εκείνον τον ηρωικό Σεπτέμβρη του 1822 που έμελε να σφραγίσει την ιστορία των Σπετσών. Ξαφνικά, το λιμάνι γέμισε τουρκικά και ελληνικά καράβια που διέσχιζαν γοργά το στενό του νησιού. Η «ναυμαχία» αρχίζει... Ο τουρκικός στόλος, ανάμεσα στο Τρίκερι και τη Σπετσοπούλα, αντιμέτωπος με τον στόλο της Ύδρας, των Σπετσών και των Ψαρών.

Στο φως του φεγγαριού, η φωνή του αφηγητή μας μεταφέρει 190 χρόνια πίσω, στο Σεπτέμβρη εκείνο που ο Ανδρέας Μιαούλης έδωσε εντολή στον ελληνικό στόλο να κινηθεί προς τον αργολικό κόλπο για να εγκλωβίσει εκεί τους Τούρκους. Οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι, όμως, αγνοούν την εντολή, επειδή δεν θέλουν να αφήσουν ανυπεράσπιστες τις Σπέτσες και επιτίθενται κατά των Τούρκων. Τότε, ο πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης, με τον πυρσό στο χέρι, ανατινάζει την τούρκικη ναυαρχίδα, γράφοντας μια από τις ηρωικότερες σελίδες του απελευθερωτικού αγώνα της Ελλάδας.

Οι καπνοί και οι εκρήξεις μπερδεύονται με τις χαρμόσυνες σειρήνες των πλοίων που δίνουν το σύνθημα για την κορύφωση της εορτής, ενώ απέναντι στον Φάρο στέκει αγέρωχη η εκκλησιά της Παναγιάς της Αρμάτας. Ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα ενώ παράλληλα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα γεμίζουν τον ουρανό. Η νύχτα γίνεται μέρα και το φαντασμαγορικό θέαμα αφήνει έκθαμβους όσους το παρακολουθούν.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την «Αρμάτα» των Σπετσών άρχισαν την Δευτέρα με συναυλίες, εκθέσεις, χορούς και τραγούδια και ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή, με κανονιοβολισμούς, δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, κατάθεση και ρίψη στεφάνων στον θαλάσσιο χώρο της Ντάπιας, πανηγυρικός, παραδοσιακούς χορούς και μουσική βραδιά από το συγκρότημα «Ρεμέτζο».


Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της «Αρμάτας» στις Σπέτσες, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012, 21:39

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012, 09:31